Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Wednesday, September 07, 2016

De strijd tegen Israël verbindt de moslimbroeders met de marxistisch-leninisten

Nou moet ik echt op gaan passen. Als zelfs Amin Abou Rashed, moslimbroeder en tevens de vertegenwoordiger van Hamas in Nederland, mij vriendelijk gaat groeten, dan dreig ik embedded te worden. Ook de wannabe activist Frank van der Linde en leden van de Movement X willen allemaal met mij op de foto. Dus het is een hele gezellige dag.

Premier Netanyahu van Israël is twee dagen op bezoek in Nederland en de Palestijnse beweging in Nederland viert daardoor een hoogtepunt van diplomatieke- en publicitaire invloed. Een delegatie van Palestijns Huis, Palestijnse Vereniging en Palestina Komitee spraken met de vaste kamercommisie Buitenlandse Zaken in de Tweede Kamer en mochten petities aanbieden.Nog nooit is de Palestijnse stem zo indringend gehoord in het Nederlandse Parlement.

Intussen bouwen de 'Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina' vlak voor het Centraal Station in Den Haag een groot podium en houden vlammende toespraken. Tutti Palestijns steunend Nederland is bij de demonstratie aanwezig. Door de strakke organisatie komt het niet tot ongeregeldheden en wordt het de demonstranten, na een half uur overleg  met de politie, zelfs toegestaan in een tocht langs het Ministerie van Buitenlandse zaken te lopen.

De tegenstelling tussen seculier marxistisch Palestijnse verzet en de religieuze aanpak van  de moslimbroeders speelt in Nederland geen enkele rol meer. Gebroederlijk staan ze bij elkaar en praten met elkaar. Ook de tegenstelling tussen de PLO (Fatah) van de Palestijnse Autoriteit en de marxistische PFLP  is binnen de Palestijnse beweging in Nederland uitgewist.

De Palestijnse beweging in Nederland wordt nu steeds meer identitair. Etniciteit en het samen de herinnering aan het vroegere vaderland koesteren, is belangrijker dan de ideologische strijd. Daarom zie je op deze demonstratie veel Palestijnse kinderen, met hun ouders. De symboliek van de Palestijnen, de sleutel (waarmee ze ooit weer hun deur in  het verlaten huis in Jaffa, Haifa of Akka hopen te kunnen openen), wordt afgewisseld door vlaggen en Palestijnse shawls . Ongeveer tweehonderd Arabische deelnemers overheersen qua aantal de tientallen vaak oudere activisten van het Palestina Komitee.

De leden van de studentenvereniging SRP hebben de afgelopen twee jaar geprobeerd een link tussen de thema's Palestina , Black Lives Matter en de communistische strijd op de Filipijnen te leggen. Deze brede strijd zou een marxistische ideologie moeten adopteren. De Zwarte Pieten beweging liet gisteren geheel verstek gaan, maar de Filipijnse communisten stuurden een delegatie. Door deze demonstratie hebben Thomas van Beersum en Bob Scholte  van SRP laten zien een organisatorisch talent te hebben.

Nu de religie als mobiliserend thema en het daarmee verbonden identitaire verzet echter belangrijker worden dan de ideologische anti-imperialistische stijl van SRP en het Palestina Komitee, gaat de Palestijnse beweging toch een hele nieuwe fase in. Het is de vraag of die samenwerking dan kan standhouden.

Intussen heeft de Palestijnse beweging het niet gemakkelijk. In Syrië zowel verraden door Assad, als aangevallen door ISIS. De aandacht ligt nu meer bij de Koerden en Armeniërs dan bij de Palestijnen. Geen aansluiting vindende bij één van de vier partijen in het Midden-Oosten conflict, dreigt de Palestijnse zaak opnieuw in het verdomhoekje te komen. Het bestrijden van de gezamenlijke zondebok Israël kan nog even de gelederen samensmeden. Nog even roepen dat Israël aan alles de schuld heeft. En dan weer lekker naar huis. Morgen vroeg weer op.

  

No comments: