Disclaimer

In 2005 begon ik met het schrijven over kraken, ICT, zeilen, terrorisme, de multiculturele samenleving enzo, op dit blog. Langzamerhand begon het schrijven over terrorisme zich steeds meer tot Israël, Gaza, Judea en Samaria te beperken.
De meningen die op dit blog worden weergegeven zijn als bijdrage aan het maatschappelijke debat en geenszins kwetsend of beledigend bedoeld. Mocht u desondanks van mening zijn dat aangifte noodzakelijk is, lees dan eerst even deze speciaal voor u bedoelde disclaimer

Thursday, May 05, 2005

Bevrijdingskind

Bevrijdingskind
door Keesjemaduraatje

afgelopen zondag was ik in Den Bosch in de schouwburg om het toneelstuk "Bevrijdingskind" te zien.
Toen we de lobby betraden zagen we Seth Gaaikema. Die was na de premiere zeer lovend over de musical en was vergeten dat het door amateurs werd gespeeld.

Het toneelstuk gaat over een meisje dat op haar twaalfde hoort dat haar vader een Canadese soldaat is en dat haar moeder in werkelijkheid haar oma is, omdat haar moeder niet voor haar kon zorgen. Het verhaal is echt gebeurd. Ze zoekt haar echte vader via "Spoorloos" en komt er achter dat ze nog zeven broers en zussen in Canada heeft. De vrouw van de directeur van de Schouwburg in Den Bosch is degene die dit echt heeft meegemaakt en ze zat elke voorstelling in de zaal, wat ze als therapie beschouwde. Haar echte moeder weigerde het toneelstuk te bekijken. In haar familie wordt de ongewenste zwangerschap nog steeds als schandaal ervaren.

In het toneelstuk zit ook een zijlijn over een dochter van een Duitse soldaat (kind van een moffenhoer zou mijn familie zeggen). Die wordt wel door haar moeder erkend en lijdt er minder onder. De echte hoofdpersoon vond het aanvankelijk niet zo leuk dat deze niet gebeurde geschiedenis er in geweven is, maar dat is gebeurd voor meer diepgang.

Voor mij was dat tijdens de laatste week de zesde keer dat ik merkte dat "de Duitser" een thema is bij deze herdenking van 2005. Ik heb een item gezien over een Duitser die kinderen had gered van een bombardement. Over een Duitser die naar Urk kwam om zich te veronschuldigen. Over een Duitser die in 1936 al in Nederland was als gevluchte communist en nu weer in Oost-Duitsland ging. Nu vandaag weer Willem Alexander die het over "Zivil Courage" had. Dus "de Duitser" is definitief het onderwerp van de herdenking van 2005.


No comments: