Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, May 19, 2011

Edith Lutz eindelijk in Gaza

De Duitse Edith Lutz werd vorig jaar nog met haar 'Joodse Boot Naar Gaza' door de Israelische marine opgepakt en het land weer uitgezet. De afgelopen dagen kon ze de Gazastrook toch via Al Arish bereiken. De Egyptenaren lieten haar gewoon door. Een bewijs dat hulpconvooien gewoon via de landweg naar Gaza kunnen rijden en de verschillende hulpvloten volkomen onnodige en gevaarlijke provocaties zijn.

Editingaza Edith Lutz heeft zich de afgelopen jaren onterecht als Joods-Duitse activiste gepresenteerd. Volgens de Jerusalem Post heeft ze zich zelfs een conversie naar het Joodse geloof 'gefaked' om maar met de Joodse boot naar Gaza mee te kunnen varen. Voor de Duitse columnist Henryk M. Broder een reden om over Edith Lutz te schrijven: "Ze is net zo Joods als een koshere gerookte ham".

De dood van Vittorio Arrigoni kwam voor Edith Lutz als geroepen. Nadat ze zich een heel jaar lang in Duitsland heeft stilgehouden en geen enkele lezing of bijeenkomst over Gaza heeft bezocht, mocht ze nu met het "Stay Human-Convooi" ter ere van de door salafisten vermoorde Italiaan Vittorio Arrigoni mee naar Gaza.

Tijdens haar verblijf in Gaza bezocht Edith Lutz verschillende vissers en visserij-organisaties. Ze was bovendien in staat een deel van de muziekinstrumenten als nog naar Gaza te brengen. "Muziek verbindt wat de muur probeert te scheiden" was één van de opmerkingen die op de door haar bezochte Vik2Gaza-muziek-manifestatie  gemaakt werd. Een opmerkelijke uitspraak als je bedenkt dat de beruchte muur op de Westelijke Jordaanoever staat en niet in de Gazastrook. En als je voortdurend raketten over een muur schiet, dan moet je niet raar staan te kijken als het poortje in die muur dicht blijft. Op de Naqba-gedenkdag bezochten de Italiaanse activisten een demonstratie bij een Israelische grenspost. Met enkele doden als gevolg. Het is  niet duidelijk of Edith Lutz ook bij deze vreedzame feestelijkheden was.