Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, August 01, 2016

Waarom Dyab Abou Jahjah faalt in Nederland

Qua media-aandacht is de eerste uitzending van Zomergasten 2016 met de Libanees/Belgische activist Dyab Abou Jahjah een groot succes. Zelfs zijn actiegroep Movement X wordt uitgebreid genoemd. Alle thema's van de huidige strijd worden genoemd: Black Panther, Zwarte Piet, Diescriemienasie, Israël, noem het maar op.

Anderhalf jaar geleden benoemt Abou Jahjah de Iraaks/Nederlandse activist Abulkasim Al-Jaberi tot contactpersoon voor MovementX in Nederland. De groep rond Al-Jaberi weet te mobiliseren. Als er een arrestant/verdachte wordt doodgeschoten of gewurgd, dan is MovementX ter plaatse. Alle Zwarte Pieten-demonstraties worden begeleid door leden van MovementX. De rellen in de Schilderswijk zijn geprovoceerd door MovementX.

Abulkasim Al-Jaberi lijkt erg op Abou Jahjah. Hij spreekt goed Nederlands, heeft een opleiding en kan verbinden. Door de benoeming tot contactpersoon van MovementX kan hij een grote bijdrage aan het succes van MovementX leveren. Toch is er iets misgegaan.

De officiële reden dat Abulkasim Al-Jaberi geen lid meer van MovementXis: Mogen blanke linkse activisten spreken namens MovementX? De Vlaamse activist Abou Jahjah wil geen onderscheid in etniciteit meer maken en vindt van wel.  Abulkasim Al-Jaberi wil de invloed van de overwegend blanke Internationale Socialisten beperken en wil liever leden van buitenlandse afkomst in zijn club.

De inoffiële reden is, dat Dyab Abou Jahjah te veel ego en prestige toont en vanuit België wil bepalen hoe het beleid in Nederland binnen MovementX is. Intussen werkt Al-Jaberi veel samen met de Surinaamse activist Sandew Hira, die tevergeefs probeerde de Surinaamse president Desi Bouterse ter verantwoording te roepen. Juist de Surinaamse groeperingen maken een onderscheid in etniciteit, omdat ze anders helemaal niet van de Nederlanders te onderscheiden zijn.

Het is onduidelijk waarom Abulkasim Al-Jaberi nu zo graag de mensen met een kleurtje in zijn groepering wil hebben en een brede volksstrijd afwijst. Waarschijnlijk is zijn machtsbasis in de Nederlandse actiebeweging te groot om zich de wet door Abou Jahjah te laten voorschrijven.

Sinds het vertrek van Al-Jaberi is er van MovementX in Nederland niets meer vernomen. Dyab Abou Jahjah heeft opnieuw gefaald in zijn pogingen de strijd naar Nederland uit te breiden.


     

No comments: