Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Thursday, March 16, 2017

#TK2017 laat blinde vlekken zien

Een geweldige uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Bijna iedereen heeft gewonnen! De VVD blijft de grootste. De PVV wint een paar zetels en wordt de tweede partij. Ook de overige partijen hebben allemaal wel iets gewonnen. Behalve de PvdA. Die is echt een verliezer.

Wat kunnen we leren van de #TK2017 ?

1) De gang van de journalistiek naar de politiek loont zich niet. Jan Roos heeft al een reputatie als schandaal-journalist opgebouwd en die wordt hem in de campagne nagedragen. Nu zegt hij dat zijn slechte gedrag bij Pownews en Geenstijl slechts een rol was. Wie zegt ons dat de rol in de politiek niet net zo gespeeld is? VNL van Jan Roos krijgt geen zetels.

Voor de website Geenstijl is een mooie taak als de waakhond in de democratie weggelegd. De gang naar de politiek blijkt ook voor dit journalistieke medium geen goed idee te zijn geweest. Je moet een keuze maken: Of commentaar leveren en beïnvloeden, ofwel zelf gaan regeren en in het parlement zitten. Dat laatste is nog niet gelukt. Het zou ook het einde van de website Geenstijl als waakhond betekenen.

De presentatrice Sylvana Simons is bij het grote publiek bekend van pulpprogramma's als De Bus en de Sexquiz on the Beach. In dit laatste programma raden kandidaten op de tast, welk blote borsten van hun partner zijn. Weliswaar is dit geen hogere journalistiek, maar de kiezers zullen zich wel afvragen of Sylvana wel verstand van politiek heeft. Ook in dit geval is de overstap van media naar politiek niet gelukt.

2) Etnische scheidslijnen zijn een dingetje geworden. Waren de Marokkaanse- en Turkse kiezers tot nog toe goed vertegenwoordigd bij de PvdA, daar is nu een einde aan gekomen. De etniciteit speelt een grote rol bij het stemmen voor de partij DENK. Nu zal de Turkse- en in mindere mate Marokkaanse stem door DENK worden gerepresenteerd in het parlement. Als Artikel1 in de kamer was gekomen, dan was dat de andere etnische partij geworden.

Aan de ene kant is dit interessant omdat nu duidelijk wordt, wat voor enge mensen er vroeger in de PvdA zaten. De andere kant van de medaille is, dat allochtonen nu minder goed vertegenwoordigd zijn in het parlement. Denk zal nooit een meerderheid kunnen halen en misschien zelfs nooit mee kunnen regeren.

3) Vergeleken met Wilders en Baudet verbleken de andere partijen. Hoe gemakkelijk zullen nu de midden-partijen met elkaar gaan regeren. Opeens lijken ze allemaal op elkaar. Maakt allemaal niet meer uit of het CDA, VVD, D66 of 50+ is. Ze zullen het wel met elkaar gaan doen. Mutti Merkel verwacht resultaten. Alleen Groenlinks is moeilijk in te passen, door de torenhoge belastingen  die deze partij wil invoeren. Dat vindt Mark dan weer niet zo fijn.

4) Ethische vraagstukken worden breekpunt. Er is haast geen regering te vormen, zonder Christen Unie of SGP erbij te halen. De gegroeide D66 heeft echter geen enkel ethisch normbesef. Alle leven dat niet  waardevol is in hun ogen, moet dood. Abortus, euthanasie, zelfmoord, klaar met leven. Het kan allemaal in de ogen van D66. Het gezin als hoeksteen van de samenleving is voor D66 geen belangrijk punt. Willen CU of SGP met zo'n partij in één kabinet zitten. Ik hoop het niet!

5) Partijen zijn blank en autochtoon geworden. Zelfs Groenlinks is een witte yuppie-partij geworden. De multiculturele samenleving is niet alleen mislukt op Kanaleneiland, in de Schilderswijk en in Bos en Lommer, ook de partijen hebben er geen zin meer in. Teveel gedoe.

Zo rommelen we verder en wachten op de grote kladderadatschNo comments: