Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, May 01, 2009

Rampdag

Aanslag5

Door Keesjemaduraatje
Wat een rampdag gisteren! Een aanslag op de koninklijke feeststoet en ook nog de Mexicaanse griep in ons land.

Ik was net even naar de studeerkamer gegaan om het boek over de Deventer Moordzaak van Stan de Jong te lezen. En daar riep mijn vrouw al van beneden dat er iets gebeurd was. Daarna was het steeds weer naar beneden om TV te kijken en weer naar boven om het echte nieuws over de aanslag op Internet te lezen.

Terwijl de officiele ANP berichten nog over 2 doden spraken, kon je op de website van de Bildzeitung en de Stern al lezen, dat het er vier waren. Dat is altijd zo geweest. Het nieuws over Greet Hofmans moesten we ook uit de buitenlandse media halen.

Intussen ging de jacht op de dader door. Tates. Googlen. Al snel kwam de Kastanjelaan 12a in Velp in beeld. Daar woont ook een leidster van de kabouter-padvinders, met de naam Voorhoeve. Zou Voorhoeve er iets mee te maken hebben? Nooit, nooit zeggen.  Totdat hetzelfde Geenstijl al weer wist te melden dat de dader daar vandaan verhuisd was. Even naar beneden lopen. Op Nederland 1 en RTL4 wisten ze tot dat moment niets over de dader te melden. Alleen dat er "geen terreurachtergrond" is. Hoe weet een officier van justitie dat zo zeker? Helemaal niets weten ze.

Dan uiteindelijk wordt bekend dat de dader het laatst in Huissen woonde. Huiszoeking. Niets gevonden. Vind jij dat gek? De dader heeft zijn huur daar net opgezegd en was al bezig spullen te verhuizen. Op 1 mei zouden de nieuwe huurders komen. Dat betekent dus, dat de politie nu eerst de inboedel van de dader moet gaan zoeken. Daar zullen ze toch wel aan denken? Of moeten ze dat eerst op Geenstijl lezen?

Wat me wel verontrust, is dat de reaguurders meteen erg agressief reageerden. Ook op dit weblog. Ze wilden bij wijze van spreken meteen even bij dat huis langs gaan. Wat dat betreft mogen we wel weer van geluk spreken dat de dader een "Autochtone Nederlander" is. Want anders was vannacht echt de pleuris uitgebroken.

Deze aanslag ook een aanslag op het Nationale Gevoel. Waarvan we zelf niet meer wisten dat we dat hadden.

7 comments:

Katje Borgesius said...

Kees: Wat me wel verontrust, is dat de reaguurders meteen erg agressief reageerden. Ook op dit weblog. Ze wilden bij wijze van spreken meteen even bij dat huis langs gaan. Wat dat betreft mogen we wel weer van geluk spreken dat de dader een "Autochtone Nederlander" is. Want anders was vannacht echt de pleuris uitgebroken. /Kees

Ben ik niet met je eens. Ik ben er nog steeds trots op dat, na het afslachten van Theo van Gogh, er in Amsterdam zelf niet één gewelddadig incident is geweest, en niet één brandstichting. In de rest van het land was het aantal incidenten klein, al is een bepaald soort lieden erin geslaagd de indruk te wekken dat Nederland op die novemberdag in 2004 door een golf van brandstichting en geweld werd overspoeld. Helaas leeft die valse indruk in het buitenland voort.

Bas said...

Katje@,
helemaal instemmend met wat je schreef.
Met een uitzondering,de schrijver zag ooit ook geweld als een middel .
En met het ouder worden beseft waar abraham de mosterd vandaan haalde.
Een soort zwakke kopij van W.Kok die het ook overkwam!

keesjemaduraatje said...

wie ik?

Paardestaart said...

Tròts??
Het is ongezònd, gewoon! Volgens de AIVD en de WRR is extreem-rechts een groot gevaar hier te lande, maar als we het dáar van moeten hebben..
Nee hoor - je kunt hier eindeloos je gang gaan. Geweld en agressie hebben we d'r helemaal uitgekregen...er loopt hooguit iemand amok zo nu en dan.
Wij slaan gedoseerd op pannedeksels onder regie van broeder burgemeester als woorden te kort schieten

Ge said...

Wat een Kl.... met hoofdletter k die Karst T. 6 onschuldige mensen de dood ingejaagd. Degene op wie hij het gemunt had nog niet een schrammetje. Volkert vdG en Mohammed B waren doelgerichter en effectiever.
Ook het gebrek aan verklaring en daardoor waarschijnlijk een daad verricht uit puur persoonlijke frustratie, geen enkel "hoger" doel dienend.
We moeten ons toch eens achter de oren krabben hoe het kan dat iemand het dan nodig vindt om zo'n daad te stellen. Hoe kan het dat iemand in een van de beste samenlevingen ter wereld tot dit soort persoonlijke uitingen komt?
In dat kader zit ik me ook wel eens af te vragen wanneer in Nederland de eerste echte seriemoordenaar zich aandiend? Ook zo’n walchelijke, puur op zelfbevrediging gerichte daad.
@KeesMaduraatje. De aanslag op ‘het nationale gevoel” valt wel mee hoor. Ik heb daar in ieder geval geen last van. We hebben het alleen allemaal live op tv mogen aanschouwen net als dat de hele wereld live heeft mogen zien hoe de tweede toren van de twintowers werd doorboort. Zelfs ik terwijl ik op vakantie was en toch snel genoeg bij een tv was om CNN aan te zetten.
De impact wordt bepaald door de verwachting en de waarneming.

ge said...

Ik dacht dat jij trouwens alles al wist over de Deventer moordzaak? Dat voor jou zonneklaar is dat Ernest Louwes terecht heeft vast gezeten? Zit je nu pas het boek van Stan de Jong te lezen.

keesjemaduraatje said...

ik zocht naar informatie over het leven van Ernst Louwes voor de moord. Dat staat er inderdaad in. Dus best wel een objectief boek.