Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, July 20, 2008

Een fascistische schrijver

Door Keesjemaduraatje
Margot_ortega Hallo, hier ben ik weer. Ik heb een verhaal in voorbereiding over "Fascische Schrijvers" en jullie mogen drie keer raden over wie dat gaat. Niet over mij in ieder geval. Weliswaar maken sommige radicale activisten er een gewoonte van, de mensen om hen heen in te delen in links, dan wel fascistisch. Het is een hele duidelijk indeling, dat wel, maar niet zo genuanceerd. Ik probeer altijd de nuance te zoeken, alleen lukt het mij niet zo vaak.

Jullie weten misschien dat schrijvers in Oost-Duitsland, de voormalige DDR, helemaal niet vrij waren te schrijven wat ze wilden. Zelfs schrijvers die heel voorzichtig probeerden uit te leggen dat sociaal-democratie misschien ook geen slecht idee was, werden onmiddelijk opgesloten en niet zelden zelfs vermoord.

De laatste dictator van de DDR, Erich Honecker, bekend van de opwekkende leus: "Vorwaerts immer, Rueckwaerts nimmer", maar dat geheel buiten beschouwing gelaten, die dictator dus, is weliswaar dood. Maar zijn weduwe Margot Honecker leeft nog en dat moet gevierd worden. Daniel Ortega  de man die nog aan de zijde van ex-kraker Hans van Heijningen tegen de Contras gevochten heeft en die nu, weliswaar democratisch gekozen, maar toch president van Nigaragua is, die Ortega heeft gisteren de weduwe Margot Honecker geeerd en in het zonnetje gezet. De weduwe van Che Guevara was er ook bij en het werd heel gezellig.

Maar nu dwaal ik al weer af. De partij van de DDR, de SED, was er ook heel erg goed in om schrijvers als "reactionair" en "fascistisch" af te schilderen. De gewoontes zijn gebleven terwijl de instituties door de geschiedenis zijn weggevaagd. Waarvan akte.

Aleidamarch

Aleida March, weduw van Che Guevara, spreekt ter gelegenheid van de 29e verjaardag van de Sandinistisch revolutie in Nigaragua, 19 juli 2008.

Chavez_honecker

Margot Honecker wordt hartelijk begroet door Hugo Chavez, president van Venezuela.

3 comments:

Alexander van Hattem said...

Vorig jaar las ik nog een scherpe column over deze Duitse 'zwarte weduwe' in der Stern, waarin een redacteur van dat blad terugblikt op zijn jeugd in het door Frau Honecker bestierde DDR-onderwijssysteem:

"Hallo Margot, alte Hexe"
http://www.stern.de/politik/deutschland/:Margot-Honecker-80.-Hallo-Margot,-Hexe/587231.html

Alexander van Hattem said...

Ook in de Stern - in een artikel over de verjaardag van de Sandinistische revolutie van heden - nog een aantal opmerkelijke feiten over de relatie tussen Ortega en de DDR en de Honeckers:

"Daniel Ortega hatte Erich Honecker 1992 in Berlin-Moabit in der Haft besucht. So etwas vergisst man nicht. Da spielt es auch keine Rolle, dass sich durch das Leben des Ehrengastes eine unappetitliche Spur von Menschenrechtsverletzungen zieht.
Stasi-Experten als Berater
Doch nicht nur Sentimentalitäten verbanden die beiden Länder: Honecker schickte seine Stasi-Experten als Berater nach Nicaragua, um dort einen Geheimdienst aufzubauen. Waffenlieferungen rundeten das gelieferte sozialistische Sorglospaket aus Ostberlin ab, schließlich befand sich das Land damals in einer blutigen Auseinandersetzung mit den von den USA hochgerüsteten "Contras". Auch ein Krankenhaus baute die DDR in Nicaragua."
http://www.stern.de/politik/ausland/:Nicaragua-Ein-Orden-Honecker/631701.html

Ook opvallend dat uitgerekend midden jaren tachtig - toen de Sandinisten aan de macht waren - Nederlandse steden met een links stadsbestuur als Den Haag en Eindhoven een stedenband aangingen met steden in Nicaragua, om zo over de ruggen van de belastingbetalende burgers hun "internationale solidariteit" te betuigen - een praktijk die tot op de dag van vandaag 'Vorwärts' gaat....

Alexander van Hattem said...

Nog een citaatje uit de Berliner Morgenpost, waarin men nog even refereert aan de dwangadopties waar Margot Honecker verantwoordelijk voor was:

"Und Außenminister Samuel Santos entblödete sich nicht, die Frau eine „lebende Legende“ zu nennen, die nie dafür zur Verantwortung gezogen wurde, Kinder von Republikflüchtlingen zur Zwangsadoption freigegeben zu haben."
http://www.morgenpost.de/politik/article706966/Nicaragua_verleiht_Margot_Honecker_Orden.html