Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, January 01, 2007

De Plaatjes Hierboven

door Keesjemaduraatje
jullie hebben het nog niet durven vragen, maar er is echt nagedacht over de plaatjes hieroven. Ze hebben allemaal op de één of andere manier met mij en de dingen die ik belangrijk vind te maken.

Ayaan0 1)Ayaan Hirsi Ali, islamitische dissidente en schrijfster van het script voor Submission I.

.
.
.
.


Irak1 2)Een Irakese vrouw die haar blauwe vingers laat zien nadat ze voor het eerst in haar leven gestemd heeft.
   

 

 
 
 

Domela0 3)Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de eerste socialist in de Nederlandse Tweede Kamer, later één van de eerste anarchisten in Nederland. De bedenker van de onvergetelijke spreuk: "Drinkende arbeiders denken niet en denkende arbeiders drinken niet."

Zat in de gevangenis omdat hij koning Willem III een Gorilla had genoemd.

.
.
Erich04)Erich Mühsam, Duitse anarchist; in 1919 medewerker in de Münchner Radenrepubliek; in 1934 vermoord door de nazi's in Kamp Oraniënburg. Kriticus van vegetariërs met de liedtekst: "Wir essen Salat, wir essen Salat, wir essen Salat von früh bis spat. Auch Früchte gehören zu unserem Diät. Was sonst noch gibt, wird alles versmäht"

   

Theo0 5)Theo van Gogh, de Nederlandse regisseur, columnist en schrijver, die in 2004 door een islamitische fanaticus  vermoord werd. Zijn dood en de reacties, waren de aanleiding dit weblog te starten.

Soprano 6)Tony Soprano, Amerikaanse gangsterboss, die in staat is zijn familieleven met zijn business te combineren.

Oriana
7)Oriana Fallaci, de eerste interviewster die zich niet liet chanteren door de Iraanse imam Khomeini. Schrijfster van kritische boeken over de islam.

Natan
8)Natan Sharansky, russisch dissident, later Israëlische minister. Eén van zijn boeken, The case for democracy", werd warm aanbevolen door de Amerikaanse president George W. Bush. In 2004 maakte keesjemaduraatje een Nederlandse Samenvatting van dit boek en publiceerde het op dit weblog.

Salman
9)Salman Rushdie, de schrijver die door de Iraanse ayatollah's vervolgd werd vanwege zijn boek de Duivelsversen.

Valt jullie iets op in deze lijst? Bijvoorbeeld dat er maar één Nederlander bij zit? (Nou ja, Ayaan is natuurlijk nog Nederlandse.) Behalve dat er een uitgewogen keuze uit mannen en vrouwen is gemaakt? Of dat er een voorkeur is voor schrijvers die de vrijheid zoeken, onafhankelijk van maatschappelijke dwang? Alle getoonde mensen hebben een hekel aan diktatuur, of dat nu nazi's, communisme, koningshuis of ayatollah's zijn. Is het een beetje duidelijk waar dit weblog voor staat? Geenszins anti-moslim. Maar wel tegen de onderdrukking en gewelddadige oplegging van ideologieën.
Ook in het nieuwe jaar 2007 wil ik doorgaan met het schrijven over de politieke en maatschappelijke merkwaardigheden die ik zie en lees. Ik spreek de wens uit dat we ook in het komende jaar van een terroristische aanslag verschoond mogen blijven. De plaatje hierboven laten echter als zien dat ik internationaal denk. Dus een aanslag op de democratie elders, zal door mij opgevat worden als een aanslag op de democratie overal.

No comments: