Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, October 23, 2007

Het antisemitisme van de D66

Door Keesjemaduraatje
Ik dacht eerst nog dat alleen het vroegere Tweede Kamerlid J.Jan van Willem Waning een vreemde tik had en steeds moest verwijzen naar de "Joodse Lobby", en dat de voorzitter van het Platvorm Internationale Veiligheid Frans Verhagen er een beetje laf in mee ging door steeds op alle fouten van Israel te wijzen en de grote terreur van de Arabieren buiten beschouwing te laten. Maar dat is nog niet het gehele verhaal. Ook de grote roerganger Hans van Mierlo kan er wat van. Hij werd in 1998 door het CIDI al van antisemitisme beschuldigd, zoals je kan lezen in dit bericht:

Trouw 28 maart 1998

Cidi kwaad omdat Van Mierlo verwees naar 'Joodse lobby'

Van onze parlementsredactie

DEN HAAG - Minister Van Mierlo van buitenlandse zaken krijgt kritiek omdat hij in discussies over het Midden Oosten tot twee keer toe verwees naar de 'Joodse lobby' in de Verenigde Staten.

"Van een dergelijke generalisatie over de macht van Joden zijn we niet gediend", zegt directeur Naftaniël van het Centrum Informatie en Documentatie Israël. De Cidi-directeur uitte zijn kritiek gisteren in een brief aan Van Mierlo.

In debatten deze week in de Tweede- en Eerste Kamer nam Van Mierlo de Israëlische premier Netanjahoe op de korrel vanwege diens uitspraak dat Europa niets van het Midden-Oosten begrijpt, in tegenstelling tot de Verenigde Staten. Van Mierlo toonde zich sceptisch over dat vermeende Amerikaanse begrip, toen hij in de Tweede Kamer opmerkte: "De VS hebben met name verstand van de Joodse lobby in de VS." In de Senaat liet hij zich in soortgelijke bewoordingen uit. "Het Cidi acht uw beweringen zeer ongepast", schrijft Naftaniël. "Voor zover de Joodse lobby in de VS actief is, maakt deze gebruik van toegestane democratische middelen. U schrijft de Joden een doorslaggevende invloed toe."

(met dank voor het opsporen van het bericht aan J.J. vd Gulik, de oude drinkvriend van Drs Hans Janmaat, op het uiterst rechtse forum Forza Nederland)

Bij Hans van Mierlo hoeft het ons niet eens zo te verbazen, dat hij een anti-Israël koers gevaren is, gezien zijn warme contacten met Gretta Duizenberg en het Trans National Institute, maar dat een vroegere onderzeeboot officier (J.Jan Willem van Waning) ook zo'n hekel aan Israël en de joden heeft is natuurlijk pijnlijk en niet te begrijpen. Heeft Israël er soms voor gezorgd dat we Nieuw Guinea kwijt zijn? Ik kan me wel voorstellen dat een marine officier een hekel heeft gekregen aan de Buitenlandse politiek van de VS, die ons en de Papoea's zo in de steek liet. Als de heer van Waning de geschiedenis echter later een beetje gevolgd had, dan wist hij dat het Prins Bernhard was die ons heeft verraden in de zaak Nieuw-Guinea.

No comments: