Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, August 12, 2007

Geboortehuis Karl Marx

door Keesjemaduraatje
het is misschien in het licht van de belangwekkende discussies in Nederland, over de bedreiging van de Ex-Moslim Jami en de daaropvolgende stellingen van Geert Wilders, dat de Koran verboden dient te worden, niet geheel opportuun, maar ik was net nog op bezoek in het geboortehuis van de grote Denker Karl Marx te Trier. Het is een groot statig huis in de binnenstad en er komen per jaar wel 35.000 Chinezen om het huis te bezoeken.
Karl_marx_wein_2De mevrouw aan de receptie legde ons uit dat de familie Marx er maar twee jaar, gehuurd, heeft gewoond en dat ze daarna een huis ergens anders in Trier hebben gekocht, waar nu nog een apotheek is gevestigd, maar waar verder niemand heen gaat. Karl Marx bezocht de stad nog een paar maal tijdens zijn studie, maar moest uiteindelijk naar London vluchten, waar hij het grootste deel van zijn leven in ballingschap heeft gewoond.Aanbieding voor Karl Marx wijn,
op een bord voor het geboortehuis

Je kan dan natuurlijk een terechte opmerking maken, dat dankzij, en onder invloed van het marxisme, veel mensen gedeporteerd, opgesloten en gevlucht zijn en ook in London, of in andere landen hun toevlucht moesten zoeken. Dat is zeker waar, maar hij moest zelf dus ook vluchten vanwege zijn opvattingen.

Wij kwamen niet verder dan de shop, waar we de volgende Karl Marx Artikelen kochten:
-Karl Marx wijn voor mijn communistische buurman
-Een Karl Marx T-Shirt voor mijn jongste zoon
-Karl Marx ansichtkaarten voor divers gebruik (voor je het weet zit je weer zonder)

In 2005 waren we nog bij het graf van Karl Marx en daar was aanmerkelijk minder te koop. Weliswaar moest je voor het bezoek aan het graf van Marx betalen, maar verder werd er geen cent aan Marx verdiend. Als ze slim waren, dan verkochten ze daar ook een paar flessen wijn bij de ingang, want Karl Marx is een heel interessant merk, met mogelijkheid tot export naar Azië.

m

No comments: