Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, July 26, 2008

Kwaad met Geweld Bestrijden

Door Keesjemaduraatje
Dan moeten we toch weer de Tweede Wereldoorlog erbij halen. Namelijk het argument van veel Nederlanders die dienst hebben genomen in het Duitse leger, om aan het Oostfront te gaan vechten. Vechten tegen het rode gevaar, zoals ze zelf ter verdediging zeggen. Als ik me niet vergis staat dat zelfs op de affiches, die oproepen dienst te nemen in de Wehrmacht.

Mussert Jullie weten misschien dat Anton Mussert, de leider van de NSB in oorlogstijd, dat ook ter verdediging heeft aangevoerd. Ook van deze schertzfiguur kan je zeggen dat er meerdere kanten aan  zijn verhaal zitten. Hij heeft zelf nooit een vlieg kwaad gedaan. Hij was geen antisemiet. Ter verdediging voerde hij aan, dat hij een anti-communistische strijd voerde. En hij heeft aan de verkeerde, namelijk de verliezende kant gestaan en daarom is hij veroordeeld.

Het argument dat hier gebruikt wordt is dus: "Weliswaar heb ik in een leger gevochten dat veel mensen heeft omgebracht en genocide heeft gepleegd, maar dat heb ik gedaan om nóg erger te voorkomen"

Als dat waar is en een geldig argument in een discussie, dan moeten we de Russische inval in Afghanistan en de Russische misdaden in Tchetchenië met terugwerkende kracht goedkeuren en rehabiliteren, met het argument dat ze daar het "Islamitische Gevaar" hebben bestreden.

Hoe weet je nu wat goed en kwaad is en hoe zorg je ervoor dat je niet achter de verkeerde beweging aanloopt?

Volgens mij zijn daar een paar regels voor te bedenken:
- Dictaturen hebben de neiging hun gewelddadige ideologie te exporteren. Dictaturen hebben ook de neiging tegen elkaar en tegen democratische staten te gaan oorlog voeren. In geval van twijfel heeft de democratie altijd gelijk. En democratie betekent niet alleen dat er verkiezingen gehouden worden. Persvrijheid, vrijheid van vergaderen, bestrijden van corruptie en dat soort dingen hoort er allemaal bij. Het is misschien hard om te zeggen, maar de Gazastrook, Syrië en Iran zijn geen democratiën, ook al worden er verkiezingen gehouden.

- Als dictaturen tegen elkaar vechten hoef je geen partij te kiezen. Voorbeelden zijn: de Sovjet-Unie tegen Nazi-dictatuur. China tegen Vietnam, Rusland tegen China, Vietname tegen Cambodja, Irak tegen Iran.

-Het feit dat een dictatuur duizenden of miljoenen mensen uitmoordt, is geen rechtvaardiging zelf ook het oorlogsrecht te gaan schenden.

Mijn conclusie met betrekking tot het conflict in Joegoslavië is dan ook, dat ik geen "goede"en "slechte"Mladic2  partij kan ontdekken en dat ze allemaal gek zijn (geweest). In dat opzicht sluit ik me aan bij Lodewijk Nasser op Het Vrije Volk. Het gaat om moordpartijen in een mislukte staat. De druk van de communistische dictatuur is jarenlang zo groot geweest, dat zodra die communistische staat zijn legitimiteit verloren heeft, alle etnische conflicten, die jarenlang onderdrukt zijn geweest, nu in volle hevigheid naar boven komen.

Maar om nu te beweren dat Mladic, de generaal tijdens de Srebrenica-slachting een "tragische held" is, zoals Lodewijk Nasser in zijn artikel op Het Vrije Volk zegt, dat is voor mij net zoiets als zeggen dat Anton Mussert een vrijheidsstrijder was, omdat hij Nederland heeft gevrijwaard van een communistische overheersing.. 

10 comments:

philippine said...

De titel was: 'Mladic, een tragische held? + update....'. Met een vraagteken dus.

Keesjemaduraatje said...

begrijp met goed. Ik vind dat iedereen alles mag schrijven op het Vrije Volk en het is een interessante discussie. Maar het is wel een discussie die gevoerd moet worden.

Een enclave bezetten, tegen de wil van de Verenigde Naties in en dan de mannen van de vrouwen scheiden en daarna alle mannen voor hun kop knallen, dat is voor mij een oorlogsmisdaad en geen tragisch heldendom.

Dat maakt dan helemaal niet meer uit wat voor religieuze achtergrond die slachtoffers dan hebben en wat ze eventueel zelf allemaal al voor vreselijks gedaan hebben of van plan waren te doen.

Keesjemaduraatje said...

en nu wachten we tot Steady Freddy erin komt, want die heeft in die periode toch goede contacten met Serven gehad en ik wil het nog een keer meemaken, dat de anti-islamisten en de pro-islamieten op dit weblog het over één bepaalde kwestie eens zijn.

Bas said...

Hallo Kees,
Je schreef, Maar om nu te beweren dat Mladic, de generaal tijdens de Srebrenica-slachting een "tragische held" is, zoals Lodewijk Nasser in zijn artikel op Het Vrije Volk zegt, dat is voor mij net zoiets als zeggen dat Anton Mussert een vrijheidsstrijder was, omdat hij Nederland heeft gevrijwaard van een communistische overheersing..  .

Ik heb die tijd niet bewust meegemaakt , wel denk ik dat er geen misverstand is over het pro Nazi denken van Mussert, dat vele Nederlanders ,voor de oorlog met hem deelden ,de foto van het huwelijk
in Den Haag, heil H spreekt voor zichzelf.
Dat vele mensen in de Balkan dit zagen als een redding van het verfoeilijke communisme is duidelijk .
En toen puntje bij paaltje kwam dienst namen bij het nazi leger.
En dat de laatste behoorden bij de vrede mensen is ook duidelijk, ook in terreur ,tenminste volgens mede SS Duitse strijders.

De strijd tegen deze mensen werd gewonnen door de Communisten bij leven van A Mussert .
De laatste werd niet gefusilleerd door communisten ,maar door rechtspraak wat eerst pro ,voor de oorlog,maar toen het tij keerde, anti nazi werd.

Om dan een conclusie te trekken als dat ze allemaal gek waren,vind ik goedkoop als een opinie over de problemen in de Balkan landen.

Keesjemaduraatje said...

Ja, het is wel een beetje goedkoop inderdaad.

jelle said...

Toen de pleuris begon uit te breken in het voormalige Joegoslavië, het begon met het uiroepen v/d onafhankelijkheid door Slovenië, daarna Kroatië, werd er hier, in de officiële media in NL, niet zonder sympathie geschreven en gesproken over het streven van de Joegoslavische regering om die roep om meer onafhankelijkheid t.o.v. Beograd de kop in te drukken.
WW2 werd er bijgehaald om bijv. de Kroaten als vroegere nazi-aanhangers af te stempelen en Generaal Mladic, van het JNA(Het Joegoslavische Nationale Leger)als held in de strijd tegen die vermaledijde Kroatische Nationalisten te zien.
Het heeft nog lang geduurd tot hier het muntje viel dat het Groot-Servische streven (onder het mom v/d " socialistische eenheidsstaat" Joegoslavië) van Milosevic, Mladic c.s. toch ook niet zo frisse kantjes had.
Nog voor de oorlog in Bosnië had het JNA, onder leiding van Mladic al 'n bloederig spoor getrokken.
In nauwe samenwerking met de Servische moordenaarsbendes van bijv. Arkan en Sesjel.
En de EU( Van de Broek?!)liet zich met het ene kluitje na het andere in 't riet sturen.
Neuh,
Beograd kon nog wel 'n potje breken, toen.

Keesjemaduraatje said...

Zie ook hier:
http://www.hetnieuwedenken.com/index.php?option=com_content&task=view&id=207&Itemid=63

jelle said...

Er gaan ook geruchten dat Gretta Duissenberg verwekt is door die pro-Hitler Groot-Moefti.
Dit is de wereldpremière van dat gerucht.
Maar alle gekheid op 'n stokje.

@SteadyFreddy
Mijn "ex-Joegoslavische" contacten waren en zijn voor het grootste gedeelte anti-Joegoslavië.
Het Joegoslavië van Tito, Milosevic.
Wat niet inhoudt dat zij per sé nationalistisch waren/zijn.
Maar hun identiteit wilden zij toch niet verloochenen.
Maar zij zijn, in zekere zin, toch met 'n dilemma opgescheept.
De Kroaten met 'n Katholieke Kerk die graag meer grip op de Kroatische samenleving wil hebben.
De Serven van hetzelfde met de Servisch-Orthodoxe-kerk.
De Moslims van hetzelfde met hun MoslimBroeders.

Het valt niet mee om ongelovige te zijn in deez' wèreld.
Het kost je in ieder geval veel geld.

jelle said...

En voor de liefhebbers:
http://ayaanhirsiali.web-log.nl/ayaanhirsiali/2006/03/113_milosevic_o.html

Kejje lachen.
Ariël Bruëns (vermoedelijk "Nederkrant") die het opneemt voor Milosevic en consorten, ene Alba eagle, een Kosovaarse "vluchteling", ene Abdel met 'n geschiedenis v/d holocaust, en jelle, die het gebazel niet meer kon aanzien.

Steady Freddy said...

CIA beschermde Karadzic

Volgens de Servische krant Blic was er wel degelijk een deal tussen Radovan Karadzic en de Verenigde Staten. De voormalige Servische leider zei afgelopen week bij het Joegoslavië Tribunaal dat hij een deal had met de Amerikaanse gezant Richard Holbrooke. Hij zou zich terugtrekken uit de politiek en verdwijnen en dan zouden de VS hem beschermen tegen vervolging.
Holbrooke ontkende afgelopen week dat zo'n deal er was, maar volgens Blic zegt een anonieme bron bij de Amerikaanse geheime diensten dat de VS en Karadzic inderdaad een deal hadden. Maar de CIA kwam erachter dat de ex-president van Republika Srpska zich niet hield aan de deal. Via een afgeluisterd telefoontje kwamen ze erachter dat hij zich bemoeide met de Bosnische verkiezingscampagne in 2000, aldus de bron. Toen liet de CIA hem vallen.