Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, May 15, 2011

Gazavloot wordt afgeluisterd

Paginagroot artikel in de Telegraaf van afgelopen zaterdag, over de terreurachtergrond van de Stichting Nederland-Gaza. De notulen van de stichting Nederland-Gaza zijn uitgelekt en er zijn bandopnamen van de vergaderingen gemaakt.

De terreurachtergrond van Amin Abu Rached en Rob Groenhuijzen is de lezers van dit weblog reeds bekend. In het artikel van de Telegraaf wordt dan ook enkele keren van dit blog geciteerd. In dat opzicht is het een klein succesje te noemen, dat deze verhalen nu ook een groter publiek bereiken en dat de regering hierdoor misschien gedwongen wordt maatregeleln tegen deze terreur te nemen.

Rob groenhuijzen2 Een interessant detail is, dat Lydia de Leeuw de notulen van de Stichting Nederland-Gaza maakt. Dat doet ze bijzonder slordig. Rob Groenhuijzen wordt consequent als 'Rob Groenenhuizen' geschreven. De Telegraaf denkt dat ze daarmee de ware identiteit van Rob probeert te verbergen.

Uit de notulen blijkt dat de stichting Nederland-Gaza op een half jaar administratieve detentie in een Israelische gevangenis rekent, mochten de activisten tijdens de vaart naar Gaza opgepakt worden. Door de vertragingen bij de planning van de vertrekdatum, heeft de stichting tot nog toe geen prominente Nederlanders zoals Jan Pronk, Ali B. of Mohammed Rabbae tot deelname bereid kunnen vinden. Er worden wel interviews met de prominenten in de NRC en de Volkskrant gepland. De Telegraaf noemt dat 'een geraffineerd mediaoffensief'. 

Het geld voor de Gazavloot komt tot nog toe niet van de subsidieclubs van ICCO, NOVIB, IKV Pax Christi of CORDAID, maar van een conglomeraat aan met de moslimbroederschap gelieerde moskeeën en religieuze verenigingen.   Amin Abu Rashed speelt een belangrijke rol bij deze financiering. Veel van het toegezegde geld is echter nog niet overgemaakt. Daarom is de reis financieel gezien nog onduidelijk.

2 comments:

Peter Siebelt said...

De relatie tussen de Volkskrant en dit soort organisaties is ook de moeite waard om eens grondig te onderzoeken. De krant is meestal al vroegtijdig op de hoogte van - of betrokken bij - dit soort acties en maakt op deze wijze al jarenlang haar eigen nieuws.

Anton said...

Ik denk zo dat er geen enkele prominente Nederlander in zee gaat met deze onderneming, en degenen die geen politieke agenda hebben, de echte idealisten dus, zullen zich wel achter hun oren krabben.