Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, December 12, 2009

Geloof ik zelf wel in de Multiculturele Samenleving?

Dat vroeg ik me gisteren af toen Jeroen Pauw opeens naar die rare moslimadvocaat bij #P&W riep, dat hij niet in de multiculturele samenleving geloofde.

Als ik door het forenzendorp van mijn ouders loop en het winkelcentrum bezoek, dan merk ik dat de witte middenklasse cultuur mij tegen staat. Wat een verzameling eenvormige gezapige graftakken bij elkaar. Dan loop ik nog liever door Amsterdam-Oost. Tot ik bij mezelf merk dat ik zelf ook zo'n witte gezapige dikke manlijke welgestelde graftak ben. Maar dan hoeft toch iedereen om mij heen dat niet te zijn?

Dappermarkt_fotoedwinvaneisGaat het eigenlijk wel over de multiculturele samenleving?  De Surinamers zijn toch na 25 jaar prima geïntegreerd? Dat is toch helemaal geen probleem meer? De Indos zowiezo. De Antillianen gaat ook lukken. Het gaat volgens mij niet over multikoeltoer. De discussie gaat steeds over mensen die juist een gesegregeerde samenleving willen. Apart zwemmen. Niet opstaan voor rechters. Aparte loketten voor vrouwen. Zeuren over apart eten.

De laatste jaren zijn de Nederlandse scholen steeds meer multicultureel gaan doen. Suikerfeesten. Ramadan. Offerfeesten. Het kon niet op. De Nederlanders willen wel. En wat is het gevolg? Dat er nog een schepje bovenop gedaan wordt. In deze maand al drie incidenten: Geen kerstboom op de Haagse Hogeschool. Geen kruis op de mijter van Sinterklaas. Conducteur mag geen kruisje dragen. Dat zijn gewoon tekens dat de doctrine van de multiculturele samenleving in feite inhoudt dat de Nederlandse gebruiken moeten verdwijnen.

Geloof ik dus in de multiculturele samenleving? Ik vind het wel gezellig, maar ik zie ook het gevaar dat we onszelf en onze Nederlandse identiteit aan het opheffen zijn. Is dat nu genuanceerd genoeg?

4 comments:

Ernst said...

Kees nou toch, hoe kan je multiculturaliteit nou toch nog steeds verwarren met multi-etniciteit? Multliculturaliteit is een recept -een goed, dat wel- voor burgeroorlogen, en ook overigens alleen maar ellende.

Waar je voor zou moeten staan is een monocultuur waar mensen binnen de grenzen van de wet hun eigen leven kunnen leiden, en die op die manier de maatschappelijke vrede bewaart. Kortom, de westerse cultuur dus, want dat is de enige die ook gewone mensen nog iets van een kans geeft om hun eigen leven te leiden. Daarbij past niet dat de ene groep (uiteraard die met de grootste bek en het minste fatsoen) een groter deel van de gedeelde, de openbare, ruimte opeist dan mensen die meer beschaving hebben. En waren het dan nog leuke dingen die die mensen deden in de openbare ruimte, ach dan was er nog wel mee te leven. Maar helaas dus, dreinen, drenzen en zanikken, geweld, en wat er zo al meer aan verrijking van onze cultuur door de islam is gerealiseerd.

Wat ze in het westen op dit moment en al enige tijd, echter zien is dat niet de multicultuur bevorderd wordt, maar de monocultuur van de islam, waar ook blanke middelbare mannen die de islam niet volgen, geen leven hebben. Over vrouwen zwijg ik maar helemaal, die hebben zelfs als zij zich moslima noemen geen leven, tenzij je je natuurlijk prettig voelt als vee of akker, al dan niet in draagbare gevangenis gehuld.

Kortom, je bent misschien wel genuanceerd bezig, maar sinds wanneer is dat in het licht van de duisterste reactie een deugd?

Ernst said...

Nou, schrijf ik beeldend dat het geen verdienste maar een ondeugd is, gnuanceerd te denken over de afschaffing van de vrije westerse cultuur ten behoeve van de vestiging van de monocultuur van de islam, is opeens mijn bijdrage weg.

Nou, kort dan maar: multicultuur bestaat alleen als opmaat voor burgeroorlog. De multicul moet dan ook niet verward worden met multi-etniciteit. Tegen multi-etniciteit is niets, mits al die etniciteiten zich maar bekennen tot de leidende cultuur, in Nederland nog steeds de Westerse. Want alleen die cultuur geeft mensen, binnen de grenzen van de wet, de vrijheid hun eigen leven te bepalen en te leiden. Met de bevordering van de monocultuur van de islam wordt niet alleen onze cultuur ondergraven, maar hebben we straks allemaal geen leven meer.

Siem said...

Stuur een mail naar het Hof van Discipline!
griffie@griffiehvd.nl

christinA eijkhout said...

Multiculturele samenleving. Het woord alleen al is kul. Mijn hele leven woon ik al met "anderen" dan volbloed blanke nederlanders in dorp of stad.Soms leuk, soms niet.
Als iedereen, autoch- en allochtoon eens ophield voor anderen te denken of te willen bepalen, zou het beslist "gezelliger"worden.