Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Friday, May 08, 2009

Stop de Psychologisering van Nederland!!

Door Keesjemaduraatje
De islamisering is al een ramp. De feminisering is erg. Maar vergeet de psychologisering niet. Die brengt Nederland echt op de rand van de afgrond. Kijk maar naar het plaatje. De ingeschreven studenten voor het Wetenschappelijk Onderwijs door de jaren heen. Eerste Jaars.

Psychologisering2

Ik hoop dat ik dat niet verder hoef uit te leggen en dat de geachte reaguurders mij commentaren zoals "Je bent toch zelf ook Cultureel Antropoloog"of "Dat is toch juist goed als een land veel psychologen heeft" besparen.
Een paar psychologen is goed ja. Om de diverse trauma's zoals daar zijn '40-'45 , '68, '74, Srebrenica en Apeldoorn te verwerken. Maar ik vind 3160 psychologen in één jaargang een waanzin die zijn weerga in de Nederlandse geschiedenis niet kent!!!

(Zie ook update hieronder)

UPDATE
Dat wist ik wel. Dat er toch weer reaguurders met slimme commentaren komen.
Hieronder nog even de opsplitsing van de cijfers in mannetjes en vrouwtjes. Om even aan te geven hoezeer de exacte vakken in Nederland en daarmee ook het niveau van onze industrie in gevaar zijn:

Studierichting_2   

26 comments:

Bert said...

Je hebt volkomen gelijk met deze waarschuwing. Er staat ons nog een hoop ellende te wachten. Een briljante relatie tussen studierichting en de later optredende crisis.

Saloukoning said...

Ik kan aan de x-as zien dat je zelf ook een sociaal-wetenschapper bent ;)

Saloukoning said...

Dat lijkt er al meer op (haalt wel een beetje de strekking van je artikel onderuit). Nu nog een breuklijntje.

keesjemaduraatje said...

zo beter dan...

Natasha said...

Voer voor psychologen, bijna.

Natasha said...

Van Saloukoning weten we inmiddels dat hij geen idee heeft wat een clitoris is maar de Yas van een grafiek geen geheimen voor hem heeft. Dat is weinig positief.

James said...

@ Keesjemaduraatje

Ondanks dat ik zelf psychologie-student ben, kan ik jou wel begrijpen. Ik denk echter dat jij vooral de klinische psychologie in gedachte hebt (behandelen van cliënten met psychologische problemen, et cetera). Er zijn echter ook nog andere afstudeerrichtingen, waarvan de afgestudeerden grotendeels nooit in de klinische psychologie terecht zullen komen. Denk maar eens aan afgestudeerden in de biologische psychologie, die bijvoorbeeld onderzoek doen naar de werking van neurotransmitters. En dan zijn er nog cognitieve psychologen, die bijvoorbeeld in rechtszaken de waarde van getuigenverklaringen moeten inschatten.

keesjemaduraatje said...

Als jij het leuk vindt om het te studeren, dan moet je dat zeker doen, maar het gaat mij om de massa.
Het zijn er gewoon te veel.

Saloukoning said...

"Dat er toch weer reaguurders met slimme commentaren komen".
Heerlijk zeg. Keesje gePWNd. Natasha bezorgd over mijn geestestoestand.

Dat tabelletje laat trouwens ook zien dat de psychologisering van Nederland vooral een vrouwenaangelegenheid is. Lijkt me niet gezond, (verdere) feminisering van de softe sector. Daar wordt die sector alleen maar softer van.

James said...

@ keesjemaduraatje
Okee, dan heb ik mij vergist. Ik dacht dat je vooral de zwetsers onder de psychologen bedoelde. Zeg maar de Dr. Phil's van deze wereld (en niet de meer beta-gerichte psychologen).

James said...

@ Saloukoning
Feminisering? Wat is er feminien aan de werking van serotonine, de structuur van de hippocampus, 40 Hz-oscillaties, t-toetsen, et cetera? Is gewoon harde, "kille", reductionistische wetenschap.

Saloukoning said...

@ James
Jij weet DONDERS GOED wat er feminien is aan 40 HZ-oscillaties.

Nee, maar ff serieus. Met meer vrouwen in een bepaalde wetenschap, feminiseert het beroepenveld om zo'n wetenschap heen. En dat is SLECHT. Je weet wat ik bedoel, als je zelf een man bent.

*knipoogt begrijpend*

keesjemaduraatje said...

Er zijn toch weer mensen die heel erg verdrietig worden van deze zinnen:

"De islamisering is al een ramp. De feminisering is erg. Maar vergeet de psychologisering niet. Die brengt Nederland echt op de rand van de afgrond. "

Andere mensen reageren er weer bloedserieus op. Zo hou ik de gemoederen in beweging...

Marie said...

Tegen feminisering ???

Vrouwen in beroepen is slecht voor het beroep? Dat is puur omdat in de desbetreffende beroepsgroepen vrouwen minder goed behandeld worden en dan vervolgens wordt die mindere behandelingg (als het aantal vrouwen groeit) ineens de standaard. Behandel vrouwen als gelijke en het probleem zou niet bestaan.

Wel steun ik je betoog tegen de psychologisering. Iedereen die zelf ongelukkig is wordt maar psycholoog of coach. En dan collectief mensen die het wel prettig hebben in het leven een probleem aanpraten (oplossen kunnen ze niet, want anders waren ze zelf wel gelukkig geweest en hadden dus een ander beroep gekozen). Tegen, tegen, tegen. Je kan je kont niet keren of ke loopt wel weer ergens een half werkloze psycholoog/coach tegen die zijn eigen werkloosheid probeert op te lossen door anderen als "probleemgeval" weg te zetten (kom dan wel bij hen voor hulp, want daar wordt aan verdiend). Slecht, slecht, slecht. Alsof zij weten hoe je leven moet.

Maaike said...

Tja, teveel psychologen daar komt alleen ellende van. De spelen helaas erg vaak voor God in het leven van prima functionerende mensen, omdat ze het idee hebben de heilige graal naar een "goed leven" te hebben. Zoals wij vol afgrijzen terugkijken op heksenjachten in de middeleeuwen, zo zullen toekomstige generaties vol afgrijzen kijken naar psycho therapie. Hele bevolkingsgroepen worden gediscrimineerd onder het mom van "hulp" en we "bedoelen het zo goed". Stop de extremiteiten in de hulpverlening!

Louisa said...

Nog even: heel veel vrouwen voelen zich prima in hun hisvrouwenachterhetfornuisleventje en die worden onrustig van psychologen.
Want psychologen schoppen hun zekerheden omver en daar houden die thuistrutten niet van.
Vandaar de vergelijking met heksen.
Want als de rede het niet kan beredeneren moeten er heksen aan te pas komen om e.e.a. te beredeneren.
Nou, ik mag dan aan vakantie toe zijn, ik word in ieder geval niet onrustig van psychologen.
Veel huisvrouwen vinden van zich zelf dat zij" prima functioneren".
Ja , dat vinden zij zelf...

Painted Bird said...

Dus. Je bent geen huisvrouw. Wat vinden anderen daarvan? ;)

Louisa said...

Welke anderen ???

Louisa said...

Keesje, ik heb lang gedacht hier met progressieven te maken te hebben.
Nou, dat was een vergissing.

Shalom.

Jaan said...

Vroeger rond 1960 werd gezegd, als je geen HBS-B kunt halen kun je altijd nog advokaat worden. Het hield in, dat als je te stom was om te studeren je toch als academicus voor kon doen door rechten te gaan studeren.
Ik vrees, dat wat toen gold voor rechten nu geldt voor psychologie.

Louisa said...

En de druiven die te hoog hangen zijn zuur, he Jaan ?

Louisiana said...

Louise,

Nee, hoor. Het zijn niet alleen huisvrouwen die ziek worden van psychologen. Het zijn zeer diverse groepen in de maatschappij die zich dood ergeren aan het gedrag van een gemiddelde klinisch psycholoog, zowel professioneel als in de privesfeer. Het gedrah lijkt meer op mind fucken en paparazzi gedrag dan dat je er als mens beter van wordt. Het zijn gefrustreerde mensen die klinisch psychologen, die vervolgens een opleiding tot discriminatie hebben gekregen. Gezonde mensen wordt een probleem aangepraat en als er maar iets in je leven is wat niet gemiddeld is (gescheiden ouders, iemand dood gegaan, etc etc) dan wordt je door dit type mens ongevraagd gedemoniseerd. Iedere opmerking van je dat je daar weinig behoefte aan hebt, wordt genegeerd of weggewuifd als "je bent er nog niet aan toe, jammer voor je". Laat ze deze ellende over elkaar uitstorten en niet over de rest van de maatschappij die beter functioneert en beter is in het helpen van anderen. Ziekmakend.

Louisa said...

Het is Louisa en niet Louise, Louisiana .

Louisa said...

Kan zijn, maar er zijn ook :
huisartsen, advokaten, politici,de zittende en staande magistratuur,het OM, poltiefunctionarissen, makelaars, ziektekostenverzekeraars, burgemeesters en wethouders, kunstenaars, kunstcritici, TV-figuren (Paul de Leeuw !) bankmanagers, prinsen en prinsessen, en andere potsenmakers ziekmakend...dus, waarom de psychologen en psychiaters er uitpikken ?

Louisiana said...

Waarom de psychologen eruit pikken? Omdat die er met kop en schouder bovenuit steken in ziekmakende eigenschappen, maar helaas in de maatschappij het imago te hebben wetenschappelijk te zijn en "helpend/sociaal" te zijn. Dat is juist zo kwalijk.

Overigens kan ik mij vinden in je lijstje wat betreft: advocaten, specialisten, makelaars, politiemannen ... Ook hele nare mensen die als expert gelooft worden maar in feite behoorlijk fout zijn vaak.

Louisa said...

Nou Louisiana , dan ligt het dus aan jou dat je de psychologen en psychiaters er uit pikt, niet waar ???
Enig idee waarom ???