AD/Algemeen Dagblad.nl

16 februari 2022 woensdag 06:00 PM GMT
Theresia Schouten

TU Delft

De TU Delft moet alle informatie over contact met Joodse organisaties openbaar maken, vindt de pro-Palestijnse organisatie The Rights Forum. Dat is tegen het zere been van Delftse joden. ,,Dit komt wel heel dicht bij het plakken van gele sterren.” 
Alsof de geschiedenis zich herhaalt, zo voelt het voor Eric Bremer, voorzitter van de Open Joodse Gemeente Klal Yisrael. ,,Het is pijnlijk en schokkend dat dit verzoek is ingediend. Steeds meer joden voelen zich onveilig door dit soort acties”, zegt hij. 
Het pro-Palestijnse The Rights Forum diende eind januari een verzoek in tot openbaarmaking van alle contacten die medewerkers van universiteiten hebben gehad met Israëlische universiteiten, bedrijven en organisaties die steun voor de staat Israël propageren. Daarnaast vraagt The Rights Forum in het verzoek ook expliciet naar informatie over contacten van medewerkers met het Centraal Joods Overleg en de Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding. In het verzoek beroept The Rights Forum-directeur Gerard Jonkman zich op de Wet openbaarheid van bestuur, die bedoeld is om overheidsorganisaties en publiekrechtelijke instellingen te controleren. Universiteiten vallen daar ook onder.

Gerard Jonkman, indiener van het WOB verzoek
(Bron: printscreen van Youtube)


Illegale kolonisering
De organisatie, die ooit is opgericht door oud-premier Dries van Agt, wil alle ‘directe of indirecte betrokkenheid’ van universiteiten bij ‘Israëls illegale kolonisering van bezet Palestijns gebied en de Israëlische wapenindustrie’ proberen te achterhalen, schrijft ze op haar website. 
Met het Wob-verzoek gaat The Rights Forum veel te ver, vindt Bremer. ,,Het gaat hier om het nadrukkelijk onthullen van joodse contacten. Als gehoor wordt gegeven aan dit verzoek, dan maakt de TU Delft dit soort acties van organisaties met een anti-Israël agenda salonfähig. Het werkt populisme in de hand.” Zo worden joden in Nederland gestigmatiseerd
Sommige universiteiten hebben naar aanleiding van het verzoek van The Rights Forum direct aan medewerkers gevraagd of ze mails met joodse organisaties kunnen overleggen, weet Bremer. ,,Zomaar, klakkeloos zonder erover na te denken hoe dat dan moet voelen voor medewerkers die joods zijn. Zo worden joden in Nederland gestigmatiseerd.” 
Bremer vindt vooral het gebrek aan verbijstering bij Nederlanders wrang. ,,We zien de laatste tijd dingen terugkomen die jarenlang niet normaal werden gevonden, waar niemand zich nu over lijkt te verbazen”, legt hij uit. Vorige week ontstond bijvoorbeeld ook al onrust binnen de joodse gemeenschap. ,,Een man in Haaksbergen had een spandoek met een kwetsende karikatuur van The Happy Merchant aan zijn balkon gehangen. Overal is bekend dat het hier gaat om smerige antisemitische drek. Maar de burgemeester, die nota bene zelf historicus is, ziet niet hoe dit juridisch gezien niet door de beugel kan.” 
Ruggengraat
Hij hoopt dat de TU Delft het Wob-verzoek van The Rights Forum niet inwilligt. ,,Burgerlijke ongehoorzaamheid zou hier passend zijn. Dat de TU zegt: ‘We doen dit niet’. Als ze dat stukje ruggengraat zouden tonen, dan zou het ze sieren.” 
Dat zou volgens Bremer ook de academische vrijheid dan ten goede komen. ,,Anders kan je je als jood op een universiteit niet meer zomaar uiten. Dat moet je toch niet willen?” We zullen een zorgvuldige afweging maken op welke wijze het verzoek in behandeling wordt genomen
De TU Delft worstelt met de gevoeligheden die het ingediende Wob-verzoek heeft veroorzaakt. ,,We hebben enkele interne en externe reacties gekregen van studenten en medewerkers bij wie het Wob-verzoek heeft geleid tot gevoelens van onveiligheid.

Lees het hele artikel op:
https://www.ad.nl/delft/delftse-joden-boos-om-verzoek-pro-palestinaclub-aan-tu-dit-komt-dicht-bij-het-plakken-van-gele-sterren~a191e487/