Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Tuesday, July 24, 2007

Warzone Kameroen

Ik was de eerste die iets over Marie-Reine Mengue Me Fouda schreef, omdat ik op haar begravenis was. Nu hebben NOVA en Trouw het verhaal ook opgenomen:

Bericht over Marie Mengue me Fouda in Trouw:

Marie-Reine Mengue me Fouda was van plan om journaliste te worden. Maar haar eerste grote klus, een reis naar Kameroen, liep noodlottig af.

Eventjes had Marie-Reine Mengue me Fouda overwogen om, net als haar oudere zus Clarisse, internationaal en europees recht in Groningen te gaan studeren. Maar journalistiek vond ze toch een breder vak – dan kon je later letterlijk over elk denkbaar onderwerp iets zeggen. In september begon ze met de studie. In oktober had ze in Zwolle een kamer gevonden. Dan was je niet elke dag uren kwijt aan de treinreis vanuit Eindhoven, waar haar familie woont.

Mariereine_mengue__189863c De Fouda’s waren in 1988 naar Europa gekomen. Vader Fouda was diplomaat en werkte eerst drie jaar in Duitsland. In 1991 kwamen ze naar Nederland. Ze waren Franstalige Kameroenezen; net als België heeft Kameroen twee officiële talen: in het oosten wordt Frans, in het westen Engels gesproken.

Maar de familie Fouda raakte in Kameroen in diskrediet toen ze er in het Nederlandse tv-programma Nova over klaagden dat ze, hoewel diplomaat, nu al maanden uit Kameroen geen salaris hadden ontvangen. Ze werden daardoor in Kameroen persona non grata en konden niet terug. De hele familie werd toen officieel Nederlander. Alleen Marie-Reine niet. Zij wilde per se Kameroenese blijven. Ze kreeg als enige een verblijfsvergunning als vluchteling.

In 1997 overleed vader Fouda. Hij was suikerpatiënt en kort tevoren had hij een herseninfarct gehad. Hij overleed in Kameroen, op een reis die hij, achteraf, moet hebben gevoeld als ’nog één keer m’n vaderland zien’.

Marie-Reine kreeg het na de dood van haar vader moeilijk. Ze was de helft van een tweeling, maar haar tweelingzusje was al vroeg overleden. Nu ook haar vader was gestorven, trof dat haar dubbel hard. Ze ging niet meer naar school, ze kwam thuis de deur ook niet meer uit, ze voelde zich dubbel wees. Ze was in zichzelf gekeerd en schreef, in het Frans, vele gedichten.

verder lezen:  in Trouw

No comments: