Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, September 29, 2018

Slechte journalistiek over Al-Haq



Jannie Schipper schrijft een heel merkwaardig artikel over de Palestijnse mensenrechtorganisatie Al-Haq, in de NRC van vrijdag 28 september 2018. In het artikel wordt gesteld, dat Al-Haq wordt belasterd en belaagd door pro-Israëlische 'waakhonden'. De NGO-Monitor zou onjuist informatie en 'halve waarheden' over Al-Haq verkondigen.

Waar is het artikel van NRC-journaliste Jannie Schipper op  gebaseerd? Vreemd genoeg heeft ze, in tegenstelling tot NGO-Monitor,  niet zelf onderzoek naar Al -Haq gedaan. Ze citeert haar gehele artikel uit het rapport "Shrinking Space",van de policy working group. In het hele NRC artikel wordt nergens een weerwoord van de NGO-monitor zelf gevraagd. Er wordt niks onderzocht, alleen overgeschreven.

Nog vreemder wordt het artikel, als Jannie Schipper beschrijft waar de baas van Al-Haq, Shawan Jabarin, allemaal van beschuldigd wordt. "NGO Monitor beschuldigt Jabarin ervan een „senior activist” te zijn van de PFLP, een extreem-linkse beweging die in Europa en de VS op de terrorismelijst staat." Een hele zware beschuldiging. Het zou heel erg zijn als een dergelijke beschuldiging niet waar blijkt te zijn. Nagevraagd, opgezocht en inderdaad: "In 1985 veroordeelde Israël Jabarin tot enkele maanden cel wegens vermeende PFLP-activiteiten.". Dat zou wel eens de rede kunnen zijn, dat NGO-monitor schrijft dat Shawan Jabarin een PFLP-terrorist is.

Plea bargain
Shawan Jabarin mocht zelfs in 2009 niet naar Nederland reizen, omdat hij een voormalige PFLP-terrorist is. De Geuzenpenning die hem uitgereikt had moeten worden, kon hij niet zelf in ontvangst nemen. Shawan Jabarin mag ook niet naar Jordanië reizen, om dezelfde reden. 

NGO-monitor heeft dus geen halve waarheden over Shawan Jabarin geschreven, maar slechts de rechtbankverslagen geciteerd en waargenomen wat er in de Jerusalem Post staat.

Vervolgens heeft Jannie Schipper het rapport van de Policy Working Group helemaal niet tot het einde doorgelezen, want dan zou ze gelezen hebben, dat de andere Palestijnse mensenrechtenorganisatie waar NGO-monitor regelmatige over schrijft, Addameer, ook van PFLP-connecties wordt beschuldigd. De stafleden van Addameer, Anas Barghouthi en Ayman Nasser, zijn beide veroordeeld wegens lidmaatschap van de organisatie. Anas Barghouti heeft de beschuldiging toegegeven in ruil voor strafvermindering. Jannie Schipper moet dus voorzichtig zijn met beweren dat NGO-monitor "halve waarheden" vertelt.

Is dit nieuw?
De Nederlandse krant NRC en de Palestijnse organisatie Al-Haq hebben een vreemde en on-kritische relatie met elkaar.  Zo Schrijft Leonie van Nierop op 10 Augustus 2010 in het NRC: "Al Haq geniet bovendien een uitstekende reputatie. Zo ontving de organisatie in 2009 de Nederlandse Geuzenpenning uit handen van de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, onder meer vanwege haar ‘betrouwbare aanpak’." Niet vermeldende dat de voorzitter Shawan Jabarin de Geuzenpenning per Skype in ontvangst moest nemen, omdat er verdenkingen tegen hem zijn.

In hetzelfde artikel beweert Leonie van Nierop, dat Nada Kiswanson van Al-Haq in Den Haag bedreigd wordt en dat er "...glimmende folders in de brievenbussen van het postcodegebied rond Kiswansons huis gestopt. Met daarop haar naam, adres en geheime telefoonnummer. ". Zowel journalist Carel Brendel als ikzelf hebben meerdere keren aan Leonie van Nierop en aan de hoofdredactie van het NRC gevraagd, of er foto's van de glimmende folders beschikbaar zijn.  Geen antwoord. Waarschijnlijk  heeft Leonie van Nierop het verhaal gewoon opgeschreven zoals door Nada Kiswanson is verteld, zonder om bewijzen te vragen.

Geenstijl reageert op de beschuldigingen  van  Nada Kiswanson als volgt:  "Alle kudo's voor Van Nierop als ze een Mossadcomplot aan het licht brengt, maar voorlopig heeft ze vooral laten zien dat de cultuur van complottheoriën en verdichtsels van het Palestinakamp bon ton is in wat voorheen een kwaliteitskrant mocht heten. Nou jommes, dit was dan weer het stukje "hatelijke kritiek van NRC-bashers" voor vandaag."   

No comments: