Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, April 11, 2020

Weet de overheid waar jij bent?

Grote ophef over het plan van de regering, om twee apps te gaan laten ontwikkelen: Eentje om te vragen of je Corona hebt en de andere app om je te waarschuwen als je in contact bent geweest met een Corona-patient. 

Groot krakeel natuurlijk over de vraag of onze privacy misschien in het geding is. Waar de gegevens worden opgeslagen. Of de gegevens misbruikt kunnen worden. Of de overheid zomaar mag weten waar jij je bevindt.

Ik noem nu vier voorbeelden van technieken en situaties, waaruit blijkt dat de overheid, als ze echt willen en er genoeg tijd en mankracht beschikbaar is, precies weten waar jij je bevindt.

1) Er hangen al camera's langs de snelweg, waarmee beeldopnames van de nummerborden van passerende auto's worden gemaakt. Deze nummerborden worden door middel van 'artificial intelligence' geanalyseerd. Als blijkt dat je de wegenbelasting niet hebt betaald of als blijkt dat jij je auto heel vaak privé gebruikt, terwijl je daarvoor geen belasting afdraagt dan volgt alsnog de rekening.

In bepaalde urgente situaties zoals terrorisme of mocro-maffia, worden deze gegevens nu al gebruikt voor opsporing.

2) De advocaat Derk van Wiersum wordt op 18 september 2019 , waarschijnlijk door de mocro-maffia, vermoord. Binnen enkele dagen al weet de politie dat ze in Almere naar de vluchtauto moeten zoeken. Hoe weten ze dat? Dat ga ik nu uitleggen. Er hangen camera's bij stoplichten, banken en woonhuizen en de dagen voor de moord is een witte bestelbus vaker gesignaleerd. Vlak na de moord rijdt deze bestelbus net weg.

Naast stoplichten hangen ook bluetooth ontvangers, waarmee geregistreerd kan worden welke auto's er door rood rijden en of er een lange rij bij de stoplichten staat. In dat laatste geval worden de stoplichten anders geschakeld.  Blijkbaar kan ook vastgesteld worden, aan de hand van het bluetooth-signaal, om welke auto het gaat. Het is mij nog niet duidelijk hoe die herkenning precies gaat. Zendt het bluetooth-apparaat in je auto ook meteen een serienummer mee, of heeft de dealer het nummerbord ingeprogrammeerd?  We moeten het nog precies uitzoeken.

In ieder geval wist de politie al snel, dat het witte busje voor het laatst bij een stoplicht bij Almere is geregistreerd. Bingo. De dader of daders hebben de bus niet in de fik gestoken of anderszins laten verdwijnen en de politie kon al snel een verdachte arresteren.

Tegelijkertijd vermoed ik, dat deze moordaanslag door onervaren en slecht georganiseerde misdadigers is uitgevoerd. Het is aan te raden bij het uitvoeren van een moordaanslag, altijd eerst een auto te stelen en deze auto meteen na de moord, door een ander team in de brand te laten steken. Het killer team, houdt zich alleen met de hit bezig en twee andere teams ondersteunen:  Eén voor de observatie en één voor de logistiek (wapens, autos').


3) De Utrechtse tramschutter Gökmen Tanis vlucht op 18 maart 2019 weg van de tram, waar hij dood en verderf heeft gezaaid. Dezelfde avond wordt hij al opgepakt. Hoe kan de politie zo snel weten waar hij zich bevindt? Het heeft natuurlijk enorm geholpen, dat hij zijn naam en adres in de bordeaux-kleurige Renault Clio heeft achtergelaten, maar uiteindelijk werd hij bij een vriend thuis gearresteerd. Hoe wist de politie dat hij daar zat?

Gökmen Tanis heeft zittende in het appartement van zijn vriend, online een bedrag overgemaakt, middels de app van de ING. Dit is geregistreerd, doorgegeven aan de politie en uit het IP-adres van zijn mobiele telefoon, kon de politie opmaken waar hij was.

Het bijzondere van deze laatste actie is, dat de communicatie van opsporingsgegevens zo enorm snel is gegaan. Van ING, naar de politie en vervolgens heeft de service provider het adres behorende bij het IP-adres doorgegeven. Afgaande wat ik, werkende bij een grote multinational, meemaak over opvragen van gegevens en die vervolgens koppelen aan andere gegevens, concludeer ik dat er al een systeem is, waarmee de bevoegde autoriteiten, geautomatiseerd, de plaatsbepaling van terreurdaders kan uitvoeren. Dit moet een geautomatiseerd systeem zijn.



4) Marcel Teunissen, de moordenaar van Louis Seveke, woonde na de moord in Barcelona en bezocht daar bijna dagelijks een internetcafe op de Ramblas. Hij maakte de grote fout door vanuit dit internetcafé emails te versturen en discussies op het internet te voeren. Nadat hij door zijn eigen ouders, op video-beelden van een bankoverval, was herkend, probeerde de politie er achter te komen, waar in Barcelona hij zich bevond. Daartoe deden ze een hulpverzoek bij de FBI. In opdracht van de FBI, zette Microsoft een monitor met alert aan, voor het reeds bekende emailadres. Zodra hij weer in Barcelona inlogde, wist de Spaanse politie, via Microsoft, de FBI en de service provider,  binnen enkele minuten waar hij zich bevond en werd hij opgepakt. Zijn emailadres is hem fataal geworden.  Ook hier is een hele goede geautomatiseerde samenwerking een voorwaarde voor dit goede opsporingsresultaat.

Wil je weten van Google nu al, zonder Corona app, van jou weet en welke locaties er al bij Google opgeslagen zijn? Volg dan deze link en verbaas jezelf.

https://www.google.com/maps/timeline?pb

Ik kwam erachter dat ik op plaatsen ben geweest, waarvan ik niet eens wist dat ik er geweest was. Wenen in Oostenrijk bijvoorbeeld. Maar evengoed shocking wat er allemaal over mij is geregistreerd.

 

No comments: