In Berlijn staat het Openbaar Ministerie komende week op scherp, als in de Rechtbank Amsterdam de beslissing moet vallen, of Hamas-verdachte Nazih Rustom aan Duitsland overgeleverd zal worden. De Rotterdamse Palestijn Nazih Rustom heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan het verschaffen van wapens aan Hamas, waarmee in Duitsland Joodse doelen aangevallen moesten worden.

Tot driemaal toe is de Palestijnse Rotterdammer naar Polen gereisd, om samen met twee andere Hamas-leden naar een verborgen opslagplaats te zoeken. De zoektocht bleef zonder succes. Toch hebben Deense-en Duitse veiligheidsdiensten de zoektocht opgemerkt. Drie verdachten werden in Berlijn opgepakt en Nazih Rustom werd in Rotterdam opgepakt.

Binnen Europa gelden regels voor overlevering en buiten Europa spreken we van uitlevering van verdachten. De overlevering van een verdachte naar Duitsland zou zonder problemen en voorwaarden plaats moeten vinden. Stemt de verdachte echter in met de overlevering, dan kan Duitsland hem van nog meer delicten zoals lidmaatschap van Hamas, “Volksverhetzung” en antisemitisme beschuldigen. Heel verstandig van de advocaat van Nazih Rustom dus, om het overleveringsverzoek voor de rechter te brengen.

In Nederland konden de leden van Hamas jarenlang hun gang gaan. Bij de inzameling van geld voor Hamas werd hen geen strobreed in de weg gelegd. Geen wonder ook, want onze eigen minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, gaf zelf geld aan verdachte Palestijnse organisaties.

Volgens kringen rond de Stichting ISRAA, zelf onder verdenking van het financieren van Hamas met elf miljoen Euro, wisten de bestuursleden van deze stichting niet dat de vermoedelijke wapensmokkelaar Nazih Rustom ook lid van het bestuur is geweest. Ze moesten helemaal naar de Kamer van Koophandel om achter deze wrange waarheid te komen. De in voorarrest zittende Amin Abou Rashed, heeft naar eigen zeggen al vijftien jaar geen contact met Nazih Rustom meer gehad.

In de Duitse kranten Die Welt en Bild-Zeitung staat dat de in Berlijn wonende Egyptenaar Mohamed B. en de in Libanon geboren Abdelhamid Al A. en Ibrahim El-R. in Polen op zoek naar een Hamas-wapendepot zijn gegaan en dat Nazih Rustom hen geholpen zou hebben. De vraag die tijdens het proces beantwoord zal moeten worden is, waarom de zich in een scootmobiel verplaatsende Nazih Rustom tot drie maal toe naar Polen moest reizen om de plek van het wapendepot aan te wijzen. Wist hij meer dan de andere drie? Staat hij in nauwer contact met de Hamas-leiding? We weten het nog niet.

Een andere vraag die in de Berlijnse rechtbank binnenkort beantwoord zal moeten worden: Waarom gaat een Palestijnse activist, die zich de afgelopen jaren bezig hield met het verzamelen van geld voor Oekraïners, zwerfdieren en algemene islamitische doelen, zich plotseling met wapensmokkel en deelname aan aanslagen op Joodse gebouwen en instellingen bezig houden?

Update: Op 6 februari diende de zaak over overlevering naar Duitsland en de uitspraak is over twee weken.