Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, April 10, 2006

Reve

Onbegrepen Schrijver
door Keesjemaduraatje

Gisteren heb ik tot diep in de nacht naar alle herhalingsuitzendingen over Gerard Reve gekeken en heb me af en toe flink geërgerd. De grote Nederlandse Volksschrijver wordt nog steeds niet goed begrepen. De politiek correcte NOVA redactie had Mulisch uitgenodigd die heel sluipende negatieve opmerkingen maakte. Wouter van Oorschor zei heel terecht dat het hem verwonderde dat Mulish daar zat, aangezien de schrijver ruzie had met Reve. Er werden weer veel opmerkingen gemaakt over het vermeende racisme van Reve. Niemand kon een uitleg geven die bevredigend was.

Dan zal ik het maar doen. Gerard Reve en W.F. Hermans zijn de enige twee Nederlandstalige schrijvers die in de schaduw van Louis Ferdinant Celine kunnen staan en zich door deze Franse schrijver hebben laten inspireren. Celine was de eerste die spreektaal in de literatuur invoerde en die een cynische en negatieve kijk op de mensen en het leven kon omvormen tot een literaire stijl. Reve en Hermans beschouwen zich als navolgers van deze Franse grote schrijver.

Celine mocht na de oorlog niet meer in Frankrijk publiceren, omdat hij tijdens de oorlog antisemitische pamfletten had geschreven.

De uitbarsting van Reve in 1975, over zwarte mensen, moet als poging op Celine te lijken worden gezien.

Er is nog een tweede veel praktischer verklaring, die er op neer komt dat het niet uitmaakt hoe er over je gesproken wordt, als er maar over je gesproken wordt.

De derde verklaring is dat Reve zich van de Sociaal-Democratie wilde losmaken, net als veel Nederlanders die in het buitenland wonen en dan terug komen en zich verwonderen over de bende die het geworden is.

Vele verklaringen voor een optreden dat begeleid werd door een jonge Andre Haakmat, die later overigens Minister werd in de regering Bouterse, waarbij 11 mensen werden doodgeschoten. Maar dat zijn slachtoffers van een linkse regering en dat is niet zo erg voor de NOVA. Daar werd dus geen woord aan vuil gemaakt. Evenmin aan de voorliefde van Mulisch voor Fidel Castro, waar hij zich nooit voor heeft moeten verantwoorden.

Maar toch een hele fijne avond, want Reve beheerste het TV-aanbod.

2 comments:

AVe said...

Helemaal mee eens. Ik heb me ook nogal geergerd aan hoe Reve werd besproken door de zogenaamde kenners. Zelfs zijn biograaf Nop Maas deed mee. Over Reves vermeende racisme (Reve was veel te intelligent om een racist te zijn) zei hij dat Reve geen verstand van zaken had en maar wat riep om aandacht te trekken. Dat is pertinent onwaar. Reve had er heel goed over nagedacht, hetgeen ook bleek uit zijn reactie op Haakmat na afloop van het voordragen van het gedicht Voor Eigen Erf. Maar politiek correct Nederland geeft zijn beste schrijver na zijn dood nog liever een natrap dan dat het toegeeft dat Gerard Reve een zeer vooruitziende blik had. Het is voor mij duidelijk dat hij het bij het rechte eind had en dat de regering Den Uyl het racisme in Nederland heeft geplant, het was er niet. TIenduizenden mensen uit geheel andere culturen hier naartoe halen zonder perspectief, dat is racistisch!

Ik troost me met de gedacht dat Reve niet anders zou hebben verwacht. Hij wist wel beter.

Bram said...

Over Gerard Reve valt veel te zeggen, beste Goegemeente
Kom daarom naar het Erkende Gerard Reve Forum

http://grootgerardreveforum.yourbb.nl/index.php