Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, May 19, 2013

Grillroom Hava Nagilla

Het is weer stil in Castricum. Harry van Bommel (SP) is onder politiebegeleiding naar het station gelopen en per trein vertrokken. Nu herinnert niets meer aan de anti-Israëlische betoging, waarmee tegen de producten van Ahava werd geprotesteerd. De Castricummers blijven verwonderd achter. Was dat nou zo belangrijk? Dat er uit de Dode Zee ingredienten voor schoonheidsproducten gehaald worden? Het lijkt wel of de SP demonstreert tegen het succes en tegen ondernemingszin.

Veel mensen weten niet dat Nicole Hollenberg, parttime medewerkster van de Palestijnse organisatie DocP, in Castricum woont en door deze actie poogt in het Kennemerland een activistische voet aan wal te zetten. Bovendien versterkt de actie de SP-afdeling Castricum. Dat idee moet je eens op je tong laten smelten en proeven wat voor smaak het heeft. Een actie tegen Israëlische producten versterkt de SP-afdeling Castricum. Meer problemen hebben ze namelijk niet in Castricum.

Wij blijven nog even in Castricum en zoeken iets te eten. Kan je in Castricum wel lekker eten?  Dat vragen de heren in Den Haag zich nou nooit af. Rijd je vanaf Limmen naar Castricum en de brede, voormalig tweesporige, Soomerwegh op en laat je het gezellige winkelcentrum Geesterduin links liggen, dan rijd je vanzelf tegen een hele hoge flat aan. Daar bevinden zich twee afhaalrestaurants. De linker is een pizzeria en de rechter is het Israëlische Hava Nagilla, dat pas een maand geleden geopend is.

We besluiten de Israëlische middenstand van Castricum te steunen en juist hier onze afhaalmaaltijd op te halen. Ik parkeer de Toyota Prius op één van de ruimschoots voorhanden parkeerplaatsen in de C.F. Smeetslaan. Mijn vrouw blijft in de auto achter  om recepten uit de Allerhande te lezen. (Ik krijg geen geld voor deze propaganda). Staande voor Grillroom Hava Nagilla bestudeer ik het menu. Je kan er van alles krijgen. Mixed Grill, Shoarma, Kapsalon, Fallafel. Deze week is de Merquez-schotel, met pikante worstjes, in de aanbieding. Tien Euro is inderdaad geen geld.


Gelukkig komt de dochter van de eigenaar naar buiten om mij van advies te dienen. Ze legt me uit dat er bij alle schotels ruimschoots salade en sauzen worden geserveerd en ze overhandigt mij de folder. Ik besluit gewoon te doen en te bestellen wat ik altijd bestel: Twee Falafel-schotels.

Binnen kan je plaats nemen op een oriëntaals aandoende zachte zitbank en dan wachten op de bestelling. De dochter van de eigenaar vertelt dat ze ook een restaurant op het Amsterdamse Cornelis Troostplein hebben. Dat ken ik natuurlijk, want ik heb zelf 7 jaar in de Pijp gewoond. Daarvoor hadden ze al zaken in Leiderdorp en Den Bosch. Door het gesprek en de openheid van de gastvrouw komen we steeds verder in gesprek en al gauw gaat het over het vieren van Pinksteren en op welke datum dit gevierd dient te worden. De Koptische orthodoxe kerk viert pinksteren  pas op 23 juni, want ze hebben Pasen net achter de rug. Nadat we dat besproken hebben, zie ik ook het kruis achter de toonbank hangen. 

Intussen is er hard gewerkt en zijn de twee falafelschotels klaar. We nemen er uiensaus en knoflooksaus bij. Ik loop weer terug naar de auto. De Toyota Prius is vanzelf weer aangesprongen en de ventilator is gaan blazen, hetgeen enige paniek bij de inzittende heeft veroorzaakt. "Dat doet ie zelf als de temperatuur te laag wordt", leg ik uit. "Daar hoef je niets aan te doen."

Het Eurovisie Songfestival is net begonnen. Met een paar biertjes erbij en de mayonaise op tafel, eten we de Falafel-schotels van afhaalrestaurant Hava Nagilla, C.F. Smeetslaan 2 te Castricum op. Heerlijk.

Op de TV verschijnt  de Israëlische zangeres Moran Mazor en zingt Rak bishvilo (Hebreeuws: רק בשבילו, Nederlands: Alleen voor Hem).

Shalom!

2 comments:

William said...

Indien ik het artikel goed heb gelezen zijn de eigenaars waarschijnlijk Israelische arabieren. Leuk dat ze het restaurant dan Israeli Grillroom noemen.

Ik heb eens een keertje gelezen dat een arabisch dorp ter gelegenheid van de Israelische onafhankelijkheidsdag de toren van de lokale moskee in blauw en wit hadden geschilderd.

Het kan dus ook anders.

Jan said...

De demonstratie was publicitair gezien ook een flop, en op de SP website kan je er ook geen actiefoto van terugvinden.
Naar verluid heeft Nicole Hollenberg zelfs Harry van Bommel moeten smeken om te komen.
Maar zelfs zijn aanwezigheid kan niet verhullen, dat de actiebereidheid om tegen Israel te demonstreren door steeds meer mensen niet meer vanzelfsprekend is.
Ook bij de SP leden lijkt de ideologische dwangbuis scheuren te vertonen.
Dit weblog wordt door veel SP leden en sympathisanten gevolgd, en ook hen zal het niet ontgaan, dat de doelgroep alleen maar reageert op hun eigen afgesloten Twitter sites, waar ze alle kritiek kunnen Meulenbelten.
Zo houd de ideologie zichzelf in stand.