Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, April 05, 2006

Beroepskeuze

Mijn beroepen door de jaren heen en het image dat ik daardoor had.
door KeesjeMaduraatje

Toen mijn oudste zoon geboren werd, was ik nog niet getrouwd en moest ik het kind in Duitsland erkennen. Er werd mij gevraagd wat mijn beroep was. Ja, je moet wat zeggen. Allerlei beroepen schoten door mijn gedachten (zal ik "Indoloog" zeggen?) Maar ja, het moet wel een kern van waarheid hebben. De autoriteiten houden er niet van als je een te buitennissig beroep opgeeft. Nette armoede, dat is wat de boven ons gestelden kunnen waarderen. "Vroeger hebben we het beter gehad mijnheer, maar nu nog steeds hard moeten ploeteren voor een korst brood, dat is wat ambtenaren tevreden stelt. dus ik zei "Diplom-Ethnologe". (Gediplomeerde Cultureel Antropoloog) Mooier had ik het niet kunnen zeggen. Mijn vriendin was toen "Rechtsanwältin", dus we konden met opgeheven hoofd het pand verlaten.

Anderhalf jaar later stond ik weer voor dezelfde keuze, toen mijn jongste zoon geboren werd en ze in het ziekenhuis wilden weten welk beroep mijnheer Maduraatje wel had. Zonder met mijn ogen te knipperen zei ik "EDV-Docent" (ICT-Trainer). dat was helemaal raak. De zuster zei dat ze nog nooit zulke hooggeplaatste personen op de afdeling hadden gehad. Ze dacht dat ik een soort Hoogleraar was ofzo.

Nu ben ik in Nederland en werk bij een Internationaal ICT Dienstverlenend Bedrijf en in mijn branche zijn veertig verschillende functiebeschrijvingen die bij het vak ICT consultant horen. De ene nog gekker dan de ander, maar allemaal hardstikke belangrijk. Ik heet gewoon ICT Consultant en ontleen daar een bepaalde status aan. Die status is steeds verder aan het afbrokkelen. We worden gezien als nerds en technici en die hebben in Nederland geen goede naam. In een tijd dat de studenten liever "Sport-economie"en "Ontwikkelingspsychologie" gaan studeren, kan je niet meer scoren met een Elektro-Technisch diploma.

Gisteravond was ik dus op bezoek bij een school voor Voortgezet Onderwijs in mijn woonplaats Eindhoven en ik wilde me voorstellen. Er werd ook gevraagd wat ik in het "dagelijks leven" doe. Ja, ICT-consultant dus, waarop de mevrouw van die school zei: "een heel modern beroep, of eigenlijk al niet meer". Dat was voor het eerst in mijn leven dat in mijn beroep moest noemen en dacht : "krijg toch de kolere"

1 comment:

pascalle said...

Value added packaging delivery manager.. da's pas een titel... drs. vap delivery manager. nee dan ben je eeecht belangrijk.