Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, March 29, 2015

Kevin P. Roberson is op zoek naar een slachtoffer

Sinds de journalist/activist Kevin P. Roberson naar Nederland is teruggekeerd, is hij al op zoek naar een slachtoffer van racistisch geweld. Wat dat betreft had hij beter in de Verenigde Staten kunnen blijven, want daar wordt elke week wel een zwarte winkeldief door een winkeleigenaar of een bevooroordeelde blanke politieagent doodgeschoten. Reden genoeg, voor de onderdrukte zwarte massa's, om de straat op te gaan en alle winkels leeg te plunderen.

Maar nu is Kevin P. Roberson in Nederland en wil ook hier de Malcolm-X-beweging flink ondersteunen. Daarom onderzoekt hij elk geval van vermeende racistische ongelijkheid en maakt er een rapportage over.

De zoektocht naar een vermeend slachtoffer vond afgelopen zaterdag een bedroevend dieptepunt in Den Haag, waar 19 mensen demonstreerden, tegen  de vermeende moord op Anass Aouragh. Deze schooljongen werd twee jaar geleden dood aangetroffen in een bos in Wassenaar. Sindsdien gonzen de geruchten over een mogelijke moord. Het Openbaar Ministerie houdt het op vermoedelijk zelfmoord.

Maar dan heeft de Zwarte-Pieten-Gaza-Moslimbroederschap-beweging er ook alles aan gedaan om Anass Aouragh tot een moslimslachtoffer te verheffen: Demonstraties, petities, artikelen en video's. Zelfs Rapper Appa moest er aan te pas komen om bekendheid te geven aan deze mysterieuze dood.

Anass Aouragh wordt eigenlijk ongewild en ongewenst tot slachtoffer van anti-moslimgeweld gestileerd. Of op zijn minst als onderwerp om aan te tonen dat het Openbaar Ministerie bevooroordeeld is. Nog erger wordt het als een dief met strafregister tot slachtoffer van de Zwarte Pieten-beweging wordt gemaakt. Dat was het geval bij Rishi Chandrikasing, die op station Hollands Spoor door de politie werd doodgeschoten. De doodgeschoten 17-jarige Rishi Chandrikasing van Hindoestaanse afkomst was een bekende van de politie en net los uit detentie. Hij zat vast voor een reeks inbraken en werd verdacht van een betrokkenheid bij een steekpartij bij Zalencentrum Alians aan de Fruitweg in Den Haag. De rechter had Rishi Chandrikasing verplicht te wonen onder toezicht van jeugdzorg in een opvanghuis in Scheveningen. Daar moest bij hij zich aan strikte protocollen houden, waaronder tijden dat hij buiten mocht zijn.

Het strafblad van Rishi weerhoudt de demonstranten er niet van toch grote demonstraties tegen politiegeweld te organiseren. Ten slotte had Malcolm X ook een strafblad. Kosten nog moeite wordt gespaard een slachtoffer van politiegeweld te vinden.


Als het allemaal niet lukt met de slachtofferij, dan besluit Kevin P. Roberson maar zelf een slachtoffer te worden. Daarvoor is het wel nodig op 13 januari j.l., in een Amsterdams maatschappelijk centrum twee Joodse jongens te bedreigen, maar toch heeft hij resultaat van zijn werk, want na tien minuten komt eindelijk de politie. Kevin P. Roberson wordt meegenomen en schijnt op de foto daar erg tevreden mee te zijn. Daarna kan hij zich de rol van slachtoffer van bevooroordeelde journalistiek aanmeten.

Enkele dagen later, op 6 februari 2015 ontmoet ik Kevin P. Roberson voor het eerst in levenden lijve, tijdens een lezing op de VU in Amsterdam. Ik vraag hem of het allemaal nog een beetje lukt met zijn aangiftes wegens racisme.  Hij voegt mij toe, dat ik zelf ook een racist ben. "Waarom dat nu weer?" wil ik weten. Ja, dat was omdat ik een opmerking over zijn "Black Panther"-kapsel gemaakt heb. Dat mag niet. Ik raak zijn schouder aan en zeg: "Ik heb niets tegen jou". Dat was even teveel voor deze onverschrokken activist, want hij begon meteen te roepen dat ik hem niet mocht aanraken. Alle Gaza-demonstranten om hem heen moesten er om lachen. Dat was nog eens iets geweest: Mishandeld door Keesjemaduraatje, tijdens een lezing over het Lijden van het Palestijnse Volk op de VU. Mooier kan haast niet.

Als Kevin P. Roberson zelf geen slachtoffer kan zijn, dan wil hij zelf nog wel eens slachtoffers maken. Of pogingen ertoe. De journalist Robert Engel werd door Kevin P. Roberson tijdens een Zwarte Pieten manifestatie aangewezen als zijnde een "racist" en werd daarna in een hoek geduwd en gedwongen zijn foto's te wissen.

Ook de journalist Jeroen Holtrop van Pownews moet het, op aanwijzing van Kevin P. Roberson ontgelden. Roberson wijst aan en de 'woedende' demonstranten gaan vervolgens los op de journalist. Als de politie komt, zegt Kevin P. Roberson: "Jullie lokken het gedrag zelf uit"


"Ik ben journalist, sorry" zegt hij vervolgens tegen de politie. Dat is nog maar de vraag. Volgens mij is Kevin P. Roberson een activist, met banden naar de Zwarte Pietenbeweging, moslimbroederschappen en extreme Gaza-activisten.

Dus jullie moeten niet raar opkijken als er dit jaar, of volgend jaar, plotseling een succesvol slachtoffer van racistisch politiegeweld omhoog gekatapulteerd wordt en tot "slachtoffer van de beweging" wordt benoemd, waarna het rellen, plunderen en vechten kan beginnen.

1 comment:

Anonymous said...

het zou hilarisch zijn als het niet zo droevig was. Of misschien zou het droevig zijn als het niet zo hilarisch was.