Op 25 februari 2025 begint in het Kammergericht Berlin het proces tegen de Rotterdamse Libanees Nazih Rustom (26-07-1967 Rachidieh, Libanon), wegens wapensmokkel voor Hamas. Het voormalige bestuurslid van de stichting ISRAA (14-09-2005 tot 23-03-2009) heeft dan een jaar en twee maanden in Duitsland in voorarrest gezeten.

Nazih Rustom wordt er van verdacht, samen met drie anderen, naar Polen gereisd te zijn, om een wapenopslagplaats van Hamas te zoeken. De groep was volgens de Duitse justitie van plan Israëlische doelen in Duitsland en het vliegveld Rammstein aan te vallen. De actie van de Palestijnen is opvallend en uniek, omdat er nog niet eerder sprake was van gewapende aanvallen van Hamas in Europa. Dat de zoektocht naar wapens vlak voor de beruchte 7 oktober 2023 aanval in Israël plaats vond, baart de veiligheidsdiensten zorgen.

Het is op dit moment nog net bekend hoe de gearresteerde activist zich tegen deze aantijgingen gaat verdedigen. Tijdens het proces over zijn overbrenging naar Duitsland beweerde Rustom nog, dat hij gewoon een pro-Palestina-activist was en dat de Duitse justitie hem daarom heeft laten oppakken. Het is zeer twijfelachtig dat hij hiermee weg komt. Een verdedigingsstrategie die wel kan werken is, als hij beweert door zijn zwager, uit hetzelfde vluchtelingenkamp Rachidieh in Libanon, gedwongen te zijn.

Vanuit doorgaans betrouwbare bronnen wordt nu vernomen, dat de tweede man van de Izzedin al-Qassam Brigades die op 11 maart 2024 in Gaza gedood werd, een familielid was van Rustom. Waarschijnlijk gaat het daarbij om Marwan Issa. Daarbij werd ook opgemerkt, dat ten minste twee broers en meerdere familieleden zijn omgekomen in de jaren’ 80 als Fatah ‘fedayeen’.

Sinds 2009 werd Nazih Rustom niet meer in de nabijheid van fondsenwerver Amin Abou Rashed gezien. Hij hield zich wel bezig met het inzamelen van geld, dat niet alleen Arabische doelen ten goede kwam, maar ook vluchtelingen uit Oekraïne. In Rotterdam-Zuid werd Nazih Rustom rijdende op een scootmobiel gezien. In de rechtszaal maakte hij gebruik van een rollator. Op het eerste gezicht ziet Nazih Rustom er niet uit als een geharde terrorist. Hij is volgens het Openbaar Ministerie toch meerdere keren naar Polen gereisd om de verborgen wapenopslag te zoeken. De wapens werden uiteindelijk in Bulgarije gevonden.

In Nederland is nog niet opgehelderd waarom Nazih Rustom door de Kamer van Koophandel uit zijn functie als bestuurder van de stichting ISRAA is gezet. De cryptische beschrijving daarover in het handelsregister, doet de wenkbrauwen wel fronsen. (zie hieronder)