Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, August 27, 2024

Open Brief aan Wendela de Vries van de “vredesbeweging”

 

Hallo Wendela

met interesse heb ik jouw artikel op Jacobin over de juridische strijd tegen oorlog gelezen. Aan het artikel is een gedegen onderzoek vooraf gegaan, toch heb ik enkele opmerkingen.

Je schrijft : “De oorlogsmachine die over Palestina heen dendert”. Het is mij niet helemaal duidelijk wat je met “Palestina” bedoelt. Bedoel je daar Gaza mee, of Gaza plus de Westelijke Jordaanoever of bedoel je daar het gehele Mandaatgebied Palestina (1920-1948) mee? Het is in ieder geval voor mij duidelijk dat Hamas, die de Gazastrook beheert, geen onderscheid maakt en de staat Israël niet erkent. 

Je hebt het over “Oorlog bestrijden met juridische middelen”, terwijl je eigenlijk bedoelt “Israël bestrijden met juridische middelen”. Je hebt het op geen enkel moment over het bestrijden van het geweld van Hamas. 

Het streven naar het bestrijden en opheffen van oorlog ondersteun ik volledig. Als dat jouw core-business is, dan zou je een analyse moeten maken van wat oorlog eigenlijk is. Een bekende theorie is, dat oorlog de voortzetting van diplomatie, met andere middelen is. Opvallend in het conflict in het Midden-Oosten is, dat diplomatie tussen Libanon en Israël en tussen Hamas en Israël, geheel ontbreekt.   Door de enorme polarisatie en de gewelddadige tegenstellingen worden wij gedwongen partij te kiezen.

Je maakt een begin van een analyse door te schrijven: “Ze is onderdeel van een internationaal militair systeem waarmee het westen, dat veel economische macht aan China is verloren, op grond van militair overwicht wil blijven bepalen wat er in de wereld gebeurt”. Het laat wat mij betreft duidelijk zien waar je staat. Ik wil je in het geheel niet van een ander standpunt overtuigen, maar ik wil je vragen voor jezelf antwoord te geven op de vraag: “Wat gebeurt er dan als het Westen verliest?”

De laatste opmerking. Je schrijft: “Helaas staat de meerderheid van de Nederlandse en Europese politici tegenwoordig aan de kant van militarisme, wapens en geweld.”  Volgens mij is het probleem juist, dat ook Rusland, China en Iran aan de kant van militarisme, wapens en geweld staan. Dat kan geheel uit de hand lopen.

verder wens ik je veel wijsheid toe en hoop op betere tijden.
hartelijke groeten
Kees Broer 





Tuesday, August 20, 2024

Wie zijn “Docenten voor Palestina?”

 

Afgelopen zondag 18 augustus 2024 dansten de heidenen weer een rondje door de straten van Amsterdam. Een nieuw spandoek, met de wervende tekst “Docenten voor Palestina” werd in de stoet meegedragen. Op de X wordt schande over de meegevoerde vlaggen en de gezongen liederen gesproken. “Zij dansen en waggelen als een dronken man, en al hun wijsheid wordt verslonden.”

Als kenner van de Palestijnse beweging in Nederland, zag ik echter nog iets heel anders. Wie lopen er achter het spandoek? Geen “docenten” in ieder geval!

Ayman Nijmeh (derde van rechts)
wordt door sommige kenners gezien als de tijdelijke opvolger van Amin Abou Rashed, nu die geen leiding aan de Hamas-gezinden in Nederland kan geven. Deze klusjesman uit Zaandam is het enige bestuurslid van de Palestijnse Gemeenschap.nl (PGNL.nl) . Na de aanval Hamas, op 7 oktober 2023, hield hij enkele toespraken waarin de moordpartijen werden goedgepraat. Bij demonstraties van Hamas-aanhangers op de Dam te Amsterdam was hij vaak aanwezig en stond destijds dichtbij Amin Abou Rashed. In 2019 overhandigde hij een document van de Palestijnse Gemeenschap aan de ambassadeur van Libanon, Sattar Isa.




Adnan Adass (vierde van rechts)
Is een vertrouweling van Amin Abou Rashed. Een dochter en schoonzoon van Adman zaten in het bestuur van de Stichting ISRAA, waarmee elf miljoen Euro naar Gaza werd gesluisd. De rechter zal in december oordelen of dat mocht.

Ook de andere demonstranten achter het spandoek zien er niet uit als “docenten”. Als je andere foto’s van hetzelfde spandoek bekijkt, dan lijkt het er op alsof de Hamas-vrienden het spandoek even geleend hebben.