Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 16, 2005

life according to...

The life according to Keesjemaduraatje

mijn vrouw is een heldin, gelukkig zonder het zelf te weten. Na een aantal jaren in Duitsland in haar geboorte dorp gewoond te hebben, begon ik regelmatig één van de dorpscafés te bezoeken. Daar zaten soms extreem rechtse mensen (NPD), maar dat werd niet zo serieus genomen. Eén van de meest rabiate schreeuwers had een tijdlang een Tsjechische chauffeur zonder verblijfsvergunning. ("der ist nicht so, Joseph ist ein guter Asylant"). Maar, werd altijd tegen mij gezegd: "met jouw vrouw discussieren we niet meer. Die is te intelligent." Wat wil het geval: Begin 70-er jaren werd in het dorp de NPD opgericht met een grote bijéénkomst in het plaatselijke restaurant. Veel mannen gingen er naar toe en ook mijn vrouw die toen 17 of 18 was. Na de toespraak van de voorzitter begon ze te discussieren en zei dat ze het niet met de partij eens was en dat ze ook tegen alle wapens was. Ze vond dat er voorgoed een einde moest komen aan alle oorlogen. De NPD mensen waren verbaasd dat iemand dat daar durfde te zeggen. Ze zei ook: "Ihr seit so rechts, dass es schon fast wieder links ist". Dat heeft tot de dag van vandaag indruk gemaakt. Daarom werd tegen mij gezegd, na een paar bier, "deine Frau, das ist eine ganz schlaue"

Het idee dat de politieke categoriën "links"en "rechts" niet op een lineaire schaal, dus een rechte lijn te zetten zijn, bleef me bezig houden. Volgens mij is het een bijna gesloten cirkel. Waarbij de uiteinden gevaarlijk dicht bij elkaar komen. De afgelopen zaterdag was er een demonstratie van de NVU in Arnhem, en de themas leken verdacht veel op die van de Internationale Socialisten: Tegen de Europese Grondwet, Tegen de toetredingen van Turkije tot de EU, tegen kapitalisme. Het enige verschil is nog dat de NVU racistisch is.

Hier volgt het schema zoals het politieke spectrum er volgens mij uitziet:

Dit vereist wel enige uitleg. Het schema gaat er van uit dat er een aantal overéénkomsten zijn tussen partijen en groepen die recht tegenover elkaar staan. De overéénkomsten staan in de cirkel. De namen van de partijen staan buiten de cirkel en de karakterisering is in het blauw aangegeven. Het schema nog niet perfect omdat het nog niet alles verklaard. Bijvoorbeeld waarom de SP niet bij de parlementaire democratie staat. Daar hebben ze zich wel actief in begeven. Door karakter en achtergrond is de partij op deze plaats terecht gekomen.

Nog een observatie: als extreem linkse mensen het met een ander oneens zijn, roepen ze vaak: racist. Bijvoorbeeld wordt dat tegen Geert Wilders gezegd. Ook tegen Protestwarrior.com wordt het gezegd in een video. Dat is te verklaren uit de bovenkant van de cirkel. groepen die in de top van de cirkel staan zijn moralistisch en pro moslim. Tegenstanders worden voor racist uitgemaakt omdat dat het is wat ze nog scheidt van extreem rechts.


6 comments:

henk said...

kom op, dit is toch niet serieus?
mensen die extreem vóór gelijkheid, rechtvaardigheid en vrede zijn (zoals andersglobalisten) gelijkstellen aan groepen die extreem tégen gelijkheid, rechtvaardigheid en vrede zijn, zoals alles aan het rechtse uiteinde, naast elkaar zetten. Dat kun je toch niet menen? Ik ga er maar vanuit dat het bovenstaande grafiekje een (wat flauw)grapje is om aan te tonen hoe irrationeel sommige mensen kunnen denken..

keesjemaduraatje said...

de standpunten binnen in de cirkel laten de overéénkomsten zien tussen extreem-links en extreem-rechts: tegen europa, tegen kapitalisme, tegen Israël, pro Palestijnen. Daarnaast zijn er nog een aantal overéénkomsten in de middelen om deze doelen te bereiken, zoals bereidheid geweld te gebruiken, bedreigingen, brandstichting, rel schoppen.
Dat er ook verschil is in doelen, is duidelijk, daarom staan ze ook links en rechts van de cirkel en is de cirkel niet doorgestrokken.

piet said...

Heel verdienstelijk allemaal maar toch een kanttekening:

Ook aan rechterzijde in duitsland zijn er pleitbezorgers voor vrede; ik beleef zelf altijd veel leesplezier aan Josef Schuesslburner

sjongejonge said...

Hahahahaha!!!!
Hahhahahaaaaahahaha!!!!
Hahahahaaaaaha!!
Hahahahaha!!!!

Snif.... snif... hihihi

Hahahaaaaa!!!
Hahhahahaaaaahahaha!!!!
Hahahahaaaaaha!!

keesjemaduraatje said...

Ja dat is ook een reactie.
Volgens mij is niemand blij met mijn bijna gesloten cirkel. De VVD wil niet in zo'n klein vakje met Groen-Links.
De fascisten willen niet vlak bij de extreem linksen staan. de SP wil niet met de SGP op één hoop gegooid worden. Dus ik heb mijn doel bereikt.

Wim Nusselder said...

Je mag Oskar Lafontaine wel dankbaar zijn! Dankzij hem en zijn 'Fremdarbeiter'-speech is jouw cirkel dus nu gesloten.