Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, February 20, 2012

Stenen gooien met Harry van Bommel

Tijdens het optreden van de Palestijnse vrouwen uit het dorp Nabi Saleh, afgelopen woensdag in het Vredescentrum Emma, werd vanuit het publiek de volgende vraag gesteld: "Is het juist dat tijdens de vrijdagse demonstraties in Nabi Saleh  er door jongeren stenen worden gegooid?  En zo ja, is dat contraproductief, omdat de Israelische soldaten dan een aanleiding krijgen om traangas te schieten?"

Manal en Narriman Tamimi bevestigen dat er inderdaad, door jongeren die zich geprovoceerd voelen en die heel erg kwaad zijn, af en toe, stenen worden gegooid. Ze kunnen dit niet altijd voorkomen. Vanuit het publiek zegt een Nederlandse vrouw vervolgens, dat als je heel kwaad bent, je toch af moet reageren.  Er wordt naar Harry van Bommel gekeken en gevraagd of hij het er mee eens is. Harry is het niet met de vrouw eens. Hij vindt dat het strategisch gezien niet handig is om tijdens een demonstratie met stenen te gaan gooien. Militair gezien kan je toch nooit tegen de soldaten op, dus je kan er niets mee winnen.

Kijk hier vanaf minuut 17:19 hoe het stenen gooien in Nabi Saleh plaats vindt:


     

Er werd al eerder op die avond aan mij gevraagd wat ik van de schermutselingen vind en of ik het niet schandalig vind hoe de Palestijnse bevolking wordt behandeld. Ik vertelde dat ik zelf kraker ben geweest en dat ik op een gegeven moment zelf ben gaan inzien, dat er rituele gevechten plaats vinden, waarbij iedereen weet waar hij moet staan en wat hij moet doen. Na de discussie kwam er een meisje naar me toe die zei dat het schandalig en respectloos is hoe ik de mishandelingen van Israelische soldaten met de krakersrellen uit de jaren tachtig vergelijk.

De schermutselingen in Nabi Saleh zijn een onderdeel van een nieuwe strategie die vreedzaam lijkt, maar in feite niet is. Er worden steeds demonstraties gehouden en stenen gegooid. Als dan een soldaat een keer te ver gaat en slaat of een traangasgranaat verkeerd afschiet, dan wordt dat gefilmd en meteen op het internet gezet. De ontstane commotie past binnen de "cognitive warfare" tegen Israel.  Dat konden we op de bijeenkomst van afgelopen woensdag ook goed vaststellen, toen Harry van Bommel uitgebreid ging vertellen over de kamervragen over de dood van een van de demonstranten die hij aan minister Rosenthal had gesteld. Terwijl op een andere film duidelijk te zien is dat de demonstrant Mostafa Tamimi eerst stenen naar een legerauto gooit en vanuit diezelfde auto met een traangasgranaat in zijn gezicht wordt geschoten.

Honderd kilometer verderop worden demonstanten doodgeschoten die helemaal geen stenen gooien, maar dat gebeurt dan door Syrische soldaten.

Harry van Bommel kreeg in 2006 een stemadvies van de Palestijnse Raad in Nederland. Hij schaamt zich er niet voor met Yasser Arafat op de foto te gaan. Hopelijk heeft hij intussen ingezien dat stenen gooien heel wat minder erg is dan vliegtuigen uit de lucht schieten.

No comments: