Afgelopen zondag 18 augustus 2024 dansten de heidenen weer een rondje door de straten van Amsterdam. Een nieuw spandoek, met de wervende tekst “Docenten voor Palestina” werd in de stoet meegedragen. Op de X wordt schande over de meegevoerde vlaggen en de gezongen liederen gesproken. “Zij dansen en waggelen als een dronken man, en al hun wijsheid wordt verslonden.”

Als kenner van de Palestijnse beweging in Nederland, zag ik echter nog iets heel anders. Wie lopen er achter het spandoek? Geen “docenten” in ieder geval!

Ayman Nijmeh (derde van rechts)
wordt door sommige kenners gezien als de tijdelijke opvolger van Amin Abou Rashed, nu die geen leiding aan de Hamas-gezinden in Nederland kan geven. Deze klusjesman uit Zaandam is het enige bestuurslid van de Palestijnse Gemeenschap.nl (PGNL.nl) . Na de aanval Hamas, op 7 oktober 2023, hield hij enkele toespraken waarin de moordpartijen werden goedgepraat. Bij demonstraties van Hamas-aanhangers op de Dam te Amsterdam was hij vaak aanwezig en stond destijds dichtbij Amin Abou Rashed. In 2019 overhandigde hij een document van de Palestijnse Gemeenschap aan de ambassadeur van Libanon, Sattar Isa.




Adnan Adass (vierde van rechts)
Is een vertrouweling van Amin Abou Rashed. Een dochter en schoonzoon van Adman zaten in het bestuur van de Stichting ISRAA, waarmee elf miljoen Euro naar Gaza werd gesluisd. De rechter zal in december oordelen of dat mocht.

Ook de andere demonstranten achter het spandoek zien er niet uit als “docenten”. Als je andere foto’s van hetzelfde spandoek bekijkt, dan lijkt het er op alsof de Hamas-vrienden het spandoek even geleend hebben.