Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, February 21, 2019

MovementX: Van Identity politics naar Moslimbroederschap

Met de kandidaatstelling van Oscar Bergamin voor de Islamitische partij NIDA bij de Provinciale Statenverkiezing van Zuid-Holland, verkrijgt opnieuw een lid van de radicale gelijkheidsbeweging MovementX een legale- en democratische status. De door de Belgisch/Libanese activist Dyab Abou Jahjah opgerichte MovementX maakte al eerder een gang naar de stembus, toen Dyab Abou Jahjah zelf en Ahmet Koç mededen aan de gemeenteraadsverkiezingen in België.

De partij BIJ1 van Sylvana Simons, die alleen in de gemeenteraad van Amsterdam vertegenwoordigd is, wordt al eerder gezien als het legale- en democratisch gekozen gezicht van de radicale MovementX-Nederland. Dat is met name het geval door betrokkenheid van de activisten Dorien Ball, Frank van der Linde en So Roustayar bij de partij.

Oscar Bergamin wordt kort na zijn aankomst in Nederland drie jaar geleden, vice-voorzitter van de Nederlandse tak van MovementX. In dezelfde periode werkt hij met de Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed samen, bij demonstraties tegen Israël. In dezelfde context spreekt Oscar Bergamin anti-Israël-demonstranten op de Dam toe en spreekt hij in bij de Gemeenteraad van Amsterdam.

Met de kandidaatsstelling voor NIDA en de invloed van Amin Abou Rashed voltrekt zich een ideologische verschuiving van MovementX van radicale identiteitspolitiek naar de moslimbroederschap. Voor de onbevangen toeschouwer is er misschien niet veel verschil, maar de details van deze verschuiving zijn veelzeggend.

Als de radicale groep rond Abulkasim "Fuck de Koning" Al-Jaberi enkele jaren geleden, binnen MovementX de toon zet, is de sfeer veel grimmiger. Er worden rellen geprovoceerd (Schilderswijk rellen) en leden van de groep worden gearresteerd. Nog belangrijker is de nadruk op zwart zijn. Volgens Abulkasim al-Jaberi mochten er alleen 'mensen van kleur' voor MovementX het woord voeren. De invloed van de overwegend blanke Internationale Socialisten wordt door hem beperkt. De thema's waar MovementX Nederland voor strijdt zijn dan ook overwegend Black-Identity-thema's. 

Nadat Oscar Bergamin de nieuwe leider van MovementX Nederland is geworden, treden er twee opmerkelijke ontwikkelingen op: De sfeer wordt rustiger en er gaan meer moslimbroeders meedoen. Binnen de groep wordt geen nadruk op 'mensen van kleur' gelegd. Tenslotte is Oscar Bergamnin een blanke Nederlands/Zwitserse man. Hoe blank wil je het hebben?

Nu heeft de transitie van 'Identity' naar 'Moslim', binnen MovementX zich volledig voltrokken. De moslimbroederschap benadrukt  in zijn communicatie wel het slachtofferschap, maar niet zozeer kleur. Tenslotte wil de Islam over de gehele wereld en alle volkeren heersen en daar horen allerlei kleuren en etniciteiten bij.

Een tweede kenmerk van de moslimbroederschappen is, dat ze de tijd hebben. De Egyptische moslimbroederschappen zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw opgericht en hebben er ruim 90 jaar over gedaan om in Egypte aan de macht te komen. In een niet-islamitisch land als Nederland zal het dan ook niet zo snel gaan. Genoeg tijd om rustig aan gemeenteraads- en provincie-verkiezingen mee te doen.


No comments: