Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, August 24, 2007

Katholieke aanklacht tegen de islam

Door Keesjemaduraatje
We hadden dus afgelopen zondag ons jaarlijkse uitje van de ouderraad en dan denk je eerst dat dat dus niets met de islam te maken heeft en daar was ik wel blij om, want je wilt met je hoofd ook wel eens  aan hele andere dingen denken. We kwamen in de oude St. Jans Kathedraal te Den Bosch en daar wees de gids opeens op een gloednieuw glas-in-lood raam en vertelde dat dat raam al in het NOS-journaal en op El Jazeera was behandeld, want de aanslag op het Worl Trade Center op 11 september 2001 werd op dat raam afgebeeld. Het thema van het raam is "Het laatste oordeel" en het is gemaakt door Marc Mulders.
Raam0
Allemaal goed en wel. we vinden het allemaal heel mooi, maar wat waren de reacties van het geachte islamitische- en linkse publiek erop? Dat staat beschreven in de briefwisseling met de titel: "briefwisseling 'sektarische propaganda' ? " op de site van Marc. Een citaat:

reactie van Dhr Rijling ;

ik vind het thema 9-11 in Het Laatste Oordeel niet op zijn plaats.
Je hebt het over onschuldig bloedvergieten.
De Amerikaanse 3000 slachtoffers lijken meer waard te zijn dan de 655.000 dode Irakezen en de tienduizenden in Libanon en Afganistan.
Je had ook een raampje kunnen maken van een Israelische bommenwerper die clusterbommen uitstrooit over de hoofden van de kinderen in Libanon.
Ik vind het sectarische propaganda.

Dat is harde kritiek. en in het Brabants Dagblad van 7 april 2007:

"Op dezelfde avond bevond ik mij in een aangenaam en leergierig gezelschap, waar plotseling de vraag op tafellag of dit 9/11 element in feite een katholieke aanklacht tegen de islam is. Alleen de vraag al zorgde voor een zeker ongemak, alsof iemand een natte dweil in ons midden wierp.
Het allochtone debat wordt er tegenwoordig zeker niet eenvoudiger op. Ook in discussies over de orthodoxe Tilburgse imam Salam is er de neiging het gesprek te beginnen met de opluchtende vaststelling dat je natuurlijk helemaal niet tegen de islam bent, maar etc. Het blijkt lastig kritisch te blijven denken, bij voorbeeld over dubbele nationaliteit en intussen ook te willen aantonen dat je wat betreft de allochtone medemens geheel zuiver op de graat bent. Jan Marijnissen heeft er inmiddels een dagtaak aan.

Het gesprek in dat leergierige gezelschap nam een relaxende wending toen we vaststelden dat het overgrote deel van de islamitische wereld die bloedige aanslag heeft veroordeeld. Het raam is geen aanklacht tegen de islam als geheel, maar tegen het terrorisme. Het gaat om terroristen, schrijft Marc Mulders op zijn website, 'die doden uit naam van God omdat ze menen Zijn oordeel te kennen en alvast een voorschot nemen op het Laatste Oordeel. Dat is de aardse hel'.

Dus je mag niet een plaatje van een reëel existerende en waar gebeurde aanslag in een kunstwerk verwerken, omdat dat mogelijkerwijze een aanklacht tegen de islam als geheel zou inhouden. Ik legde deze vraag voor aan mijn twee zoons van 16 en 17 en vroeg of zij dat ook zo ervaren. "Ja, zijn mijn jongste zoon. Natuurlijk is dat een aanklacht tegen de islam en als ik een plaatje van Auschwitz laat zien, dan is dat een belediging voor de Duitsers en als ik Jezus aan het kruis laat zien is dat een belediging aan het adres van de Romeinen."  'T is maar dat jullie het even weten.

1 comment:

ingezonden door Paardestaart said...

Jezus Christus - heb je ze weer met hun 650.000 doden in Irak!!
Die zijn goddomme door de irakezen zelf vermoord - niet door de Yanks!
Dus omdat de irakezen moordzuchtige hysterici zijn die elkaar op alle mogelijke manieren om zeep helpen moeten wij geen ophef maken over drieduizend vermoorde burgers die in hun eigen land op klaarlichte dag niets-vermoedend naar hun werk gingen en nooit meer thuiskwamen? Moeten we dat soms maar gewóonn vinden voortaan - omdat er zoveel moslims doodgaan??