Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, November 16, 2010

Louis Seveke 28 April 1964 - 15 November 2005

De krakersters zijn te druk met ruiten van banken ingooien en het belachelijk maken van Sinterklaas. Ze herinneren zich niet aan de meesteronderzoeker Louis Seveke die 5 jaar geleden koelbloedig op straat werd doodgeschoten. Is het werk van Louis Seveke nu definitief vergeten?

Seveke De onderzoeksbureaus waar Louis Seveke bij werkte, Jansen en Jansen en OBIV, hebben al jaren geen rapport meer uitgebracht en hebben geen verder onderzoek naar de moord gedaan, althans niet gepubliceerd. Direct na de moord hebben zij besloten te zwijgen en ze zwijgen nog steeds. Toch zijn er nog genoeg onopgeloste vragen rond de moord op Louis. Waarom voelt niemand zich geroepen die vragen te beantwoorden?    

Na het proces en de veroordeling tot levenslang van Marcel Teunissen wegens moord op Louis Seveke, heb ik in het beruchte krakersmagazin Ravagedigitaal reeds uitgebreid opgesomd wat er allemaal niet klopt en welke vraagtekens er bij het één-man-daderschap van Marcel Teunissen te zetten zijn. 

Vijf jaar na dato zijn er nog tien andere vreemde onopgeloste vragen rond de moord:

1) Het moordwapen is nooit gevonden. Het zou door Marcel Teunissen van een brug in Antwerpen gegooid zijn.

2) Het motief is dubieus. Wraak, na zolange tijd, is zeer zelden. Zeker als je bedenkt dat Marcel Teunissen en Louis Seveke elkaar nauwelijks gekend hebben.

3) Het dagboek van de moordenaar, dat hem zou hebben verraden en waarover Gelderlander uitgebreid schreef, is nooit terug gevonden, niet gepubliceerd en de moordenaar ontkent dat het bestaat.

4) Er is 10.000 Euro betaald voor een script voor de film over Marcel Teunissen, maar de plannen zijn plotseling van tafel. Er komt geen film.

5) Het boek over de moordenaar Marcel Teunissen door  A.F.Th. van der Heijden, zo groots aangekondigd, is er nooit gekomen.

6) De handleiding voor het maken van  bommen die Marcel Teunissen in het midden van de jaren '90 naar een kraakpand aan de Herengracht bracht. Waar is die handleiding voor gebruikt. Wie in Nijmegen wist ervan?

7) Marcel Teunissen heeft geweigerd in Hoger Beroep te gaan, ook al voelt hij zich door de psychiaters, de rechters en de advocaat verraden en verkocht.

8) Marcel Teunissen is onder andere veroordeeld op grond van een bekentenis. Er is geen enkel technisch bewijs, dat hij het ook echt heeft gedaan. In de dagboeken staat de daad niet beschreven.

9) Marc Witteveen, de man die voor de BVD binnen Milieudefensie infiltreerde, schreef oproepen tot actie die als twee druppels water lijken op de verklaringen van het ELF (Earth Liberation Front) die na de bomaanslagen in Arnhem en Nijmegen werden gepubliceerd.  Marcel Teunissen heeft deze bomaanslagen opgeeist. De link tussen Marc Witteveen en Marcel Teunissen is tevens de link die complot theoretici op het idee hebben gebracht dat Marc Witteveen (Milieuactivist) ,Volkert van der Graaf (dierenrechtactivist), Marcel Teunissen (milieuactivist) en Wijnand Duijvendak (RARA, directeur Milieudefensie) iets met elkaar te maken hebben.

10) Noem mij maar gek, ik zeg niet dat er iets van klopt, maar is het niet toevallig dat Louis Seveke onderzoek deed naar de levering van de handgranaat die Hofstad terrorist Jason W. naar de politie gooide? Louis Seveke: "Overheid moet eigen rol bij terreur niet verdoezelen". Het artikel werd 12 dagen voor de moord op Seveke in het NRC gepubliceerd.

De drie grote politieke moorden van na de oorlog, op Fortuyn, van Gogh en Seveke, kunnen dus als je maar lang genoeg zoekt en genoeg fantasie hebt, met elkaar in verband gebracht worden. Zapruder kom der maar in!

17 comments:

Ramon Mercader said...

Ik wil de moord op Seveke geen politieke moord noemen.
Gewoon een ordinaire ruzie in het krakersmilieu, waarvan er zoveel zijn.
Ook geloof ik niet in de complottheorie, omdat Seveke te onbenullig was.

Ik vind ook dat er teveel onderzoek naar deze moord is gegaan terwijl er nog zoveel andere moordzaken lopen die nooit opgelost zijn. Alleen maar omdat hij links was moest er 2 x onderzoek gedaan worden.
Ook vind ik de straf van levenslang te hoog. Volkert van der G kreeg maar 18 jaar omdat Pim Fortuyn rechts was. De moordenaar van Seveke levenslang.

Ik vind dat er teveel belastinggeld is gestopt in deze zaak.

Fred said...

Kom op Kees. Nu ook boter bij de vis. Zo maar een beetje wat roepen (Opvallend is ook dat Seveke en Duijvendak allebei consequent zwarte veters in hun schoenen hadden!) wordt wel erg goedkoop. Hup wannebee- onderzoeksjournalist! Spitten in die vuilniszakken. Leg het complot bloot waaruit blijkt Duijvendak een AIVD-er bij Milieudefensie heeft binnengeloodst en daarmee natuurlijk de hand heeft gehad in de grote drie politieke moorden van de afgelopen jaren en hij door Halsema tot aftreden gedwongen werd omdat zij natuurlijk bang was dat anders de waarheid aan het licht kwam. Seveke was loslippig, moest dat ook bekopen anders had hij verraden dat de huidige directeur Milieudefensie (deelt bed(!) met W.D.) stiekum een handgranaat aan jason W. had gegeven. Trouwens wie woonde vroeger bijna in dezelfde straat als Wijnand D? En noemde zich net als hem anarchist en hadden zij niet allebei vrienden in de Pijp? Broers kon toch ook een kraaiepootje lassen en heeft hij niet via Onkruit (de oplettende lezer snapt het verband met de naam al) W.D geinstrueerd? Zo is er toch wel een ijzersterk vermoeden dat Kees B. zelf opdrachtgever is geweest tot moord op P.F. Hij heeft ook nog geen sluitend alibi geleverd dat hij het niet was die in oude Astra om de hoek op wegvluchtende Volkert G. stond te wachten.

Kees, schrijf een behoorlijke blog. Dat je rechts bent geworden is toch geen reden om het denken op te geven? Je complottheorien lijken wel weer erg veel op de onzin die je vroeger uitkraamde als je weer eens een boekje van Bakoenin of Constandse had gelezen.

keesjemaduraatje said...

@Fred: even een paar correcties: W.D. heeft zich nooit anarchist genoemd. Kees B. kan niet lassen. K.B. woonde niet in dezelfde straat als W.D., maar zat wel in dezelfde kraakgroep Indische Buurt. Over de alibis voor het tijdstip van beide moorden heb ik reeds eerder geschreven. Nota bene één van de oprichters van de Internationale Socialisten zat naast mij op het moment van de moord op Louis Seveke. Beter alibi kan je niet wensen.
De onzin die ik uitkraamde werd niet veroorzaakt door het lezen van een boek van Bakounin, want daar was niet doorheen te komen. Maar Anton Constandse kon wel eens , met zijn sjacherijnige kop, aan de wieg van het huidige Fortuynisme heben gestaan.

keesjemaduraatje said...

de krakers in Nijmegen reageren heel wat ingetogener:

http://nijmegen.nieuws.nl/nieuws/14688

Natasha said...

En zo is Keesje idd de enige die Louis nog recht doet vijf jaar later. Dat is waar. De vragen zijn valide.
Ik wou dat ik op ook maar één van die vragen een antwoord wist.

Nou ja, misschien is een te beantwoorden. Het niet-verschijnen van het boek van van der Heijden. Dat heeft vast niets met de zaak te maken. Traischerwijs is niet zo lang geleden de enige zoon van van der Heijden, briljante student aan het begin van zijn eigen leven, dodelijk verongelukt met zijn fiets, een even zinloze dood als dat soort dingen altijd zijn.

Ik kan me voorstellen dat het de interesse van van der Heijden in een ander zijn doodsoorzaken enigszins getemperd heeft.

Dat is de enige vraag die ik helaas kan beantwoorden.
Nix over het interview met Roemersma te zeggen, of zit je nog te typen?

keesjemaduraatje said...

Ik heb het interview met Rene Roemersma nog niet gezien. Ik was er tegen dat de Onkruit deze terreurweg koos. Op het moment dat de daden gepleegd werden, wist ik niet dat zij erachter zaten. Pas op het moment dat er een inval in het Onkruit pand op de Stadhouderskade gedaan werd, merkte ik dat. Het was 1989 en ik stond samen met een ander lid van de Spuigroep naar de politie te kijken. Ik zei tegen hem: "Ik moet naar mijn werk". Dat vonden we toen allebei grappig.

Voordat Rene deze weg ging was het een zeer humoristische en intelligente man. Maar ja. Ik moet nog even naar andere tijden kijken of het net zo'n verzuurde 50-er geworden als ik.

Ik herinner mij liever aan de goede tijden.

Natasha said...

Nee hij is niet verzuurd. Provocatief gniffelen achter slechte tandjes. Standaard.

keesjemaduraatje said...

zie ook mijn artikel:"schieten op alles wat beweegt" op het Vrje Volk en"Nicaragua gemiste kans op vrijheid" op dit blog.

@Natasha: heb je mij vorige week gezien op Pownews en geef je u eindelijk een keer toe dat we elkaar al kenden?

Alwex said...

Over veiligheidsdiensten gesproken: voor deze organisaties snijdt het mes natuurlijk aan twee kanten als er een activist zoals Louis Sévèke wordt vermoord. De AIVD heeft - naar verluid - de hele NVU (Nederlandse Volksunie, de club van Constant Kusters) verhoord om erachter te komen of de dader vanuit die hoek kwam. Op deze wijze verzamelt de AIVD en passant informatie over het netwerk en activiteiten van degenen die daar actief zijn. Doordat men (politie of AIVD, het verschil is niet altijd op voorhand duidelijk) ook vrienden van Sévèke heeft verhoord c.q. gehoord, heeft men ook de dossier van die kant weer bij kunnen werken. Het is in zekere zin veelzeggend dat de BVD is omgedoopt tot 'Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst'. Het verzamelen van algemene inlichtingen over politieke activiteten, met name van partijen, groeperingen of individuen die niet bij de gevestigde orde horen is immers de basis van het (overheids)inlichtingenwerk. Voor de AIVD moet het onderzoek naar de moord op Sévèke een goudmijn zijn geweest, ongeacht wat er precies aan de hand is geweest.

Alex

Natasha said...

Nee, ik heb je niet gezien in Powned nieuws.
Ik vind PN niet om aan te zien. Heb je geen link (of datum?) Als ik je vroeger ooit gezien had en dat wist had ik dat allang gezed, dus van 'eindelijk toegeven' zou geen sprake zijn.

keesjemaduraatje said...

http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1006771

Kraanvoet said...

Impliciet, Keesje, zeg je hier dat de BVD wel eens achter de moord zou kunnen zitten van Louis Seveke.
Je zit hier in de sferen van een "qui bono"-argumentatie (wie heeft er belang bij?)
Kun je concreet aangeven waarom de BVD belang heeft bij de dood van Seveke?

keesjemaduraatje said...

Er is een bekentenis van Marcel T. Of er ook nog meer geheimzinnigs achter zit, weet ik niet. Alles is mogelijk

Fred said...

Keesje toch. Je hoeft echt niet te bewijzen dat jij het niet was. je krijgt alleen een gratis tip om op te houden met insinuaties over uit de lucht gegrepen complot theorien. Succes.

Natasha said...

Kees de Boer?! Nee, sorry Keesje, je hoofd komt me niet bekend voor...maar als jij zegt dat het zo is, zal dat wel.

harry jager said...

Kees weet jij of er een verband is met louis marcel en Roger Vleugels?
Roger Vleugels is een extreem linkse activist die in de adviesraad zit van de AIVD.

keesjemaduraatje said...

Reger kent Louis Seveke uit het begin van de jaren negentig

http://www.ravagedigitaal.org/2005/15_16/aivd.htm