Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, March 20, 2009

Een hele fatsoenlijke partij

Door Keesjemaduraatje
Nou moet Geert Wilders heel goed uitkijken. Doet ie toch al. Gisteren was Hans Wiegel (VVD) bij Pauw en Witteman op bezoek en die noemde Geert Wilders zijn PVV een "hele fatsoenlijke partij" waarmee de VVD heel goed kon samenwerken. Sterker nog, Wiegel wilde alle liberalen, inclusief D66, weer samenvoegen in een grote liberale partij. Ja, mensen, nu kan het wel!

WiegelNu Geert Wilders virtueel de grootste partij heeft, kunnen er opeens samenwerkingen tot stand komen, die voorheen onmogelijk leken. Wiegel vond het achteraf niet nodig om Geert Wilders en Rita Verdonk de VVD uit te werken. Dat Turkije geen lid mocht worden van de Europese Unie, was op dat moment helemaal niet aan de orde. Dus dat had geen reden mogen zijn om Geert Wilders weg te sturen bij de VVD.

Lodewijk de Waal, die tegenwoordig commissaris bij de ING is, kon er wel hartelijk om lachen. "Dat wordt een leuke partij" zei hij tegen Wiegel. "Wat zit u nu te lachen?", vroeg Wiegel hem. "Nu u op het pluche bij de bank zit"

zie hieronder een opsomming van de aanvaringen die het VVD kamerlid Ayaan Hirsi Ali met Hans Wiegel heeft gehad en trek zelf je conclusie over de mogelijke samenwerking tussen de PVV en de VVD:

Conflicten zijn Hirsi Ali niet vreemd

DEN HAAG (BD) - Niet voor de eerste keer raakt Tweede Kamerlid Hirsi Ali in conflict met haar eigen partijgenoten. Deze week is het met VVD-coryfee Wiegel. Hieronder een overzicht van enkele opvallende aanvaringen: 22 november 2005: Hirsi Ali noemt oud-VVD-leider Wiegel een ,,reactionair conservatief''. Op een brief van Wiegel reageert ze opnieuw fel met nieuwe verwijten. Op de radio bijt Wiegel weer van zich af: ,,Mevrouw Hirsi Ali is polariserend bezig en jaagt tegenstellingen op. Zij zoekt niet naar bruggen, zet allochtonen en moslims in de hoek en gooit ze op een hoop.'' 14 juni 2005: Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) stoort zich aan uitspraken van Hirsi Ali dat hij niet mag bezuinigen op de politie. Remkes zei te vermoeden dat zij niet namens haar fractie heeft gesproken. De VVD-bewindsman onderhandelde net met de politiebonden over de CAO. In de VVD-fractie is wrevel over de uitspraken. Hirsi Ali meldt haar fractiegenoten dat de uitspraken ,,niet letterlijk maar symbolisch'' waren bedoeld. 22 februari 2005: Hirsi Ali maakt tot ergernis van minister Donner (Justitie) en vele anderen aan het Binnenhof in de media de onderduikadressen van haarzelf en collega-Kamerlid Wilders bekend. 10 februari 2005: Hirsi Ali dreigt met een motie van treurnis tegen Donners beleid rond de aanpak van eerwraak. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen spreekt van een ,,misverstand'' en overlegt met Donner en minister Verdonk (Vreemdelingenzaken). 2 januari 2005: Wiegel maakt in het tv-programma Buitenhof duidelijk dat Hirsi Ali zich meer moet voegen naar de lijn van de fractie. Als zij moslims voorhoudt een keuze te maken tussen hun geloof en de grondwet, is ze niet als een liberaal bezig, vindt de oud-partijleider. Wiegel vraagt zich hardop af of Hirsi Ali wel op haar plaats is in de Tweede Kamer. 8 april 2004: Een column van Hirsi Ali leidt tot grote ergernis bij coalitiegenoot CDA. Hirsi Ali legde een verband tussen de standpunten van het CDA en de ChristenUnie met apartheidspolitiek. Hirsi Ali biedt excuses aan. 17 december 2003: Een botsing met minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking). Hirsi Ali bestempelt het ontwikkelingsbeleid uit het verleden als mislukt. Later ziet ze het debat als een ,,ontgroening'' van zichzelf. 3 november 2003: Hirsi Ali wekt wrevel binnen de VVD-fractie door te stellen dat er maatregelen noodzakelijk zijn tegen de verspreiding van het islamistisch onderwijs in Nederland. Ze wil tornen aan artikel 23 van de grondwet dat gelijkstelling van bijzonder en openbaar onderwijs regelt. 3 juni 2003: Een gesprek met Van Aartsen is nodig nadat Hirsi Ali in de media de portefeuille integratie en emancipatie heeft opgeëist. Ze spreekt vervolgens in een verklaring tegen dat ze de fractie zou willen verlaten. 27 januari 2003: VVD-leider Zalm corrigeert Hirsi Ali door te stellen dat ze op persoonlijke titel heeft gesproken toen ze in een interview de profeet Mohammed onder meer een perverse man noemde. 

2 comments:

Mark d'Aviano said...

De VVD is een ziekelijke club machtswellustelingen. Goed voorspelbaar, maar toch maken ze me elke keer weer misselijk.

Zomer 2004 werd Wilders zo goed als gedwongen om de VVD te verlaten.
Enkele maanden later, na de moord op Theo van Gogh, stond hij op 29 zetels in de peiling, en zei Van Aartsen dat Geert weer welkom was.

Twee jaar later had de VVD bij de verkiezingen meer zetels gehaald dan Wilders. Leider Rutte zei nooit met Wilders te willen regeren. PvdA of D66 was natuurlijk geen probleem voor hem, maar Wilders was natuurlijk te fascistisch of zo.

Nu staat Wilders weer hoger in de peiling, en weer is hij welkom om terug te keren bij de grootmoedige VVD.

Op naar de 0 zetels, Hans en Mark!

Willem said...

Opportunisme is inherent aan de politiek en komt bij alle partijen voor.