Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, October 06, 2009

Vrankrijk: De aanklacht tegen Jacob Jonas G.

Door Keesjemaduraatje
Wie is eigenlijk die Jacob Jonas G., die nu al sinds maart dit jaar vastzit op verdenking van poging tot doodslag op kraker Yoghurt?  Een Deense kraker, die gebrekkig Nederlands spreekt. Tijdens de Actiedagen voor Vrijplaatsen in mei 2008, liep hij nog achter een spandoek, zoals te zien op bladzijde 102 van het Witboek Kraken. Een politieke kraker dus. En verder? Veroordeeld wegens inbraak in een bedrijfsruimte. Veroordeeld wegens belediging van een politieagent. Wonende in de Spuistraat te Amsterdam.

Autonomous_spaces3_jakob Jacob is op 11 mei 1984 geboren in Ringsted Denemarken. Al op jonge leeftijd betrokken bij anti-fascistische activiteiten en kraakacties. Lid van de extreem-linkse organisatie TRAB. Hij organiseert de beruchte BZ-zomerkampen, die eigenlijk dienen om op grote schaal te plunderen en te kraken. In 2003 viert Jacob nog met zijn kameraden van de TRAB de 1e mei in Svendborg Denemarken. In 2004 is hij nog betrokken bij een groot en omstreden Deens festival, waarvan de tegenstanders zeggen dat het eigenlijk een kraak-festival is, maar waarvoor Jacob zijn buurman Peter Teil Laustsen toch subsidie krijgt. De Deense pers denkt echter dat Jacob toch nog aan de touwtjes trekt.

Jacob begint de rechtzaak met het oplezen van een geschreven verklaring.  De rechter kijkt kritisch. "wat is dat voor verklaring?" vraagt ze. "Dat zijn mijn eigen notities om het beter te kunnen onthouden", zegt Jacob. Wat opvalt is dat hij precies dezelfde woorden gebruikt als de zogenaamde Vrankrijk verklaring, die op Indymedia is gepubliceerd. Er zou met een stoelpoot en een tafelpoot zijn geslagen. Yoghurt en HarmJan zouden zelf ook geweld hebben gebruikt. Hij heeft natuurlijk niet gezien wie er nog meer geslagen heeft. Eigenlijk heeft hij helemaal niets gezien, behalve wat hij zelf gedaan heeft.

Tijdens het proces is Jacob de enige verdachte die ruiterlijk toegeeft dat hij heeft geslagen. Dat lijkt berouwvoller dan het lijkt, Kraakdemowant hij doet er tevens alles aan om de mishandeling op een daad van sociale meelevendheid te te laten lijken. De straat zou onveilig worden als Yoghurt en HarmJan zo staan te schreeuwen en daarom heeft hij met Carlo besloten met knuppels naar buiten te gaan om de schreeuwers te verjagen.

(op de foto: in het midden Jacob Jonas G. met gebalde vuist)

Jacob heeft een aantal weken na de mishandeling een brief aan Yoghurt gestuurd. Die brief is ondertekend met "De jongen die jou sloeg". In die brief geeft hij toe dat hij Yoghurt met een knuppel, een "milde tik op het hoofd" heeft gegeven, waardoor de huid barstte. Verder heeft hij ook toegegeven dat hij eenmaal buiten aangekomen, Yoghurt een tik met zijn elleboog heeft gegeven. Maar op de rechtzaal wordt dat zo gedraaid, dat het eigenlijk zelfverdediging is.

De brief van Jacob aan Yoghurt is aan een onbekende gegeven en die onbekende heeft het vertaald in het Nederlands. Jacob kon of wilde niet aan de rechter vertellen aan wie hij de brief heeft gegeven.  Dat komt op de rechter heel erg ongeloofwaardig over. Bovendien zegt Jacob tijdens de rechtzaak, dat de vertaler helaas een andere versie van het verhaal heeft opgeschreven, dan waar hij nu achter kan staan. Toch staat er in die brief met de ondertekening "De jongen die jou sloeg" hetzelfde verhaal als dat Carlo heeft geschreven en dat onafhankelijke getuigen hebben bevestigd. De Officier van Justitie gaat er dus van uit dat de brief echt is en van Jacob afkomstig.

Er zijn drie elementen in het verhaal van Jacob die hem de das gaan omdoen. Hij heeft toegegeven dat hij en Carlo eerst afgeteld hebben voordat ze Yoghurt op het voorhoofd sloegen. "We tellen tot drie en dan slaan we". Dat impliceert een gecoördineerde daad. Het maakt niet eens meer uit wie er daarna sloeg.  Hij heeft Yoghurt op het voorhoofd geslagen om de weke delen niet te raken. Dat houdt in dat hij erover na heeft gedacht. Vervolgens heeft hij met Carlo stokken gepakt en afgesproken dat ze op het lichaam gingen slaan. Juridisch houdt dat geweldpleging in vereniging in.

Met stokken op twee ongewapende mannen inslaan en op de koop toe nemen dat één van hen valt en zijn schedel breekt, wetende dat ze dronken zijn en dus niet stabiel staan. Dat levert Jacob een aanklacht wegens poging tot doodslag op. De rechter rekent hem bovendien zwaar aan dat hij Yoghurt in die toestand heeft laten liggen en gevlucht is.

No comments: