Disclaimer

De bijdragen aan het maatschappelijke debat, zoals op dit blog gepubliceerd, zijn bedoeld als ondersteuning van het recht op vrije meningsuiting. Mocht u desondanks in uw eer of goede naam aangetast worden, of nog erger dat u door deze teksten gekwetst wordt, lees dan eerst even de bijgaande disclaimer.

Monday, July 31, 2017

Ruzie in de Hamas-tent

De Hamas-fondsenwerver Amin Abou Rashed stelt zich vanaf vandaag kandidaat als bestuurder van de Stichting Palestijnse Gemeenschap.nl. Op de Facebook-pagina van de Palestijnse organisatie in Nederland wordt opgewonden gereageerd. "We willen verkiezingen" en "Waarom maken jullie ruzie?", zijn enkele van de opmerkingen. Het lijkt erop dat de Hamas-aanhangers opnieuw een grotere invloed op de Palestijnse gemeenschap in Nederland hebben verworven.

De conferentie "Palestijnen in Europa", die op 15 april in Rotterdam is gehouden, blijkt de aanleiding voor het conflict te zijn. In de Libanese krant Al Arab Post wordt de conferentie Palestijnen in Europa aangekondigd. Tegelijkertijd bekritiseert de Palestijnse Autoriteit in Ramallah dit initiatief en beschrijft het als 'factionalistisch en partijdig'. De PLO heeft te weinig zeggenschap en vreest de uitbreiding invloed door Hamas.

Amer Kaddoura, op dat moment nog voorzitter van de Stichting Palestijnse Gemeenschap.nl in Den Haag, levert ook kritiek op de conferentie, en stelt dat de legitimiteit van de PLO als enige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk in gevaar is.

Het conflict tussen de PLO (Westelijke Jordaanoever)  en Hamas (Gaza) speelt al jaren. Hamas haalde een verkiezingsoverwinning en regeert sindsdien Gaza. President Abbas van de Palestijnse Autoriteit durft geen nieuwe verkiezingen uit te schrijven, vanwege de grote invloed van Hamas.

Nu wordt dit conflict ook op Nederlandse bodem uitgevochten. Amer Kaddoura wordt op 24 april 2017 ontslagen als voorzitter van de stichting. Volgens het communiqué van de Palestijnse Gemeenschap heeft hij zijn plicht verzaakt. Formeel kan een buitenstaander geen voorzitter van een stichting ontslaan. Er zijn ook geen verkiezingen nodig om een bestuur te vormen. Reden voor het Handelsregister een onderzoek volgens artikel 38 in te stellen.

Op 3 mei 2017 blijken ook Ahmad Nour Allah ( de tweede man van Hamas in Nederland) en Nabil Abbas als bestuursleden te zijn afgetreden. De conferentie heeft intussen in Rotterdam plaats gevonden en de statutaire zetel van de stichting is nu ook Rotterdam.

De activiteiten van de Hamas-aanhangers worden intussen niet minder. Bij elke Palestijnse demonstratie in Nederland worden bestuursleden en leiders van de Hamas-fractie waargenomen. Ahmad Nour Allah is als secretaris steeds aanwezig.

Op 23 juli 2017 is de machtsovername in de stichting een feit. Ahmad Nour Allah (Secretaris), Nabil Abbas
 en Elad Atalla zijn de nieuwe bestuursleden. De onrust binnen de Palestijnse Gemeenschap in Nederland wordt bezworen door nieuwe kandidaten voor te stellen en een formele verkiezing te organiseren.

Nummer één van Hamas in Nederland, de fondsenwerver Amin Abou Rashed (Eenarm) is voor het eerst kandidaat als bestuurslid van een stichting.


 

No comments: