Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Saturday, May 01, 2021

Norren aangeklaagd

Robert-Willem van Norren stond op 30 april 2021 terecht, voor de meervoudige strafkamer te Amsterdam en werd daar aangeklaagd vanwege het tonen van een Israëlische vlag, waarbij de Davidsster was vervangen door een blauwe kakkerlak. De aanklacht ging over groepsbelediging. (137c in de Titel V van het Wetboek van Strafrecht ) De officier van justitie beschouwt dit kakkerlak-symbool op de Israëlische vlag als beledigend voor Joden.

Ruim vijftig keer deed de Joodse activist Michael Jacobs aangifte tegen pro-Palestina demonstranten op de Dam in Amsterdam. Hij is van mening dat als demonstranten een vaandel van de Fatah terreurgroep laten zien of oproepen tot boycot van Israël, zij een stukje "Jodenvrij" Amsterdam creëren en dat uitgerekend voor het monument voor de gevallen slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarbij speelt zijn familiegeschiedenis (opa en oma vermoord in Sobibor) een grote rol. Alle aangiftes tegen Norren en consorten werden geseponeerd. Michael spande zelfs op eigen kosten een artikel-12-procedure aan, om de staat te dwingen Norren te veroordelen. Ook die poging mislukte. Daarmee is Norren een unicum in de moderne wetsgeschiedenis, met 50 sepots op zijn naam, maar zonder strafblad.

Vlak voor de rechtszaak kwam een officier van justitie bij ons staan voor een praatje. Zij vertelde, dat er die dag veel discrimininatie-zaken aan de orde kwamen. Niet lang daarna stroomde de hal van de rechtszaal vol met slachtoffers van bedreiging, belediging en discriminatie. Een jonge vrouw vertelde mij dat ze jarenlang via sociale media was bedreigd, omdat ze Joods is. Ook bekende Nederlanders, zoals Esther Voet en Wierd Duk, werden bedreigd via Facebook, en waren gisteren aanwezig in de rechtbank. Het gaat in totaal om tientallen slachtoffers van antisemitisme, belediging en bedreiging.

Enerzijds was het een gezellig weerzien, na al die maanden corona, met zoveel CIDI-medewerkers, NIW-journalisten en ondersteuners van Michael Jacobs. Aan de andere kant is het verdrietig, dat het antisemitisme zo toeneemt in Nederland en de rest van Europa, dat dit soort processen nodig zijn. Voor mij was het zeker emotioneel en confronterend om mee te maken. De aanwezigheid van ex-PVV-er Hero Brinkman, iets verderop, kon ik niet meteen duiden. Later bleek, dat hij terecht stond voor het vermeend lekken van informatie over terrorismebestrijding, naar de krant. 

Meteen nadat de rechtszitting begon, nam de advocaat van Norren het woord en probeerde de aanklacht niet ontvankelijk te laten verklaren. Dat deed hij zeer omstandig, met hele verhalen over apartheid en VN-resoluties. Hij zong er zelfs een liedje over Nelson Mandela bij. Wat was namelijk het geval? De zaak tegen Norren vanwege het tonen van een hakenkruis, in samenhang met de Israëlische vlag, was al een keer geseponeerd en zelfs de Artikel 12 procedure van Michael Jacobs was al afgewezen. Daarom zou nu deze zaak, met de kakkerlak, niet nog een keer gevoerd mogen worden.

Er waren documenten zoek en de rechter kon de sepotbrief niet vinden. Er werd aan Michael Jacobs gevraagd of hij de sepotbrief aan Norren in zijn bezit had. Michael ging zoeken en uiteindelijk werd de brief gevonden op het mobieltje van Sasha, de broer van Michael Jacobs, maar omdat er in de rechtzaal geen wifi was kon de brief niet meteen uitgeprint worden. Dat duurde ongeveer een uur.      

Het ging nu om de vraag, of er in de sepotbrief aan Norren van de kakkerlakvlag gewag werd gemaakt, of niet. Nog een keer uitgebreid beraad van de rechters volgde. Daarna werd de rechtszaak tegen Norren voortgezet. De rest kon je wel raden. Norren had de vlag helemaal niet beledigend bedoeld. Hij had Joden onder zijn beste vrienden, waaronder Jaap Hamburger van Een Ander Joods Geluid. Norren heeft wel een hele grote hekel aan de staat Israël. Op de vraag, of hij zich voor kon stellen, dat de afbeelding van een kakkerlak, ongedierte dat bestreden moet worden, beledigend voor Joden is, weigerde hij, op aandrang van zijn advocaat, antwoord te geven.

Ronnie Eisenmann hield namens de geschade partij een gloedvol betoog, waarin hij nog eens benadrukte, dat het antizionisme steeds meer dekmantel voor antisemitisme werd en haalde daarbij de IHRA definitie van antisemitisme aan. Hij wil met deze rechtszaak ook een grens trekken, van tot hier en niet verder. Kritiek op de staat Israël mag niet overgaan in belediging van Joden hier in Nederland. Hij eiste 5000 Euro immateriële schadevergoeding en betaling van 1400 Euro advocatenkosten.

Intussen naderde het begin van de sjabbat en werden enkele orthodoxe Joden zenuwachtig. Indien de rechtszaak zo door zou gaan, moesten ze naar huis lopen, vanwege de na te leven voorschriften. De rechtszaal werd leger en leger. Ik zat uiteindelijk alleen nog samen met mijn lievelingsvijand Frank van der Linde op de publieke tribune. Gelukkig was de Officier van Justitie snel klaar en eiste 500 Euro boete, waarvan 400 Euro voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De advocaat van Norren wilde vrijspraak. Uitspraak op vrijdag 14 mei om 12:45 uur.

Waarom spant de Officier van Justitie, na zovele sepots, nu een rechtszaak tegen Norren aan? Is dit wel een sterke zaak, die door hem te winnen is? Het antwoord ligt in de Amsterdamse stadspolitiek. Na aanvallen op het Joods restaurant HaCarmel en op Joodse marktkooplui. Na de in aantal toenemende antisemitische incidenten en complottheoriën op internet. Na de antisemitische incidenten in de Nederlandse politiek, zoals Kauthar, Baudet en Bij1, heeft de Amsterdamse driehoek besloten dat antisemitisme bestreden moet worden. Het antisemitisme gaat niet vanzelf weg. Het is maar een theorie, maar ik denk dat de Officier van Justitie ook een signaal vanuit de Amsterdamse driehoek heeft gekregen. Nu is het genoeg!

(laatste foto: Norren met Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed)

No comments: