Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, May 02, 2011

De opvarenden van de Nederlandse Gazaboot

Het percentage Cultureel Antropologen onder de opvarenden van de gazavloot is weer onevenredig hoog dit jaar. Blijkbaar hebben Cultureel Antropologen iets met Indianen, Touaregs en Palestijnen. Ik weet niet wat het is. Zou ik ook zo geweest zijn? Het moet wel een soort van "terug naar de natuur"- idee van de "edele wilde" gecombineerd met de steun voor de eeuwige revolutionaire underdog die toch blijft vechten voor zijn onbereikbare doel. Je moet toch wat.

Als de Palestijnen nou paard zouden rijden, konden we nog een film draaien, terwijl ze doodgeschoten van hun paard vallen. Nu moeten we het doen met spectaculaire beelden van de Israelische cowboys die uit een helicopter naar beneden gelaten worden en daar met paintball guns op de met messen en stokken gewapende revolutionairen schieten. Is de vorige keer op de Mavi Marmara helemaal misgelopen, met 9 doden als gevolg. Dat gaan we deze keer anders doen.  

 Benjidelevie De Gazavloot Flotilla II "Stay Human" 2011 gaat eind mei varen en wie varen er vanuit Nederland mee? 

1) Benji de Levie (64),Niet-Westers Socioloog (is een soort van Cultureel Antropoloog) en kunstgekkie van de Lloydkade in Rotterdam. Tevens woordvoerder van de Stichting Nederland-Gaza. 

2) Martijn Dekker, promovendus Politieke Antropologie aan de VU en tevens kennis van Cultureel Antropologe Anne de Jong, die de vorige keer met de gazavloot meevoer. Martijn Dekker onderzoekt "burgerinitiatieven in conflictsituaties" met name op de Gazastrook. Martijn is columnist bij Geencommentaar.nl. Hij valt op door zijn buitengewoon genuanceerde mening over Isarel en de Palestijnen. Dit is bijvoorbeeld een citaat:
"Ook in Ashdod, Ashkelon en andere Israëlische dorpen en steden rondom de Gazastrook, groeien kinderen op in angst. Bovendien draagt Hamas bij aan het enorme aantal burgerdoden door huizen en openbare gebouwen als uitvalsbasis te gebruiken."

3) Hasna El Maroudi, JOOP-columnist en voormalig NRC-columnist. In 2005 werd ze nog bedreigd vanwege haar mening over de verschillen tussen berbers en arabische Marokkanen. Nu wordt ze niet meer bedreigd, want ze gaat de Gaza-Palestijnen bezoeken en erover schrijven.
Over de moord op de 5 leden van de familie Fogel in Itamar (Westelijke Jordaanoever) schrijft ze op de Joop: "De moordenaar van het gezin is hoogstwaarschijnlijk een Thaise arbeidsmigrant, en niet, zoals internationale media sinds het incident beweren, een Palestijn. Israël houdt echter haar kaken stijf op elkaar, want de aanval op Palestijnen is reeds geopend." Dat zegt wel iets over de geestestoestand van deze top-columnist van de Joop. Intussen is door middel van DNA-onderzoek vast komen te staan dat de moorden door Arabische jongens uit het naburige dorp zijn gepleegd.

4) Bert Middel, van de christelijke pro-Palestijnse groep Sabeel. Bert Middel heeft een "antisemitische categismus" met dermate krankzinnige citaten geschreven, dat het eigenlijk een wonder mag heten dat een christelijke groep dat op zijn website laat staan. Dit is bijvoorbeeld zo'n citaat: "Waarom is Jodenhaat strafbaar? Omdat in de tweede wereldoorlog hun uitroeiing in Europa op gruwelijke wijze stelselmatig door Nazi Duitsland is nagestreefd. Is er nu nog reden te vrezen voor zo’n actie? Nee, net zo min als voor een oorlog tussen West-Europese staten. "
Dit soort opmerkingen is zelfs volgens de richtlijnen van de Europese Unie, die echt niet zo zwaar zijn, aan te merken als antisemitisch. Maar op de Gazastrook hoeft hij waarschijnlijk helemaal niets te vrezen.

5) Amin Abou Rached, die wordt gezien als de woordvoerder van Hamas in Nederland. De stichting Al Aqsa waar Rached bij betrokken was, werd al eens door de AIVD op de vingers getikt wegens het verzamelen van geld voor de verboden terreurorganisatie Hamas. Collega Carel Brendel heeft uitvoerig over de netwerken rond deze man geschreven.

Twee moslims, twee antroplogen en een christengekkie dus. Tot nog toe niet de prominentie waar door de Stichting Nederland-Gaza naar gestreefd werd.


  

4 comments:

mindRider said...

Hebben de moslims en antropologen wel hun subsidietjes aangevraagd? Respectievelijk voor integratie en uitheemse soorten studie. (En krijgt het "christengekkie"week-end verlof van zijn psych?)

angela said...

Ik heb gelezen dat dit vlootje in elk geval niet vertrekt voor de verkiezingen in Turkye ,12 juni geloof ik. De echte datum staat nog niet vast want er zijn verschillende problemen binnen de organisatie

Pineut said...

First African Muslim Convoy to Gaza - Eerste Afrikaans islamitische konvooi naar Gaza : http://bit.ly/jzOJ10

Vr. Gr. Pineut

Marrtien Pennings (Kassander, Leo Sar said...

Ik grijp maar weer eens naar een oude mantra om bij zinnen te blijven.

Raadsel:"Het staat in de wei, heeft vier poten, een kortharige zwartbonte of roodbonte vacht, het loeit, heeft uiers, men kan het melken. Wat is dat?"

Antwoord: "Een Zionistische slang, natuurlijk!"

Je moet bij die gasten toch echt aan hersen-beschadiging gaan denken. Iets Oliver Sacks-achtigs: “De man die zijn vrouw voor een hoed hield”.

Zo'n Meulenbelt ook, met wie ik een paar dagen geoccupeerd ben geweest, dat kán toch niet dat daar niet iets mis is in dat brein? Er is toch een einde aan feitenresistentie? Maar blijkbaar niet.