Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, December 26, 2011

Moeder van Vittorio Arrigoni: Tegen de Doodstraf

De rechtzaak tegen de moordenaars van de pro-Palestina activist Vittorio Arrigoni heeft ook na negen zittingsdagen nog geen antwoord op twee belangrijke vragen opgeleverd: Waarom werd de blogger en activist Vittorio Arrigoni in april dit jaar in Gaza ontvoerd en waarom werd hij voor het verstrijken van het ultimatum reeds vermoord?  Dat de verdachten de ontvoering en moord hebben uitgevoerd is wel bewezen, nu de Hamas  autoriteiten filmmateriaal van de ontvoering en de montage van het Youtubefilmpje op de harde schijven in de woning van één van de verdachten hebben gevonden. Welswaar zijn enkele bekentenissen door middel van foltering tot stand gekomen en is nog niet geheel duidelijk of de nog levende verdachten van de ontvoering werkelijk lid van een salafistische groep zijn, maar de hele toedracht van de ontvoering en de moord is wel bekend geworden. De organisator en één van de belangrikste ontvoerders zijn bij de gewelddadige bestorming van een pand om het leven gekomen. Drie overige verdachten staan nu terecht voor een militaire rechtbank in Gaza-city.

De moeder van de vermoorde activist Vittorio Arrigoni heeft zich tegen de doodstraf voor de verdachten uitgesproken en vraagt de Italiaanse regering meer te doen voor de waarheidsvinding over de moord. Het internationale recht zou volgens haar van toepassing moeten zijn en de waarheid zou geheel boven water moeten komen tijdens de rechtszaak, hetgeen nu niet het geval is. De vorige Italiaanse regering beschouwt Hamas als een terroristische organisatie en heeft volgens de moeder tot nog toe niet veel gedaan om de moeder en zus van Arrigoni te steunen.

No comments: