Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, May 14, 2011

Even heel dicht bij Anja

De lezing van Khaled Hroub, hoogleraar in Cambridge, over Hamas in de Balie te Amsterdam gisteravond was erg interessant. We zaten op de tweede rij achter mevrouw Meulenbelt, Dries van Agt en Mohammed Rabbae, dus wat wil je nog meer? Khaled Hroub maakte één ding heel duidelijk. Palestina heeft een hele bijzondere plaats in de diverse geschriften van de Islam en daarom wordt dit geloof veelvuldig gebruikt als referentie en mobilisatiemiddel bij de strijd voor de bevrijding van dit land. Weliswaar wordt de naam Palestina als zodanig niet in de Koran genoemd, maar er wordt wel naar verwezen met termen als het beloofde land of het heilige land.

  

De tweede spreker van de avond was  Jeroen Gunning, politicoloog aan de universiteit van Durham (UK) en die is duidelijk meer propagandistisch ingesteld. De scheiding tussen religie en politiek wordt bij Hamas volgens hem niet zo duidelijk gemaakt en daarom begrijpt het Westen Hamas niet en ontstaan er vooroordelen over Hamas. Volgens Gunning is Hamas zowel religieus als politiek geinspireerd en zit er veel meer rationaliteit in hun politiek handelswijze dan over het algemeen wordt aangenomen.

Jeroen Gunning vertelde over de salafistische groepen in Gaza die nog radicaler zijn dan Hamas en die proberen de bevolking te mobiliseren. Hamas wordt hierdoor gedwongen meer islamitische regels in te voeren, om deze salafistische groepen de wind uit de zeilen te nemen. 

DSC_0070 Hajo Meyer maakte zich als eerste vragensteller vrij belachelijk door de woorden van Jeroen Gunning als hasbara propaganda te bestempelen. Jeroen Gunning had het gewaagd om sommige uitlatingen van Hamas als antisemitisch te karakteriseren. Volgens Hajo Meyer kan Hamas nooit antisemitische uitlatingen doen, omdat de islam als zodanig niet antisemitisch is. Jeroen Gunning maakte een terugtrekking door te stellen dat de Hamas het antisemitisme natuurlijk van het westerse denken overgenomen had.
(Meer fotos staan op mijn Flickr-pagina)  

DSC_0068 

8 comments:

vanhetgoor said...

Een paar malloten die samen in een zaaltje gaan zitten om elkaar te sterken in hun overtuiging, en alle anderen zien het fout. Zelf als er duidelijke scheuren zitten in het zelf geweven web van leugens dan nog komt men met een oplossing waarom de anderen het fout zien.

Dorith said...

"Weliswaar wordt de naam Palestina als zodanig niet in de Koran genoemd, maar er wordt wel naar verwezen met termen als het beloofde land of het heilige land."

Mijn excuses voor mijn onbegrip. Als er niet specifiek in de koran staat dat het heilige land Palestina heet, wie heeft dan besloten dat het zo is? Zo ver ik weet wordt Jeruzalem nooit in de koran genoemd (in tegenstelling tot de tenach [OT]). Mohammed is nooit in Jeruzalem geweest met zijn paard, dus waarom is Palestina het heilige land voor de moslims?

En ik dacht altijd in mijn onwetendheid dat de islam wel anti-semitisch (dwz tegen Joden) is. Ben ik dan totaal verkeerd ingelicht?

Laceracion said...

Zet een zooitje overtuigden en intellectuelen bij elkaar en er zal altijd wel het een en ander "beargumenteerd" worden.

"Zo ver ik weet wordt Jeruzalem nooit in de koran genoemd (in tegenstelling tot de tenach [OT])."

Het wel of niet aanwezig zijn van "bewijs" in mondeling overgedragen sprookjesboeken is niet relevant.

Zelfs het claimen van grondgebied op basis van daadwerkelijk vroeger bezit is een eindeloos verhaal aangezien gebieden nu eenmaal door verschillende volkeren zullen worden beheerst.
Wie de macht heeft kan beheersen, heel simpel. En aangezien Israel goede spullen en een bijzonder goed ontwikkelde motivatie heeft niet uitgeroeid te worden zal de situatie "stabiel" blijven, alle voor- en tegenstanders ten spijt.

Mooie fotospullen heeft die Meulenbelt trouwens. Een profi Canon met een dure L-serie lens er op. Ze lijkt ook bewust bij bestaand licht te fotograferen, geen flitser zichtbaar. Doet ze toch nog iets goed :)

vanhetgoor said...

Maar Lieve Dorith, de heilige profeet Mohammed is voor de drommel wel in Jeruzalem geweest, echter het was maar een nachtje. Hij is binnen één nacht heen en weer naar Jeruzalem gevlogen op de rug van zijn gevleugelde paardje Pegasus, nee, het paardje heette Baraq! Net als Obama. En in de Heilige stad heeft hij de tempel bezocht en de Al Aqsa moskee. Uiteraard heeft hij ook het graf van Yassir Arafat bezocht. Binnen één nachtje van Medina naar Jeruzalem en vice versa. Dat weet toch iedereen! Het staat ergens in een boekje, en dan is het waar!
Volgens de koran bestaat er dus ook een paard met vleugels anders had hij nooit binnen een nacht de Heilige stad van dichtbij kunnen zien. Na die ene nacht is dat paardje met vleugels nergens meer aangetroffen. Na die ene nachtelijke reis heeft de profeet voorgenomen minder te zuipen, en dat staat ook in de koran!

keesjemaduraatje said...

@Dorith: er wordt in de Koran wel naar "het heilige land"verwezen, maar dan gaat het wel om het heilige land voor Joden. Dus in dier voege ondersteunt de Koran de aanspraken van de Joden.
Er staan ook antisemitische teksten in de Koran. Het is krankzinnig dat Hajo Meyer dat willens en wetens ontkent.

Marrtien Pennings (Kassander, Leo Sar said...

Ik heb onder een stuk van mezelf over Anja-als-historica http://bit.ly/jnHHdJ dit comment geplaatst:

Martien Pennings mei 15th, 2011 07:45

@ J. Jansen (comment 52).
Ja, misschien hangt die angst voor waarheid bij Neukenbelt inderdaad samen met angst voor intimiteit, met geestelijke en emotionele oppervlakkigheid.
Ik moet zeggen dat ze op foto’s inderdaad vaak een weeë geluksglimlach vertoont.
Ik heb haar in 2010 één keer kunnen observeren, en toen had ze die hemelse uitdrukking ook steeds.
Mensen die haar vaker hebben gezien bevestigen dat ze zo’n beetje standaard verzaligd kijkt.
Keesje Maduraatje heeft een verslag gemaakt van die bijeenkomst in de Balie (12-05-2011), waar Hamas-terrorist Khaled Hroub en collaborateur Jeroen Gunning optraden.
Dat verslag http://bit.ly/lakouH is ook met beeld, zodat je kan zien waarom iemand me op mijn vraag hoe Anja eruit zag die avond antwoordde:
“Als een tweepersoons luchtbed dat voor de helft met water is gevuld.”
Ik ken iemand die midden jaren 1970 les kreeg van haar op de sociale academie en ik vroeg haar wat ze zich van Meulenbelt herinnerde.
Dit kwam als eerste boven: “Ze had vaak erg veel knoopjes van haar bloesje open, alsof ze er constant klaar voor was.”
Al die dikte en al die onvervuldheid en dan ook nog je “liefde” aan de foutste zaak wereld schenken.

Marrtien Pennings (Kassander, Leo Sar said...

Je vergeet nog dat het vliegende paard een vrouwenhoofd had, Van het Goor!

Marrtien Pennings (Kassander, Leo Sar said...

Alles wat je moet weten, Dorith, is volgens mij dat de pas geïslamiseerde Arabieren Palestina in de 7e eeuw uiterst bloedig onder het kromzwaard hebben gebracht en vervolgens 13 eeuwen lang de Joden en christenen hebben uitgebuit en onderdrukt en op zijn tijd de Joden in pogroms vermoord. De kolonisatie door de Arabieren van Palestina duurde dus uitzonderlijk lang en was uitzonderlijk wreed en kende geen "ethische fase" en geen progressieve kanten (materieel en geestelijk) zoals de Westerse kolonisaties van Afrika en Azië. Toen de Joden vanaf 1880 begonnen om welvaart en dynamiek te brengen in het desolate Palestina, was dat niet alleen een daad van positieve en "ethische" kolonisatie, maar eigenlijk een van dé-kolonisatie: er werd een einde gemaakt aan de 13 eeuwen oude bloedbevlekte kolonisatie door de islam.