Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, December 02, 2008

Battlefield Vrankrijk

Jullie willen natuurlijk weten wat er op 13 september 2008 werkelijk gebeurd is, in en om het beruchte Kraakcafë Vrankrijk in Amsterdam. De bargroep vertelt het niet. De Moeder aller Krakersters vertelt het niet (omdat ze het niet weet). De ex-barman weet het ook niet (want die was aan het oefenen voor een toneelstukje). Gelukkig heb ik nog een paar goede contacten binnen de harde kern van de Amsterdamse kraakbeweging. En daar komt dan eindelijk het keiharde verhaal.

Battlefield2_002 "(..)Zeventien jaar later is Yoghurt met een vriend in de stad, om inkopen te doen voor een kraamvisite, de volgende dag. Na een bezoek aan café the Minds besluiten ze om half elf eens een kijkje te nemen in Vrankrijk, ook aan het Spui, dat naar verluidt voor veel geld is verbouwd. Ze kwamen het halletje binnen, maar moesten vervolgens van de deurploeg het pand weer verlaten, de verbouwde kroeg kregen ze niet te zien. Naar Yoghurt beweert was diens hond de vermoedelijke reden dat ze weer buiten stonden. Hij belde opnieuw aan, om de tas met kraam-cadeautjes terug te vragen, die in de hal was blijven staan. Toen er niet gereageerd werd zette hij zijn schoenneus een paar keer met redelijke vaart tegen de deur en werd er open gedaan. Uit de deur stak een steigerpijp die Yoghurt voor op zijn schedel raakte, waarna het krak zei en Yoghurt plat ging. Vriend springt ertussen en krijgt nu ook klappen. In de tussentijd komt een ander deel van de deurploeg via de nooduitgang naar buiten en valt de inmiddels weer op zijn benen staande Yoghurt in de rug aan met knuppels en andere feestartikelen. Yoghurt staat in totaal tot drie keer op na tegen de grond te zijn geslagen. Van boven uit zijn raam keek de kraker J., die mij bijna twee decennia eerder van kledingadvies voorzag, naar het gebeuren en zag dat het goed was. Naar buiten gekomen boog hij zich over Yoghurt, maar toen deze niet bewoog schopte hij diens vriend H. maar verder in elkaar, hoewel ook deze reeds gevloerd was. "

lees het complete levensverhaal van Yoghurt en Stoethaspel hier.

"Mijn oma had een licht afwijkend recept maar zo, zó maken echte kerels dus moes.

De daders zijn Vrankrijk binnen gegaan, hebben de tas met kraamartikelen buiten gezet en de deur gebarricadeerd. De politie zette het gebied rond de bar Vrankrijk af. Mensen die binnen waren werd door het barpersoneel verteld dat ze niet naar buiten konden, zolang de afzetting duurde, omdat een proefkonijn dat naar buiten gestuurd was zich had moeten legitimeren bij de politie. Yoghurt werd met de ambulance afgevoerd naar de IC, zijn vriend gearresteerd omdat hij zich als enige nog buiten op straat bevond... "

2 comments:

Dr.D said...

En wat nu? De hiërarchische sekte die bewonersgroep Vrankrijk heet wist het zelf ook even niet meer. Een bekende bezoeker van de kraakbar die ze (bijna) doodgeslagen op straat laten liggen. Ze hebben even een paar maanden gewacht want misschien knapte hij wel weer op!
Yoghurt is blijvend stuk en het steunfonds van Vrankrijk, wat feitelijk een bekentenis is, staat in geen verhouding met wat hem is aangedaan. De clausule dat Yoghurt af zou zien van publiciteit reduceert de fooi tot zwijggeld.
En dat van de 'aksievoerders' die strijden voor een rechtvaardigere wereld.
Wat is rechtvaardigheid?
Dat de daders worden gestraft door het systeem dat ze zo haten.
-Poging tot moord met ernstig blijvend lichaamlijk letsel.
- Een schadevergoeding die het hoogst mogelijk is voor een dergelijke misdaad.
Je zult zien dat de bewonersgroep zich dan distantiëert van de barploeg, dan is de eenheid van de afgelopen maanden opeens verdeeld.
Ze zullen een hypotheek van een paar miljoen op het pand Spuistraat 216 moeten afsluiten.
En dat zal ze niet meevallen heden ten dage.

Het laatste woord hierover staat nog niet online !!!

Wijze said...

Na und?
Welk weldenkend mensch gaat daar nu een versnapering halen?