Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Sunday, June 05, 2016

Hoe bezet is de Westbank? Debatforum 7 juni 20.00 uur; Dudok; Den Haag

Je eigen gelijk bij gelijkgestemden halen, dat gebeurt de laatste jaren steeds vaker. Als er op de Vrije Universiteit een debat over de academische boycot van Israël wordt georganiseerd, dan zijn er geen serieuze pro-Israël-forumleden uitgenodigd. De zogenaamde "debatten" in het Nelson Mandelacentrum over de Stedenband Tel Aviv-Amsterdam blinken ook al uit door eenzijdigheid. Bij de informatie-bijeenkomsten van de Christenen voor Israël is geen serieuze authentieke Palestijn te bekennen.

Die trend wordt nu doorbroken door een serieus debat tussen opponenten, met de titel:

Israël/Palestina anno 2016
Hoe bezet is de Westbank en hoe legitiem is BDS?
een tussenbalans
Wat zijn de juridische argumenten om Israëls omgang met de Westbank wel of geen bezetting te noemen?
Welke (toekomstige) grenzen tussen Israël en een (op te richten) geheel onafhankelijke Palestijnse staat zijn legitiem,
in het licht van oude afspraken en verdragen?
De BDS movement krijgt steeds meer voet aan de grond in Nederland. Maar hoe legitiem is BDS?

Het panel bestaat uit:

Avi Bell (hoogleraar internationaal recht Bar-Ilan University en University of San Diego)
Matthijs de Blois (docent rechtsgeleerdheid Universiteit Utrecht)
Kees van der Staaij (Tweede Kamerlid SGP)
Andrew Tucker (jurist internationaal recht, Legal Counsel European Coalition for Israel)

Gespreksleider: René van Praag

aanvang: 20.00 uur || inloop vanaf 19.40 uur

Locatie: Studio Dudok, Hofweg 1a, 2511 AA Den Haag

Wilt u zo vriendelijk zijn ons te laten weten of u aanwezig zult zijn via event@uvp.nl

Toegang: gratis
Aub een geldig legitimatiebewijs meenemen.
Voor meer informatie: info@uvp.nl

 

6 comments:

Jan said...

Ik zie dat de hardcore stalinist en marxist Rik Min van de lijst is afgevoerd.
Dit is voor het debat zeker geen verlies.
Rik Min kan zich tot op heden niet verzoenen met het onomkeerbare gegeven dat er een Joodse staat Israël bestaat, en interpreteert het internationaal recht zoals het hem het beste uitkomt. Voorbeeld: in zijn weblog van 12 mei 2016 gebruikt hij nog steeds de VN resolutie van 1975 waarin het zionisme gelijk werd gesteld met racisme, zonder erbij te vermelden dat die resolutie in 1991 door hetzelfde VN orgaan (Nationale Vergadering) is ingetrokken. En natuurlijk de angst voor de islam is de schuld van Wilders en de Israël.[weblog Rik Min 11 Maart 2016]. Moslim-extremisme, ISIS en vluchtelingen. Israel zit er achter. [weblog Rik Min 23 Oktober 2015].
Deze man hoort dus in geen enkel serieus debat.

Keesje Maduraatje said...

Rik Min heeft weer afgezegd. Nu komen er drie andere pro-Palestijnse deelnemers.
Als je mensen met een andere mening uitnodigt, dan is het logisch dat je het niet met ze eens bent.
Rik Min is niet krankzinniger dan alle andere vlaggenzwaaiende- en pamfletten uitdelende activisten. Hij was een goede discussiepartner geweest. Maar helaas ging het niet door.

Jan said...

De relevantie van drie vervangers met uitgesproken anti Israël meningen ontgaat mij. Het roept tevens de vraag op, wie en met welke bedoelingen dit zogenaamde debat heeft georganiseerd. Het moet toch niet zo moeilijk zijn om een debat te organiseren met louter en alleen juridisch geschoolde academici, die op basis van argumenten en feiten met elkaar debatteren. Het voorbeeld van Rik Min, die ik in de eerste reactie heb gegeven, waarin hij vermeende racisme van het zionisme op basis van een ingetrokken VN resolutie opvoert, is gewoon verspilde energie. Het word daarom tijd, om linkse activisten van debatten over deze materie uit te sluiten.

Keesje Maduraatje said...

Een echt debat kan alleen plaats vinden als je ook andersdenkenden uitnodigt.

Jan said...

Wie uitgenodigd wil worden, moet eerst maar eens bewijzen te kunnen debatteren op basis van argumenten en feiten. Vertegenwoordigers van Neo nazi organisaties worden immers ook op basis van hun ideologische voorkeur per definitie niet uitgenodigd. De reeds eerder genoemde Rik Min hanteert op zijn weblog een variant op het klassieke antisemitisme, en verklaart dat achter het Moslim-extremisme, ISIS en vluchtelingen, de Joden zitten. [weblog Rik Min 23 Oktober 2015]. Dat hij Joden vervangt door Israël,is niet eens meer dubbelzinnig te noemen. Dit is een schoolvoorbeeld van het hedendaagse door links gehanteerde vorm van antisemitisme. De hier bedoelde definitie van "andersdenkenden" is mijn inziens dan ook niet van toepassing.

Keesje Maduraatje said...

Rik Min komt helemaal niet!
Een christelijke anti-Israel-activist met twee Palestijnse vrouwen.
Dus het komt goed