Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, December 22, 2011

De Niggabitch in het Nederlandse Parlement


Bij het bestuderen van het gebruik van de term "Palestijnen" in het Nederlandse Parlement, viel het me al op, dat Otto Boetes (PSP) in 1968 nog de term "Negers" in samenhang met de situatie in Rhodesië (Zimbabwe)en Congo, gebruikte. Blijkbaar kon dat toen nog. De laatste dagen is er zo'n ophef ontstaan doordat de zwarte Amerikaans zangeres Rihanna in het Nederlandse lifestyle-blad Jackie als "de ultieme niggabitch met een ghetto ass" werd aangeduid. De international ophef werd zo erg, dat hoofdredacteur Eva Hoeke van het blad haar baan moest opzeggen. Blijkbaar mag je als blanke hoofdredacteur de straattaal niet gebruiken.

Vandaar de vraag, wanneer voor het laatst in het Nederlandse Parlement eigenlijk de term "Neger" voor het laatst gevallen is. En door welke partij? 

Deze twijfelachtige eer komt toe aan de Wim de Boer van Groenlinks op 22 november 1994 in de Eerste Kamer. Hij zegt daar:"Amerikaanse dynamiek, noemt Bolkestein dat. Hij bedoelt dan: lagere uitkeringen, grote inkomens-verschillen en harder werken voor iedereen die nog werk heeft. Een op de zeven Amerikanen leeft beneden de armoedegrens. Een neger in de Bronx wordt gemiddeld net zo oud als de inwoners van Bangladesh: 30 jaar. Kan de minister-president voor alle Nederlanders mij nu eens uitleggen wat daar goed aan is? Dit land kent al bijna de hoogste arbeidsproduktiviteit ter wereld. Wie hier werk heeft, werkt zich te pletter. De dames en heren achter de regeringstafel zullen erover mee kunnen praten. Hartelijk welkom in deze zaal! Ik wens u sterkte. Wie hier werkt heeft, werkt zich te pletter. Tegelijkertijd staan er honderd-duizenden aan de kant. Werk, werk en nog eens werk, is de boodschap die dit kabinet er in wil hameren. Welk werk en waar dan? Met welke kwaliteit? Of mag die vraag niet meer gesteld worden? What's right? Welke filosofie van de arbeid ligt er eigenlijk onder de paarse daden-drang? "

No comments: