Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, January 18, 2019

Vijf vragen over Ans Boersma, beantwoord door een VU-Antropoloog


In totaal acht jaar duurde de studie Culturele Antropologie voor mij, aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Destijds was het gebouw aan de Boelelaan één van de hoogste in de omgeving. Een betonnen ivoren toren van wetenschap. Laatst was ik echter te gast in de hoge Google-toren met 22 verdiepingen, op de Zuid-As en dacht ik: " Wat is de VU toch klein!"

Participerend Observeren
Tijdens het leeronderzoek in Senegal of Tunesië leerden wij studenten Culturele Antropologie vooral participerend te observeren. Je doet lekker mee als de Arabieren om een vuurtje gaan dansen en probeert af en toe tussendoor nog een paar vragen te stellen.

Ans Boersma
Deze week komt het weer allemaal terug. Ans Boersma, culturele antropologie aan de VU gestudeerd, wordt in Turkije opgepakt en naar Nederland uitgezet. Zou ze ook participerend hebben geobserveerd?  Uit alles blijkt van wel. Eerst heeft ze participerend geobserveerd hoe de vluchtelingen in rubberbootjes op het strand van Lesbos aankomen. Daarna heeft ze participerend observerend één van hen, een lekker ding, aan de haak geslagen. Om het acceptatieproces en de erkenningsprocedure te versnellen, heeft ze documenten bezorgd, die de vluchteling een tijdelijke verblijfsvergunning verschafte. Helaas bleek de vluchteling een Syrisch lid van de terreurgroep Jabhat al-Nusra te zijn. Pech gehad.

Man in Regenjas in de parkeergarage
Ik parkeerde mijn auto in de garage van het VU-ziekenhuis en kwam een man in een regenjas tegen. Hij drukte mij op het hart, niets over onze ontmoeting op papier te zetten. Ze zijn nogal ouderwets bij de Dienst. Ze denken dat wij antropologen alles nog op papier zetten. Niets is minder waar! Wij geven onze participerende observaties ook op de Facebooks en de Twitters weer.

Vraag één
Ans Boersma staat al sinds 4 december gesignaleerd, maar wordt op Schiphol toch niet aangehouden, als ze op 22 december arriveert. Waarom houdt de Marechaussee haar niet aan?

Man in regenjas:
Wij hebben meer aan een verdachte die rondloopt, dan aan een verdachte die in een cel zit. Op deze manier kan ze het netwerk en de routes van de terroristen blootleggen.  

Vraag twee:
Als Ans Boersma Nederland weer verlaat, wordt ze nog steeds niet aangehouden. Waarom niet?

Man in regenjas: Ans Boersma is betrokken bij organisaties die vluchtelingen helpen naar Nederland te komen. Wij wilden informatie krijgen over de routes en de helpers van vluchtelingen. Dat zijn dezelfde routes die terroristen gebruiken.

Vraag drie:
Waarom deed Turkije niet wat Nederland gevraagd had, namelijk informatie geven over de verblijfplaats en activiteiten van Ans Boersma?

Man in regenjas: In Turkije hebben ze alleen maar "Jabhat al-Nusra"gehoord en begrepen. De geheime dienst van Turkije was wel op de hoogte van het volgen van Ans Boersma, maar de gewone politie heeft de uitzetting uitgevoerd. Turkije heeft van zichzelf al genoeg problemen en wilde het probleem meteen oplossen.

Vraag vier:
Na de uitzetting van Ans Boersma werd ze op Schiphol nog steeds niet aangehouden. Waarom niet? 

Man in regenjas: Keesjemaduraatje, je bent zogenaamd een hele slimme man, maar je moet niet alles geloven wat de autoriteiten vertellen. Dat hele verhaal over valse papieren is in paniek op het Ministerie uitgedokterd, maar niet hard te maken. Ze willen deze hele zaak zo snel mogelijk vergeten.

Vraag vijf:
Hoe kan Azziz, terrorist van Jabhat al-Nusra gewoon de Balie in en uit lopen en waarom duurt het een jaar voordat hij, na ontdekking, eindelijk wordt opgepakt?

Man in regenjas: Azziz, terrorist van Jabhat al-Nusra, kon gewoon met de vluchtelingenstroom meekomen en viel niet op. We hebben daarna een jaar nodig gehad om erachter komen wat hij heeft gedaan en welk bewijs ervoor is. De operatie rondom Ans Broersma is één van de gevolgen van deze arrestatie. Helaas heeft de Turkse politie deze operatie grondig verkloot.

Nu rijd ik de VU-garage weer uit. Ik mijmer over wat er zojuist gezegd is. Er lopen in Nederland terroristen rond, die niet opgepakt worden, omdat de Dienst meer informatie wil verkrijgen. Als één van de helpsters van de terroristen dan op Schiphol landt, wordt opeens het delict als niet groot en ernstig genoeg ingeschat.

Dat kan alleen maar betekenen, dat de operatie nog doorgaat. We leven in een jungle!!      

No comments: