Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 11, 2012

De Nederlandse Global March to Jerusalem


Op 30 maart 2012 wordt er vanuit vier verschillende landen een vreedzame wandeltocht naar Jeruzalem gelopen. Dit initiatief is een resultaat van twee jaar voorbereiding door verschillende Westerse-, Aziatische- en Arabische  Pro-Palestinagroepen en is bekend onder de naam: "Global March to Jerusalem".

In Nederland wordt de organisatie "Global March to Jerusalem" vertegenwoordigd  door de activiste Gretta Duisenberg van de website "Stopdebezetting". Gretta is zelfs voor de organisatie van dit initiatief naar Beirut, Rome en Amman gereisd en staat ook op de foto samen met enkele andere pro-Palestina activisten.

Wat wordt er nu in Nederland gedaan om dit initiatief van de grond te krijgen? Doen er Nederlanders mee aan de vreedzame wandeltocht? Wordt er geld verzameld voor dit initiatief? Hoe wordt er gemobiliseerd? Ik vroeg het de voorzitter van het Palestina Komitee, Wim Lankamp, maar die wist vorige week zondag nog niets van dit initiatief. Op de website van Gretta Duisenberg is één keer een wervend artikel over Mustafa Barghouthi die oproept aan de wandeltocht deel te nemen, verschenen.  En daarna is het stil.

Amin Abou Rashed de vertegenwoordiger en fondsenwerver van Hamas in Nederland verbleef vorige week samen met zijn dochter in Gaza en heeft zich nog niet over de wandeltocht geuit. Rob Groenhuijzen, de organisator van de Nederlandse Gazaboot heeft zich nog niet bereid getoond de volgende actie te steunen. Op de website van Anja Meulenbelt staat helemaal niets over dit initiatief. Dan hebben we de usual suspects wel gehad.

Op Facebook is intussen een Nederlandse pagina voor de Global March to Jerusalem verschenen, waar verschillende mensen uit het pro-Palestina gebeuren hun vriendschap betuigd hebben. Slechts 12 mensen hebben tot nog toe hun "Like" gezet onder de Nederlandse pagina voor de wandeltocht.  Er is echter ook een Nederlands account op Facebook waar intussen 64 Facebook vrienden op staan.Een parlementslid van het CDA staat daar op.  Het kan zijn dat de mensen die het vriendschapsverzoek van de Global March to Jerusalem hebben geaccepteerd gewoon eens wilden kijken wat Gretta nu weer allemaal op haar eigen houtje aan het doen is. Het kan ook zijn dat deze mensen gewoon alle vriendschapsverzoeken waar het woord Palestina in staat, uit reflex accepteren. Het kan ook zijn dat deze Facebook vrienden nog niet op de hoogte zijn van de vele ruzies binnen de organisatie van de wandeltocht. We weten het niet.

De organisatie van deze wandeltocht komt nog niet erg van de grond in Nederland.  Dat heeft volgens mij zowel interne- als externe redenen. De ruzie tussen de Syrië-aanhangers en de moslimbroeders binnen de organisatie is iets waar wij Nederlanders liever niet mee geassocieerd worden. Wie moet je steunen? Moeilijk. De berichten dat deze gehele mars een initiatief is dat gefinancierd is door Iran wekken niet bepaald een vertrouwingwekkend gevoel. Het regime in Iran is onder de Nederlandse pro-Palestina activisten niet bepaald geliefd.

Het debacle van de Nederlandse Gazaboot ligt nog vers in het geheugen. De zionistische lobby slaapt nooit en publiceert iedere misstap die in de organisatie wordt gemaakt. Het samenwerken met terroristen als Rob Groenhuijzen en Amin Abou Rashed. Het uitlekken van gegevens naar de Telegraaf. Het zijn allemaal mislukkingen van de laatste jaren die het leven voor de pro-Palestina activist niet gemakkelijker hebben gemaakt.

De grootste rem op een Nederlandse betrokkenheid bij de Global March to Jerusalem is toch wel de persoon van Gretta Duisenberg zelf. Ze heeft namelijk wel de internationale contacten, maar niet de Nederlandse organisatie. Het is allemaal nogal elitair en van bovenaf. Ze kan geen activisten mobiliseren. Het is algemeen bekend, dat SP-grootheden als Anja Meulenbelt en Harry van Bommel niet zo graag met Gretta Duisenberg samenwerken. De SP staat op het punt in Nederland een politieke speler van belang te worden en dan kan zo'n ongeleid projectiel als een Gretta Duisenberg alleen maar schade berokkenen. Daarom zal Gretta op 30 maart moederziel alleen vanuit Jordanië naar Jerusalem proberen te lopen. Ik ben benieuwd.

5 comments:

Breinbrouwsels said...

Stop de bezatting

Hans Bodhi said...

En juist daarom zouden de SP lutsers hierin mee moeten doen. wie van de nieuwe SP realiseert zich dat het stemmen op de SP, fascisten en landverraders ondersteund. Ik zeg exposure. Een betere manier om de SP te ontmaskeren is er bijna niet!

Dorith said...

Stop de beZATting, geestig!

Dani Tadmor said...

Barghouti wants a march to Jerusalem a good initiative one may think. But then he is calling for: "Jerusalem that should be free, a safe haven for all people on Earth, where all holy sites should be protected, which must be title of freedom and independence". Luckily (although not in an ideal state) all of those goals have already been accomplished. Perhaps Barghouti is too young to know this but that was not the case of Jerusalem up until Israel took control of the eastern part of the city in 1967. By far not...

Dani Tadmor said...

Toch belangrijke mensen als een parlementslid uit het CDA plus Anja Meulenbelt, Harry van Bommel, Jan Pronk, Leo de Kleijn maar nu nog eens met de kennis dat Iran achter deze actie/initiatief staat (of tenminste financieerd)..vrezelijk en vooral eng zeg!!!