Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, October 18, 2010

Waar was jij op 15 november 2005?

Dat weet ik nog precies. 'S avonds reed ik met mijn zoon naar Tilburg en bracht hem naar een avond van de Jonge Democraten, de jongerenafdeling van D66. Daar leerde hij die avond te debatteren. Ik liep door naar het station en ontmoette daar Peter Storm van de Internationale Socialisten. We liepen naar een café in de buurt van het station en dronken koffie. We spraken over de thema' s: Peterstorm3 Anarchisme, Socialisme en Het Lijden van het Palestijnse Volk. Over één thema waren we het hardgrondig oneens, namelijk over de vraag of De Sovjet-Unie nu een vorm van Staatskapitalisme vertegenwordigde, zoals Peter Storm van mening is, dan wel de ultieme vorm van Socialisme, zoals mijn mening is.

"Dat is natuurlijk flauw, Peter", stelde ik. "Het socialisme toont zich met zijn ware gezicht, inclusief terreur, onvrijheid en massa-moord en dan ga jij roepen dat het geen socialisme is". Maar dat zag hij toch geheel anders. "Het is alleen socialisme en mag ook alleen zo genoemd worden als de arbeiders de productiemiddelen in eigendom hebben en dat was in dit geval niet zo. De staat bezat alle productiemiddelen".

Maar evengoed zaten we wel lekker in een café en ik was al lang blij dat de arbeidersklasse de productiemiddelen van dit café niet in handen had. Maar dat geheel terzijde.  Na twee uur praten namen we afscheid. Ik liep via de Poststraat en de Telegraafstraat ( nomen est omen) weer terug naar de D66 bijeenkomst. Mijn zoon en ik stapten in de auto en op weg naar huis zetten we de radio aan. "Vanavond werd de kraker en activist Louis Sévèke in Nijmegen doodgeschoten", hoorden we.

De moord op Louis Seveke is het begin van een lange reeks artikelen en blogs van mijn kant. De komende weken zal ik er nog meer over schrijven.

 

 

  

3 comments:

Cpt. Iglo said...

Louis wie?

Tod said...

Ik maakte een vreugde dansje nadat ik het journaal op 15/11 had gezien.

Verder vind ik Peter Storm een crimineel die oproept tot geweld. NIet alleen de moord op Pim Fortuyn, maar hij roept nog steeds op tot geweld. Dat moet verboden worden.http://peterstormschrijft.wordpress.com/2009/03/02/grimmig-grappig-goed-actie-tegen-voorpost-maastricht-1-maart/

Maar dat terzijde, de puurste vorm van het socialisme is natuurlijk het kapitalisme waar arbeiders aandelen bezitten en dus mede-eigenaar van de produktiemiddelen zijn.
De ALgemen Vergadering van Aandeelhouders is de manier om invloed uit te oefenen op het beleid.
En ja, de arbeider die de meeste aandelen in handen heeft kan het meeste invloed uit oefenen. Maar dat is nu eenmaal socialisme, alle arbeiders zijn gelijk, maar de ene arbeider is meer gelijk dan de andere.
Dus ik zou zeggen tegen de vakbonden, doe een vijandige overname en je hebt de produktiemiddelen in handen.

Dus nogmaals, onze VOC mentaliteit met een in aandelen verdeeld maatschappelijk kapitaal is de enige en echtste vorm van Socialisme.

Niemands Knegt said...

Keesje, ik zal jouw gedachtengang met grote interesse volgen.