Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, May 29, 2011

Rob Groenhuijzen: "Ik word gecriminaliseerd"

"Ze hebben geen wettelijke of politieke middelen om de Gazavloot te stoppen en daarom gaan ze nu maar de deelnemers criminaliseren", aldus de voorzitter van de Nederlandse Gazaboot, Rob Groenhuijzen in de Electronic Intifada. De Europese campagne tegen de Gazavloot begint nu aan invloed te winnen, aldus het artikel. De Nederlandse regering zit al op één lijn met de pro-Israel-campagne.  

Volgens de schrijver David Cronin beslaat de beschrijving van het revolutionaire leven Rob Groenhuijzen dertig jaar geleden, slechts een voetnoot in de geschiedenis van  het politieke geweld. De groep Rode Jeugd heeft slechts enkele bomaanslagen gepleegd, waarbij geen slachtoffers zijn gevallen.

Daarbij laat David Cronin twee belangrijke feiten buiten beschouwing: Het leven en streven van Amin Abu Rashed als geldzoeker voor Hamas, zoals opgetekend door de journalist Carel Brendel en de betrokkenheid van de Rode Jeugd bij terreuractiviteiten van PFLP en RAF. Dat laatste is weliswaar dertig jaar geleden, maar stelt toch wel wat meer voor dan bommetjes leggen bij gebouwen. Rob Groenhuijzen heeft zich er nooit van gedistancieerd.

Electronic Intifada: "The renewed interest in his past, Groenhuijzen argues, is a sign of desperation on the part of Israeli diplomats and the network of lobbyists who wish to prevent the flotilla from setting sail." Dat veronderstelt een gecoordineerde actie van Israelische diplomaten en een netwerk van lobbyisten.  Ongetwijfeld een variant op de mythe van  "Joodse Lobby".

De werkelijkheid is geheel anders. Het is juist de verwondering over de Nederlandse kranten die klakkeloos persberichten van de Gazavloot overschrijven en geen onderzoek meer doen, die ons elke apart tot het schrijven van deze artikelen heeft bewogen. Daarna heeft de Jerusalem Post, met veel fouten en verkeerde vertalingen, door de correspondent in Berlijn, een bericht overgenomen. dat heeft de Nederlandse regering pas wakker geschud. Het artikel in de Telegraaf baseert dan weer op onderzoek dat door verschillende bloggers is gedaan en waaraan een paar oude berichten uit 1978 zijn toegevoegd.  Geen gecoördineerde campagne dus.

2 comments:

Dorith said...

Ik kende de website Electronic Intifada niet.

The Electronic Intifada (EI) is a not-for-profit, independent publication committed to comprehensive public education about Palestine and Palestinians.

Als dat werkelijk zo was, waarom gebruiken ze dan het woord "intifada"? Dat is een woord wat geweld insinueert. En zijn ze inderdaad zo "independent" als ze ons voorschotelen? Geven ze ook de andere kant een kans om zijn zegje te doen? Dat hoort wel als men "comprehensive" bezig wil zijn.

pietsie said...

het is nog simpeler..... palestijnen/arabieren kunnen zondermeer integreren in de israelische maatschappij; kun je je voorstellen dat andersom joden op de west-oever of de gazastrook zo geaccepterd worden?? ze zouden worden gelyncht!!!