Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, August 06, 2010

Wie is Khaled Abu Zaid ?

We weten niet zoveel over de Palestijnse man waarmee de SP senator Anja Meulenbelt jaren geleden alweer een schijnhuwelijk is aangegaan. Hij heeft in zijn jonge jaren een terreurgroep geleid en is daar voor veroordeeld. Praten we niet meer over. Hij heeft zich daarna gericht op de gehandicaptenzorg in Gaza. Daarbij heeft hij de Stichting Kifaia van Anja Meulenbelt leren kennen en daarmee is het eigenlijk allemaal begonnen Onze bemoeienis dan.

Nu weet ik hoe moeilijk het is een vrouw uit de EU te trouwen. In mijn geval Duitsland. Ze willen vooral weten of je al met een andere vrouw getrouwd bent. Jij moet bewijzen dat dat niet het geval is. De Duitse ambtenaar keek mij daarbij streng aan. Nou was er al een kind en een volgend kind op komst, dus ze wilden ook weer niet al te lullig doen en zo ben ik dan getrouwd.

Ik kan mij voorstellen dat er in Gaza geen betrouwbaar bevolkingsregister is en dat het daardoor bijna onmogelijk is te bewijzen dat je nog niet eerder getrouwd bent. Dus de vraag is nu even welke ambtenaar in de Gemeente Amsterdam heeft onderzocht wat de huwelijkse status van Khaled Abu Zaid is en dat dit huwelijk echt serieus is.  Ik wilde al een WOB procedure starten om daarachter te komen, maar gelukkig voelen de betrokkenen zich zo zeker van hun zaak dat ze het gewoon op een weblog hebben verteld. Het is voormalig stadsdeel voorzitter en huidig Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.  

Anja woont niet in Nieuw-West en ze zal er ook nooit wonen. Toch kon Ahmed met zijn bijzondere status als Stadsdeelvoorzitter haar met Khaled in de echt verbinden. Ahned Marcouch is ex-politieman en geen ambtenaar van de burgerlijke stand en heeft daar ook nooit een opleiding voor gehad. Je mag er dus vanuit gaan dat er nooit serieus onderzoek naar de huwelijkse staat van Khaled Abu Zaid gedaan is. Dit is een politiek huwelijk. Dit is een statement. Dit is pure politieke ondersteuning van de Palestijnse zaak. De  vraag is of dit huwelijk in stand kan blijven als Anja geen Senator meer is. Het nieuwe kabinet zal hier een uitspraak over moeten doen.

Nu heb ik, of jij dat nou geloven wilt of niet, meer respect voor Khaled dan voor Anja. Want Khaled strijdt in zijn eigen land. Hij neemt de wapens niet op en probeert zijn kinderen enigszins goed onder te brengen. Hij vlucht niet naar het buitenland, wat op grond van zijn huwelijk heel gemakkelijk zou kunnen. Khaled heeft het als Fatah aanhanger ook niet gemakkelijk.  Voortdurend dreigen er maatregelen van de Hamas. Zijn zonen zijn niet veilig.

Vorige week was Anja Meulenbelt nog in Gaza. Ze woonde deze keer in een hotel. De zonen van Khaled zijn in geen velden of wegen te zien. Khaled zelf kwam Anja niet opzoeken, want hij zit in Egypte. Blijkbaar kon hij niet even met een bus of taxi terug naar Gaza om zijn geliefde vrouw te verwelkomen.  Er is iets aan de hand en we weten niet wat.

Vorig jaar waren er al enkele Kifaia bestuursleden in Gaza en die berichten dat er een nieuw bestuur van de gehandicapten organisatie NCCR is. Ze willen meer zelfstandig opereren. Andere geldschieters zoeken. Nu komt Anja daar bij haar laatste bezoek nog een keer op terug en schrijft dat de organisatie wel goed draait, maar dat het management meer ondersteuning nodig heeft. Een eufemisme voor: "Het is een zooitje". Ondertussen gaat wel het geld van onze Kinderpostzegels daar naar toe.

Tegelijkertijd richten de vrienden van Anja zich steeds meer op Israel en de emancipatiestrijd van de homosexuelen daar. Anja doet daar natuurlijk ook aan mee en roept heel stoer op een demonstratie dat ze bisexueel is. Zelfs een Nederlandse tolerante en vriijzinnige man zou daar grote moeite mee hebben. Laat staan een Palestijnse stoere strijder als Khaled Abu Zaid. 

  

7 comments:

Dorith said...

Ik zou liever zien dat Anja M. de situatie van de homoos in de Gazastrook en Arabiese landen verbetert. In Israel kunnen ze het zelf wel klaar spelen.

Arie said...

Er stond gisteren een recensie van Anja's boekje in de Volkskrant met als veelzeggende titel "Gedram van Anja". Het boekje kreeg 1 ster (uit een maximum van 5 sterren). Toch aardig dat de Volkskrant uberhaupt nog de moeite neemt een recensie te plaatsen.

philippine said...

Beste Keesjemaduraatje, deze fotoseries, met commentaar natuurlijk, zie je nou nooit op Anja Meulenbelt's weblog.http://brabosh.com/2010/08/08/gaza-unplugged-wat-u-nooit-te-zien-krijgt/

philippine said...

Beste Keesjemaduraatje, deze fotoseries, met commentaar natuurlijk, zie je nou nooit op Anja Meulenbelt's weblog.

http://brabosh.com/2010/08/08/gaza-unplugged-wat-u-nooit-te-zien-krijgt/

vanhetgoor said...

Ik heb al een vermoeden, of de man komt niet naar zijn vrouw omdat ze lesbisch is geworden, of omdat haar man niet komt wordt de vrouw uit razernij lesbisch. Misschien lopen oorzaak en gevolg nog meer door elkaar heen.

Belle said...

Anja drinkt, dat is al aanwijzing dat het om een schijnhuwlijk gaat.

Carel said...

Ahmed Marcouch fungeerde volgens dit dagboek als ambtenaar van de burgerlijke stand, maar nergens staat dat hij ook het onderzoek heeft gedaan. Ik mag toch aannemen dat de ambtenaren van de afdeling Burgerlijke Stand van de gemeente Amsterdam dit hebben verricht.

http://anjameulenbelt.sp.nl/weblog/2007/09/07/dagboek-7-september-2007/