Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, January 24, 2019

Brexit-Britten krijgen natte benen

Groot-Brittanië stormt op een harde Brexit af. Nederland bibbert en beeft. Kaas zal op de kade van Dover bederven. Tulpen verleppen in de haven van Rotterdam. Aardappelen verpulveren waar we bijstaan. Het wordt een ramp!

De Britten hebben echter een nog veel grotere reden tot grote zorg! Binnenkort verzuipen de Engelsen of krijgen tenminste natte voeten. Wat veel mensen niet weten, is dat Nederlanders een groot deel van Engeland hebben drooggemalen.

Cornelis Vermuyden (Sint-Maartensdijk, 1590 - Londen, oktober 1677) was een Zeeuwse waterbouwkundige die de Nederlandse waterbouwtechnieken introduceerde in Engeland en een aanvang maakte met de droogmaking van het veengebied The Fens in East Anglia.

The Fens, ook wel bekend als Fenland, vormen een laaggelegen geografisch gebied in het oosten van Engeland, nabij de Noordzee. Het is in de 17e eeuw drooggelegd onder leiding van de Zeeuwse waterbouwkundige Cornelis Vermuyden.

The Fens liggen hoofdzakelijk langs en nabij The Wash, een van de grootste estuaria van het Verenigd Koninkrijk, en bestrijken bestuurlijk twee regio's (East of England en East Midlands), vier hedendaagse graafschappen (Lincolnshire, Cambridgeshire, Norfolk en een klein deel van Suffolk) en elf districten. Het hele gebied heeft een oppervlakte van zo'n 3800 km². De belangrijkste plaatsen in The Fens zijn Boston, Spalding, Ely, Wisbech en King's Lynn.

Een oplettende lezer zal misschien opmerken: "Nou en? Dat is vierhonderd jaar geleden". Dat is inderdaad zo. Maar de Britten zijn nu zo verstrikt in interne twisten, dat ze mogelijk vergeten de gemalen  aan te zetten of de verkeerde man/vrouw als Dijkgraaf benoemen. In een mum van tijd zijn ze verzopen!

Vlak bij London ligt een groot gebied met olieraffinaderijen. Afgezien van de vraag of de Britten straks überhaupt nog olie geleverd krijgen, is het de vraag of de Engelsen nog weten, dat hun Canvey Island een polder is, die onderhouden moet worden. Canvey Island is in de zeventiende eeuw ontwaterd en bemalen  door Joas Croppenburg, een Nederlander.

Wie nu nog twijfelt over de vraag of we de Britten alleen kunnen laten, met al dat water en die door Nederlanders gebouwde polders, moet zich eens afvragen wat er gebeurt als de Engelsen écht vergeten hoe de afwatering van een gebied functioneert. Enkele jaren geleden gebeurde dat, met desastreuze overstromingen tot gevolg!

Nederlands bedrijf pompt polders Engeland droog
Woensdag 26 februari 2014
Grote delen van Zuidwest-Engeland hebben al wekenlang te kampen met overstromingen. Duizenden gezinnen in Zuidwest-Engeland zijn geëvacueerd. Het Nederlandse bedrijf Van Heck Group pompt de overstroomde polders van Engeland weer droog. Jeroen van Heck vertelt over de klus.
(bron: DWDD)


No comments: