Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, October 06, 2012

DocP: Nieuwe Boycot-Israel organisatie opgericht

Vanmiddag is in het HTIB gebouw te Amsterdam een geheel nieuwe anti-Israelgroep, met de naam DocP opgericht. Op de website staat:"De Stichting Diensten en OnderzoekCentrum Palestina, docP, zet zich in om BDS in Nederland te ondersteunen, te bundelen en te versterken." De organisatie zal één betaalde kracht in dienst nemen en zich vooral richten op het boycotten van Israelische bedrijven.

De zaal van de Turkse actiegroep HTIB zat vol deze middag, toen leden van het Palestina Komitee, medewerkers van de Protestantse Kerk en activisten van de Gazaboot bijeenkwamen om DocP op te richten. Niet alleen de "usual suspects" , die we anders met borden bij optredens van de Israelische legerband Tsahal, of bij CIDI-bijeenkomsten zien staan, maar ook onderzoekers van de universiteit en jongere activisten, waren bijeengekomen om te horen wat de nieuwe organisatie onder leiding van Benjie de Levi te zeggen had.

Na enig heen en weer gepraat begon de vergadering een half uur te laat. Benjie de Levie hield een korte inleiding, waarin het bekende verhaal nog eens ten overvloede werd afgestoken: apartheid, bezetting, muur, boycot, discriminatie en noodzaak tot actie. Korter kan ik het niet samenvatten.

Marloes Loes, de campagnestrateeg van Docp hield een presentatie waarin ze uitlegde dat de focus van de boycotactie tegen Israel de komende maanden op twee firmas komt te liggen. Juist de gerichte aandacht op Israelische firma's zal volgens haar effect hebben, omdat op die manier alle krachten gebundeld worden en omdat de betroffen firma's nauwelijks iets tegen de negatieve aandacht kunnen doen.

Na de inleiding werden er werkgroepjes gevormd die met elkaar de boycotacties tegen een citrusvruchtenfirma en een securityfirma moesten voorbereiden.

Aanvankelijk stond in de uitnodiging op Facebook dat ook fondsenwerver Lian Peters aan de organisatie meedeed, maar na enkele emails heen en weer, waarin nagevraagd werd, verdween haar naam weer. Blijkbaar is er ook in de kringen van boycotters van Israel nog enig schaamtegevoel overgebleven.

Twee bedrijven die volgens de organisatoren van DocP geboycot zouden moeten worden, zijn het citrusvruchtenbedrijf  Mehadrin en de beveiligingsfirma G4S.


Belangrijke personen en organisatoren van DocP:

Benjie de Levie: voorzitter.

Benjie is tevens bestuurslid en medeorganisator van de Nederlandse Gazaboot en bestuurslid van het Palestina Komitee. Hij presenteerde enkele maanden geleden een Nakba-avond met Dries van Agt in de Balie.

Marloes Kuijer: Contactpersoon
Marloes was ook betrokken bij de Nederlandse Gazaboot en heeft via haar vader een relatie met het bestuur van de Nederlandse Gazaboot. Enkele jaren geleden opende zij samen met Hamas-vertegenwoordiger Abu Rashed een Palestina festival.

Marjolein Meester: maker van de website
Marjolein heeft verschillende keren Judea en Sameria bezocht en meegeholpen met olijvenplukken. Ze wordt genoemd als mogelijke betaalde vaste kracht van DocP. Volgens eigen zeggen bezit de Israelische veiligheidsdienst een dossier van haar met haar foto op de voorkant geplakt. Een twijfelachtige eer.


Lilian Peters: adviseur
Lilian is fondsenwerver van de Protestante Kerk Amsterdam en presenteerde een half jaar geleden in Utrecht een bijeenkomst met de dames Tamimi uit het dorp Nabih Saleh, die elke vrijdag een protestbijeenkomst houden tegen het vermeende wegnemen van een  bron enkele honderden meters verderop.

Jan Schnerr: documentatie met documentatiewebsite Jaffadoc.

Jan wordt vaak in één adem genoemd met Gretta Duisenberg, omdat hij samen met haar brieven aan de krant ondertekent. Hij is medewerker van de "Samenwerking Algemene Ziekenhuizen" , of woorden van gelijke strekking.

Op de website van de stichting DocP wordt een verkeerd Kamer van Koophandel nummer weergegeven. Na enig zoeken blijkt dat nummer 54872839 het juiste is. Sonja van den Ende is sinds september 2012 toegetreden tot het bestuur. Sonja is een fanatieke anti-Israel activiste en tevens arabiste. Zij is via haar ex-man gelieerd aan het gehate regiem van de Syrische president Assad.

Na enkele uren samenzijn en bespreken van de campagne van de komende maanden verlieten de deelnemers het pand van de Turkse actiegroep HTIB en verspreiden zich in de stad of keerden moe maar voldaan huiswaarts.

9 comments:

ben kok said...

Alle waardering Kees voor deze research.
Ik kom er graag op terug.
Shalom,
Ben Kok (joods-chr. pastor)

Likoed Nederland said...

Het leuke is dat dit soort clubs Israelische landbouwproducten boycot, zoals sinaasappels en dadels.

Terwijl zij zich niet onder ogen zienn dat hun computers en mobiele telefoons tjokvol Israelische technologie zitten.

Maar daar kunnen ze niet zonder ....

Jan said...

Mijn inziens ontbreken er twee belangrijke gegevens, die uitermate interessant zijn om te weten.
1. Wat is de politieke voorkeur van deze personen.
2. Waar komt het geld vandaan.

Ten aanzien van de financiële bronnen, zou het mij niet verbazen, dat getracht zal worden subsidie te krijgen bij o.a. Farah Karimi algemeen directeur Oxfam Novib.

Wat de politiek voorkeur betreft, hoeft niet ver te worden gezocht.
De SP en GL staan natuurlijk met stip bovenaan.

Paul said...

Kees,
Misschien is het goed om even uit te leggen wat BDS is. Hier is alvast de link:
http://en.wikipedia.org/wiki/Boycott,_Divestment_and_Sanctions

vanhetgoor said...

Dit lijkt me weer een obscuur clubje in wording. Iedereen die bij de oprichtende vergadering zat zal ook met borden op de weg geen staan. Misschien moet van dit soort mensen die deze abjecte gedachten aan hangen ook maar eens onderzocht worden hoeveel er echte behoorlijke psychische problemen hebben. Het schijnt dat de "sorry-dat-ik-besta"-mensen hier gaan samenwerken met de "ik-haat-alles"-mensen.

Het zou natuurlijk mooi zijn als deze mensen in de toekomst al hun acties richten op hun eigen groepen. Dus dat die destructieve krachten zichzelf gaan bestrijden.

Waar wij aan moeten werken is uitzoeken waar het geld vandaan komt. Vervolgens er voor zorgen dat er geen nieuwe aanvoer van geld meer is. Als bijvoorbeeld Oxfam Novib geld aan dit soort haat propagandisten verstrekt dan moet voortaan de geldstroom worden afgekapt vóórdat het Oxfam Novib bereikt! De kans bestaat namelijk dat zo'n organisatie wéér een volgend comité gaat steunen en dat al die rotzooi dan weer van vooraf aan gaat beginnen. Ook zou het goed zijn om alle haat-organisaties in kaart te brengen. Dan is in een oogopslag duidelijk waar de vijand zit.

Loet le Fou said...

In '40-'45 stonden dit soort hufters voor de winkels met pamfletten "voor Joden verboden". Nu staan de antisemieten voor de Albert Heijn(=AH= Adolf Hitler) om wederom Joden te boycotten. In welke vorm ze het ook willen gieten. Een land waar meer dan 80% Joods is boycotten, betekent uitsluiten, buiten de maatschappij plaatsen, buiten de wereldgemeenschap proberen te plaatsen en betekent in mijn optiek een 2e poging tot een holocaust. . In bijna alle arabische landen zijn de Joden verdreven, "etnisch gezuiverd", en de nazi's proberen 't wederom. Zoals Hollande het vorige week verwoordde: “de antisemieten zijn niet verdreven, ze zien er tegenwoordig iets anders uit.”
Mensen en partijen die voor de AH staan met flyers om producten uit Israël te boycotten noem ik NSB-ers, WA-ers, nazi's en landverraders.
Indien ik een flyerende NSB-er voor de AH zie staan en mij verzoekt een petitie te onderteken om Yisraël te boycotten ga ik deze net zo "knuffelen zoals mijn opa graag NSB-er "knuffelde."

ben kok said...

Kerkelijke groepen als Sabeel en Kairos roepen ook op tot een Israelproducten boycott.
Dat was op 27 okt. 2012 in de Bergkerk te Amersfoort.
Wij waren er met een scherp protest, zie http://tora-yeshua.nl/2012/10/de-enigen-die-israel-verdedigden-in-de-bergkerk-tora-yeshua-vrienden/
Shalom
Ben Kok (joods-chr pastor)

Erica said...

Fijn Kees, dat je er meteen bij bent om een verslag van de oprichtingsvergadering te geven. Ik zag het al op google. Ja, het is een enge club met enge en gevaarlijke intenties. Ik hoop dat de inlichtingendiensten ze strikt in de gaten houden want ik ben bang dat ze niet alleen enge intenties hebben maar ook in staat zijn tot gevaarlijke initiatieven.
Kaatje van Beek

Anonymous said...

mijn recensie is na een paar likes alvast weg gehaald. Kritiek en lange tenen gaan niet samen.