Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, March 20, 2017

Forum voor Democratie wint "in de provincie"

"Ja, ik kom nu veel onder het volk, dus mijn taalgebruik is ernstig verruwd" (Youtube 3:49) "Ik ben tijdens de campagne veel in zaaltjes in het hele land geweest"

Deze woorden spreekt de nieuwe tweede man van Forum voor Democratie, Theo Hiddema, als hij in het programma "Business Class" van Harry Mens optreedt. Als je het zo hoort, denk je te maken te hebben met een elitaire Randstedelijke partij. Dat was ook mijn indruk toen Thierry Baudet in Valkenswaard, bij Eindhoven, tegen de aanwezigen zei: "Wij zijn hier vandaag helemaal naartoe gekomen om met jullie.... "  Dus de mensen uit de Randstad komen het wel even vertellen. Dat voortdurende benadrukken, van Thierry Baudet dat hij een intellectueel is en de opmerking dat zijn kamerleden een twee keer zo hoge  intelligentie dan de rest hebben, dragen ook niet bepaald bij tot een volks- en landelijk partij-imago.

Groot is dan ook mijn verbazing als ik de resultaten van Forum voor Democratie na de Tweede Kamerverkiezing zie. Juist in afgelegen districten als Den Helder, Maastricht en Dordrecht haalt het Forum voor Democratie veel stemmen. Amsterdam is niet het centrum van de nationalistische revolutie. Is het ook nooit geweest. Ook de overige grote steden, Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn niet de plaatsen waar het Forum voor Democratie hoogtij viert.

Overal in Nederland
Het is knap dat het Forum voor Democratie in alle districten vertegenwoordigd is en stemmen haalt. Overal in Nederland is op de Partij gestemd. Daarmee is het Forum voor Democratie in één keer in het hele land het elitaire- en democratisch vernieuwende broertje van de PVV geworden.

Tijdens de laatste uitzending van Harry Mens wordt nog door hem gesteld, dat Theo Hiddema waarschijnlijk meer stemmen dan Thierry Baudet heeft binnengehaald. Niets is minder waar. Theo is een duidelijke tweede. Nergens haalt Hiddema meer stemmen dan Baudet.

In de Volkskrant wordt getoond in welke gemeentes het Forum voor Democratie de meeste stemmen heeft gehaald. Wassenaar, Noordwijk en Zandvoort zijn de woonplaatsen van de hoger opgeleiden en welgestelden.

Wassenaar
Forum voor Democratie lijkt het hoger opgeleide broertje van de PVV, buiten de grote steden, te worden. Is dat de hele verklaring?

Tijdens mijn bezoek aan de bijeenkomst van Forum voor Democratie viel mij nog iets op. Hele enthousiaste vrijwilligers uit Maastricht verwelkomen Thierry Baudet. Het zijn mensen die ook het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne mogelijk hebben gemaakt. Ze beschouwen FvD als de opvolger van die beweging.

Wat moet Thierry doen?
Tijdens deze campagne kon het Forum nog bouwen op de vrijwilligers van de Oekraïne-campagne. Bij de volgende verkiezingen, en die kunnen al binnen twee jaar plaats gaan vinden, zal Thierry een partijstructuur in het hele land opgebouwd moeten hebben. Hij zal vaak in Maastricht, Leiden en Dordrecht te zien moeten zijn.
  
De stemmers op Forum voor Democratie hopen op democratische vernieuwing. Om aan die verwachting te kunnen voldoen zal een permanente campagne nodig zijn.

No comments: