Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, March 20, 2006

Huurders en Hypotheekaftrek

elke keer als de Neurochirurg begint te praten over de hypotheekaftrek krijgen we ruzie. Hij woont zelf in een vrijstaand huis in het "Walhalla van Beek en Donk", dat intussen al bijna afbetaald moet zijn, dankzij de enorme waardestijging die de laatste jaren is opgetreden. Dan is het ook gemakkelijk om een links standpunt in te nemen en de hypotheekaftrek af te willen schaffen. Ik wordt altijd kwaad als het thema hypotheekaftrek op het werk ter sprake komt, omdat ik er echt van afhankelijk ben. Toch heeft de neurochirurg eigenlijk gelijk, want door de hypotheekaftrek bevoordeelt de staat de mensen die een huis kunnen, willen kopen en discrimineert de mensen die geen huis willen, kunnen kopen. De staat mag niet bepalen wat wij wel of niet kopen.

De liberale theoriën van Milton Friedman houden onder andere in dat elke subsidie leidt tot onrecht en stagnering. De valse prijsbepaling wordt altijd door de verkeerde mensen benut en leidt zelfs tot corruptie. Hij is er voor dat elke vorm van subsidie wordt afgeschaft. Maar ook alle verboden die tot een hogere prijs leiden, bijvoorbeeld soft-drugs. Maar dat even terzijde. In de theorie van Friedman zouden alle huursubsidies afgeschaft moeten worden. Dat zou er toe leiden dat huizen bouwen weer iets oplevert en dat de woningnood opgelost zou kunnen worden. Een behoefte kan door de marktwerking zijn gang te laten gaan bevredigd worden.

Dus zowel een links standpunt als een rechts standpunt leidt tot afschaffing van de subsidies op het gebied van de woningbouw en wonen. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat SP en VVD niet zelf op het idee komen dat ze slechts één kant van het verhaal vertegenwoordigen.

2 comments:

pascalle said...

euh... en de staat discrimineert ook de mensen die geen huis willen kopen en wel kunnen kopen.. en oja.... het komt dan weer uit voor mensen die door de renteaftrek een huis willen kopen en nu dus ook kunnen kopen...

geen renteaftrek en t enige positive valt eraf.. mensen die t willen kopen en kunnen kopen, die kunnen nog steeds kopen.. mensen die niet kunnen of willen kopen, kopen nog steeds niet en die groep groeit dan ook, want de mensen die wel wilden en t net wel konden, kunnen t nou zonder aftrek niet meer... goh en hoe is de afschaf van de rentaftrek regeling dan ook alweer ok?... Ik ben geen neurochirurg, maar eh...wie heeft er ook alweer eigenlijk gelijk?..

oppie said...

ik zie het al, ik heb weer wat gemist vandaag!